News

Ministrul Educaţiei anunță când începe şcoala şi ce se întâmplă cu tezele. Probleme cu conexiunea la internet pentru predarea online. Update

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat, luni, că elevii vor reveni la școală pe data de 8 noiembrie. De altfel, Sorin Cîmpeanu a precizat că de pe data de 6 decembrie se vor putea susține și teze.
01.11.2021 | 17:44
Ministrul Educatiei anunta cand incepe scoala si ce se intampla cu tezele Probleme cu conexiunea la internet pentru predarea online Update
ADVERTISEMENT
01-11-2021
15:46

Ministrul Sorin Cîmpeanu: ”Avem probleme cu conexiunea la internet pentru predarea online”

Ministriul Educației, Sorin Cîmpeanu vine cu vești nu foarte bune pentru elevii care, din 8 noiembrie, ar trebui să reia online cursurile. Acesta spune că, la nivel național, sunt probleme cu conexiunea la internet pentru predarea online.

”Avem probleme cu conectivitatea la un nivel care să permită predarea online (…). Conectivitatea a fost ameliorată, nu suficient de mult încât să spunem că fiecare dintre cei 3 milioane de copii, mai ales acel un milion de copii care sunt în mediul rural – preşcolari şi elevi, au conectivitate şi acces la internet capabil pentru predarea online”, a spus Sorin Cîmpeanu, luni, într-o declaraţie de presă.

Oficialul Executivului a precizat că în ultimele 12 luni au fost achiziţionate aproape 1 milion de echipamente IT, însă încă există deficiențe.

”Tocmai ce am primit un mesaj din partea unui profesor din judeţul Timiş care are patru copii şi ar avea nevoie de cinci echipamente şi de o conexiune la internet capabilă să suporte atâtea conexiuni simultan. Nu toţi elevii din România au echipamente adecvate, înţelegând că pentru ciclul superior al liceului tableta, în opinia mea, este un instrument neadecvat, e nevoie de un laptop”, a mai afirmat Sorin Cîmpeanu.

Cîmpeanu a mai adăugat a spus că aproximativ 1 din 5 profesori a fost format pentru predarea online. ”Apreciez efortul remarcabil făcut de foarte mulţi dintre colegi pentru a-şi consolida singuri abilităţile digitale şi modalitatea de predare, dar totuşi nu avem toţi profesorii formaţi din perspectiva pedagogiei digitale”, a adăugat Cîmpeanu. 

Sorin Cîmpeanu nu a precizat și modalitatea prin care se vor relua cursurile, fizic sau online. Vineri se va lua o decizie în acest sens.

”În data de 8 noiembrie scoala va începe. Ministrul Educației va rămâne în continuare consecvent ca școlile să înceapă cu prezență fizică. Vineri vom vedea care va fi modul de deschidere a școlilor”,  a anunțat ministrul educației în cadrul unei conferințe de presă.

ADVERTISEMENT

Teze reduse pentru elevii de gimnaziu și de liceu

Referitor la teze, acestea au fost reduse. Concret, elevii de gimnaziu vor avea de dat doar 2 teze, iar cei de liceu doar 3, din 4. În privința elevilor care nu pot lua parte la teze în ziua când acestea se susțin (ministrul s-a referit la cei cu boli cronice, care necesită tratament-n.r) ei pot recupera examenul în funcție de disponibilitate.

”Am decis să reducem numărul de teze pe care elevii îl vor susține în acest an prin excepții. Astfel, toți elevii de gimnaziu vor avea doar 2 teze. Pentru liceu, am redus numărul de patru teze, la trei.

ADVERTISEMENT

Atât vreme cât am avut foarte multe școli în online, nota la teză va avea o pondere mai mică în raport cu notele pe care elevul le va primi. Multe școli vor mai funcționa în online. Tezele vor putea fi susținute  începând cu data de 6 decembrie.

Va fi la latitudinea fiecărui profesor perioada optimă de susținere a tezelor. Fiecărui elev să îi rămână la dispoziție o perioadă în care să-și poată corecta rezultatele.

ADVERTISEMENT

Cine nu va putea susține teza fizic se va putea face după revenirea la școală, chiar dacă revenirea se va face în semestrul 2”, a mai precizat ministrul educației.

Sorin Cîmpeanu și-a reiterat susținerea pentru începerea școlilor cu prezență fizică, dar în limita în care pandemia permite.

ADVERTISEMENT

”Nu voi abdica de la acest principiu. Vom avea consultări cu autoritățile sanitare și vineri vom vedea care va fi exact modul de deschidere a școlilor în 8 noiembrie.

Nu vom ajunge în situația în care dacă în jumătate de țară vom avea rată de infectare foarte scăzută și școli fără cazuri de infectare, acele școli să nu poată funcționa fizic”, a mai subliniat ministrul.

66% din angajații din sistemul de învățământ s-au vaccinat anti-Covid. Școlile vor trebui să-și afișeze rata de imunizare

Sorin Cîmpeanu a mai dezvăluit că până acum 66% din personalul din învățământ s-a vaccinat împotriva coronavirusului. Prin urmare, de astăzi școlile își vor afișa pe site rata de vaccinare.

”Toate inspectoratele școlare județene din România au afișat rata de vaccinare la nivelul fiecărui inspectorat. Avem situații îmbucurătoare unde sunt valori de peste 90%. La nivelul fiecărei școli va fi afișat pe site-ul propriu rata de vaccinare, fără nume, prenume și alte date cu caracter personal. Dar este normal ca părinții și elevii să știe, atunci când merg la școală, care este nivelul de vaccinare al personalului din acea școală.

Acest lucru am solicitat să fie făcut public în cursul zilei de astăzi.Am făcut publică rata de vaccinare în Ministerul Educației care este, recunosc, sub așteptări, de 66% – 292 de angajați vaccinați dintr-un total de 444.

S-ar putea ca acest factor să fie luat în considerare atunci când se va stabili posibilitatea de funcționare a școlii cu prezență fizică, alături de alți factori. Dar acest lucru se va stabili împreună cu autoritățile sanitare”, a mai spus ministrul.

ADVERTISEMENT