News

Elon Musk, și nu Bill Gates, va implanta cipuri în oameni. Persoanele paralizate vor putea merge din nou cu ajutorul acestui sistem revoluționar

Elon Musk a dezvăluit noi detalii despre interfața creier-computer pregătită de una dintre companiile sale, iar informațiile sunt promițătoare pentru persoanele cu paralizii și nu numai.
08.12.2021 | 20:05
Elon Musk si nu Bill Gates va implanta cipuri in oameni Persoanele paralizate vor putea merge din nou cu ajutorul acestui sistem revolutionar
ADVERTISEMENT

Cei ce cred în teoriile conspirației conform cărora Bill Gates vrea să introducă cipuri în oameni prin intermediul vaccinurilor ar putea avea un nou rival la orizont, în persoana lui Elon Musk.

În timp ce Bill Gates a fost arătat cu degetul de public în ultimii aproape doi ani de zile, Elon Musk a continuat să dezvolte interfața creier-computer la care lucrează prin intermediul companiei Neuralink. Progresele făcute în cadrul acestui proiect sunt destul de mari, astfel că oamenii ar putea avea cipuri implantate în creier chiar din 2022, un termen extrem de ambițios.

ADVERTISEMENT

Testele făcute până acum cu ajutorul maimuțelor arată destul de promițător, conform dezvăluirilor făcute de Elon Musk însuși, în cadrul unui interviu acordat pentru CEO Council Summit, organizat te The Wall Street Journal.

”Neuralink se comportă foarte bine în cazul maimuțelor și suntem în faza în care facem foarte multe teste și reconfirmăm faptul că dispozitivul Neuralink este sigur, fiabil, dar și că poate fi înlăturat fără probleme după ce a fost instalat.”

ADVERTISEMENT

Musk este încrezător că primii oameni care vor beneficia de Neuralink vor putea simți efectele acestei interfețe chiar de anul viitor. Această interfață va fi destinată inițial persoanelor cu paralizii grave, cum ar fi tetraplegicii sau paraplegicii.

”Cred că, în sfârșit, avem șansa de a face ca o persoană ce nu își poate mișca brațele sau picioarele să poată merge din nou – chiar dacă nu pe cale naturală”, spune Elon Musk.

ADVERTISEMENT

În aprilie 2021, Neuralink a prezentat o maimuță cu un cip Neuralink instalat în creier, astfel că animalul era capabil să joace Pong folosindu-și, literalmente, doar forța minții.

Dispozitivul instalat în creier înregistrează informații despre neuronii activați în timpul jocului, învățând astfel să prezică mișcările ce vor avea loc. ”Maimuța era complet normală, însă putea să joace un joc video telepatic, ceea ce mi se pare un fapt destul de profund”, a mai spus Musk în timpul conferinței din urmă cu câteva zile.

ADVERTISEMENT

Testarea pe oameni va accelera procesul de dezvoltare a interfeței creier-computer

Sistemul Neuralink folosește un cip atașat la mai multe fire flexibile, care la rândul lor sunt ”cusute” pe creier cu ajutorul unui robot similar cu o mașină de cusut.

Dispozitivul preia semnalele din creier, iar acestea sunt transformare în semnale motorii. Musk spune că această tehnologie este sigură pentru creier și poate fi înlăturată cu ușurință, astfel că singurul pas care desparte Neuralink de testele pe oameni este aprobarea FDA. ”Standardele noastre pentru implantarea creierului sunt mai ridicate decât cele ale FDA, la fel cum standardele noastre de siguranță sunt mai sporite decât cele ale guvernului SUA.”

Musk a vorbit despre planurile pentru 2022 într-un mesaj postat pe Twitter și spune că progresele Neuralink vor accelera odată ce dispozitivele sunt testate și pe oameni, pentru că ”e greu să ai conversații nuanțate cu maimuțe.” Rămâne de văzut dacă testele pe oameni vor fi aprobate în 2022. Musk spera ca asta să se întâmple în 2019 și ulterior, la finalul lui 2020.

”E o chestie foarte importantă și nu vreau să dau speranțe nerezonabile, dar sunt convins că se poate face”, a spus Musk referitor la a da șansa paraplegicilor să meargă din nou.

Dincolo de acest beneficiu major, cipul Neuralink ar putea ajuta și cu alte probleme, cum ar fi dependențele sau depresia. Într-un mesaj postat pe Twitter în 2020, Elon Musk spunea că porțiuni ale creierului ar putea fi ”reprogramate” pentru a elimina astfel de probleme mentale.

Musk consideră că tehnologia ar putea evolua într-o interfață completă a creierului în doar 25 de ani, ceea ce ar permite simbioza între oameni și inteligența artificială.

ADVERTISEMENT
Tags: