News

Pensiile speciale au ajuns pe masa senatorilor. Ce schimbări radicale au fost votate

Pensiile speciale au ajuns pe masa senatorilor, astfel că au fost votate mai multe schimbări care pot fi considerate radicale.
28.03.2023 | 13:55
Pensiile speciale au ajuns pe masa senatorilor Ce schimbari radicale au fost votate
Pensiile speciale au ajuns pe masa senatorilor. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Pensiile speciale au ajuns pe masa senatorilor, astfel că au fost votate mai multe schimbări. Deși pot fi considerate radicale, cel puțin de coaliția de guvernare, în realitate pensiile speciale nu vor fi afectate prea mult.

Pensiile speciale au ajuns pe masa senatorilor

Conform unui calcul Digi 24, pensionarii speciali vor pierde undeva la 400-500 de lei la o pensie de 7000 de lei. Cu toate acestea, există temerea că mulți vor încerca să iasă din sistem și să se pensioneze dacă pot, pentru a nu fi afectați de această lege și pentru a nu pierde diferența care va fi tăiată.

ADVERTISEMENT

Potrivit News.ro, comisiile din Senat au votat amendamentele la proiectul legii pensiilor speciale și au decis, printre altele, ca nicio pensie specială să nu fie mai mare decât veniturile din timpul activității, precum și interzicerea cumulului de pensii speciale, pe lângă introducerea unui impozit de 15%, care nu va afecta toată pensia, ci doar o parte.

Rămâne de văzut dacă liderii Comisiei Europene vor fi impresionați de aceste schimbări și banii din PNRR nu vor fi puși în pericol, cum se întâmplă dacă nu va exista nicio reformă în acest domeniu al pensiilor speciale. De menționat că reprezentanții USR s-au plâns că nu au fost lăsați să-și prezinte punctul de vedere referitor la această chestiune.

ADVERTISEMENT

”Vă înţeleg poziţia extrem de ingrat, trebuie să reprezentaţi o coaliţie de guvernare, al cărui premier are o pensie specială de 18.000 de lei. Este şi angajat al guvernul, este şi pensionar de lux”, a declarat senatorul Ştefan Pălărie (USR), în cazul unei dezbateri. USR le reproșează celor din PSD și PNL că nu există niciun impact bugetar al legii, care să arate clar câți bani vor fi economisiți.

”Vedem o zgârietură superficială a acestor privilegii, cu tot felul de acrobaţii, de impozitare a unei bucăţele care depăşeşte o anumită sumă şi o anumită plafonare dar nu de eliminare a luxului, a privilegiului şi nici măcar de trecere pe principiul contributivităţii”, a completat Pălărie, vizibil nemulțumit de modul în care este gestionat acest subiect.

ADVERTISEMENT

Senatorul Virgil Guran, reprezentant PNL, a explicat că pensiile militare sunt pensii de serviciu, nu pensii speciale: ”Am văzut o afirmaţie legată de premierul Ciucă, premierul Ciucă are pensie de serviciu. Specială e interpretată de USR, că la USR totul e special”. ”Sunt de acord cu contributivitatea, dar trebuie să reţinem un lucru, în armată, în sistemul de apărare, interne, există următorul principiu, pensiile sunt acordate din bugetul acelor instituţii, nu din bugetul asigurărilor de stat”, a completat Guran.

”Vorbesc foarte mult de armată cei care nici nu au făcut Armata, măcar alea şase luni (..) Eu cred că nu ar trebui să ne jucăm cu acest lucru, mai ales în contextul actual, ne dăm seama că sistemul de apărare este extrem de important pentru o ţară. Trebuie să îi tratăm cu respect. De exemplu, la MApN, pensia medie este de 4.000 de lei, aşa că nu putem vorbi de pensie specială, este pensie de subzistenţă la momentul de faţă”, a mai transmis liberalul.

ADVERTISEMENT

Cei din USR au replicat și au acuzat coaliția de guvernare că au creat de fapt o nouă pensie specială pentru cei din justiție. ”Nu treceţi pe contributivitate şi nu desfiinţaţi nicio pensie astăzi”, a acuzat, la rândul său, senatoarea USR Simona Spătaru. Proiectul de lege urmează să meargă la vot, în plenul Senatului.

ADVERTISEMENT