Mai exact, pentru că școala lor a intrat în reabilitare, elevii au fost mutați temporar în cimitir unde merg la ”școală”. Părinții ar fi avut alternativa să-și mute elevii la școala din satul vecin, însă au considerat că distanța e prea mare pentru copii.
Paradoxal, părinții și copiii sunt mulțumiți de alegerea făcută de primar și directorul școlii. Între timp, Direcția de Sănătate Publică a intervenit și a dispus mutarea elevilor din cimitir, pentru că nu sunt îndeplinite condițiile sanitare.
Prilej pentru părinți să protesteze. Oamenii vor, așadar, ca micuții să învețe în continuare în cimitir, deși unora dintre ei le este teamă de morminte și condițiile nu sunt în regulă pentru așa ceva. ”Şcoala a intrat în reabilitare şi nu am găsit altă soluţie. Există în satul vecin o şcoală care este gata, dar părinţii nu vor să meargă în acel sat, să facă naveta, motivând faptul că sunt prea mici”, a declarat primarul din Pungești, Nicolae Cătălin Stamate.
Învățătoarea școlii din sat a dezvăluit că unui elev i s-a făcut rău pentru că se teme de morminte și cruci și nu a mai dat pe la școală din acest motiv. ”Vedeţi condiţiile. Nu avem ce face, spaţiul este foarte mic, lumina nu este normală, igiena lasă de dorit. Am un copil la pregătitoare care refuză să vină să înveţe printre morminte pentru că îi este frică. De la începutul anului şcolar a fost două zile şi apoi nu a mai venit de frică”, a povestit învăţătoarea, conform BZI.
Inspectorii DSP Vaslui au amendat cu 3.000 de lei conducerea școlii după ce au aflat întreaga poveste. Prilej pentru părinți să protesteze în cimitir. De menționat că sălile de curs au fost improvizate în casa de prăznuire, pusă la dispoziție de biserica din sat.
Potrivit Libertatea, la școala improvizată sunt înscriși 22 de copii în clasele primare, iar opt sunt la grădiniță. ”Mesele pe care altădată erau întinse farfuriile cu mâncare la praznicele sătenilor au fost înlocuite cu câteva pupitre vechi. Trei dulapuri țin loc de depozitare a materialelor didactice. În încăpere a fost adus și un frigider, unde sunt păstrate cornurile și laptele oferite de stat copiilor”, transmite sursa citată.
Acum, că DSP a decis închiderea cimitirului-școală, elevii vor fi obligați să meargă să învețe în satul vecin. Părinții se opun cu vehemență, din cauza distanței, și spun că preferă să nu-și trimită copiii la școală în asemenea condiții.
”Nu suntem de acord să meargă copiii la altă şcoală, ni s-a spus că mai este puţin şi sunt gata lucrările la şcoala lor şi nu credem că este o problemă dacă mai învaţă două luni în prăznicar. Nu avem posibilitatea să-i ducem şi să-i aducem de la şcoală. Nu avem maşini, suntem acasă, că avem copii mai mici, soţii sunt plecaţi la muncă.
Ştim că în alte localităţi când s-au făcut lucrări la şcoli, copiii au fost mutaţi o perioadă în alte spaţii şi nu a spus nimeni nimic. Acum la noi de ce nu se poate?”, a răbufnit o mamă. Oamenii se tem că dacă vor accepta ca micuții să învețe la o altă școală autoritățile se vor culca pe o ureche și nu vor mai renova niciodata vechea școală din sat.