News

Elevii nu doresc să li se scurteze vacanța de iarnă. Se cere și suspendarea organizării tezelor pentru semestrul I

După ce Sorin Cîmpeanu a anunțat că gimanziul și liceul vor merge cu prezență fizică la ore de pe 3 ianuarie, în vederea recuperării celor două săptămâni de vacanță forțată, elevii se opun.
01.11.2021 | 15:48
Elevii nu doresc sa li se scurteze vacanta de iarna Se cere si suspendarea organizarii tezelor pentru semestrul I
ADVERTISEMENT

Consiliul Național al Elevilor solicită Ministerului Educației ca vacanța de iarnă să nu fie scurtată și să se mențină în forma inițială. De asemenea, se cere suspendarea susținerii tezelor pentru semestrul I.

Consiliul Național al Elevilor propune recuperararea uneia dintre săptămânile de vacanță în timpul ”Școlii Altfel”, din semestrul al II-lea.

ADVERTISEMENT

Elevii vor să recupereze o parte din vacanță în ”Școala Altfel”

Consiliul consideră necesară suspendarea tezelor pentru semestrul I din cauză că materia nu se va putea parcurge în totalitate. Demersul are loc după o consultare pe bază de chestionar cu elevi, profesori și părinți.

”Ca urmare a declarațiilor privitoare la modificarea structurii anului școlar 2021- 2022 din cauza vacanței de două săptămâni impuse în perioada 25 octombrie – 5 noiembrie, Consiliul Național al Elevilor a lansat o consultare adresată elevilor, profesorilor și părinților, pentru a afla perspectiva acestora privitoare la perioada imediat următoare.

ADVERTISEMENT

Consiliul Național al Elevilor solicită ferm Ministerului Educației să mențină vacanța de iarnă în forma stabilită inițial, cu recuperarea uneia dintre săptămânile de vacanță în săptămâna „Școala Altfel” din semestrul al II-lea.

În acest sens, aducem în vedere și prevederile art. 66, alin. (3) din Legea educației naționale, care prevede că, pentru fiecare disciplină de studiu, programa școlară acoperă 75% din ore, lăsând la dispoziția profesorului un procent de 25% de ore pe care le are la dispoziție pentru aplicarea unor strategii individuale de predare și evaluare”, a anunțat Silviu Morcan, președintele Consiliului Național al Elevilor.

ADVERTISEMENT

Elevii vor să primească feedback în loc să susțină tezele

În loc de teze, respondenții chestionarului mai propun o evaluare fără note, de tip feeback din partea profesorilor, care să ajute elevul să-și completeze minusurile sau plusurile.

”În același timp, ne exprimăm din nou solicitarea de a suspenda organizarea tezelor pentru semestrul I, având în vedere că materia nu va putea fi parcursă în integralitate.

ADVERTISEMENT

În acest caz, este elementară menținerea unei forme de evaluare sumativă, dar care să nu pună accentul pe notă, ci pe feedback real din partea profesorului, și care să puncteze clar conținuturile pe care elevul ar trebui să le asimileze mai mult pe parcursul acestui an școlar”, a mai comunicat Consiliul.

Chestionarele ar fi fost completate până acum de către 60.000 de persoane, au mai precizat reprezentanții Consiliului Național al Elevilor.

”Există cadru legal, există o poziție fermă exprimată nu doar de elevi, ci și de părinți și profesori, prin consultarea la care au răspuns peste 60.000 de persoane. Anul școlar trebuie să rămână un element predictibil și, de aceea, este necesar ca vacanța de iarnă să rămână în forma stabilită inițial, cu regândirea conceptului de teză”, a mai punctat Consiliu Național al Elevilor.

Reamintim că săptămâna trecută, Sorin Cîmpeanu anunța că cele două săptămâni de vacanță forțată se vor recupera pe 3 și 14 ianuarie, pentru gimnaziu și liceu, iar ciclul primar în perioada 10 și 14 ianuarie. De altfel, ministrul a mai spus că în intervalul 3-14 ianuarie elevii vor susține teze cu prezență fizică.

”Nu se pierde nicio zi de școală nici din semestrul 1, nici din semestrul 2. Cele două săptămâni sunt maximul ce poate fi recuperat în așa fel încât datele de examene să fie cele cunoscute, fără a se pierde nici o zi de cursuri.  Acest lucru va face obiectul unui ordin de ministru semnat în 5 noiembrie, pentru modificarea structurii anului școlar, așa cum se precizează în Hotărârea CNSU nr. 91 și așa cum am anunțat deja public.

Data de 5 noiembrie e data la care vom avea o situație certă din punct de vedere epidemiologic și nu supoziții. Înțelegeam pierderile din cauza lipsei de predictibilitate, însă situația epidemiologică numai predictibilitate nu ne oferă.

Cele două săptămâni de vacanță suplimentară sunt convins că se vor transforma în două săptămâni de școală cu prezență fizică între 3 și 14 ianuarie, pentru gimnaziu și liceu, respectiv într-o săptămână cu prezență fizică, între 10 și 14 ianuarie, pentru ciclul primar”,  a declarat ministrul educației pentru educațieprivata.ro

Totodată, luni, Sorin Cîmpeanu a anunțat că elevii vor relua cursurile de pe data de 8 noiembrie. Nu se știe dacă online sau cu prezență fizică. O decizie se va lua vineri.

ADVERTISEMENT