News

Elon Musk face milioane de euro în România. Adevărul despre interesele celui mai bogat om de pe planetă, în țara noastră

Miliardarul Elon Musk nu a mai ajuns în România de Halloween, însă țara noastră nu este chiar o necunoscută pentru el. Afaceristul e prezent de mai multă vreme aici.
03.11.2022 | 09:33
Elon Musk face milioane de euro in Romania Adevarul despre interesele celui mai bogat om de pe planeta in tara noastra
Elon Musk face milioane de euro în România, din vânzarea mașinilor Tesla / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Elon Musk scoate bani frumoși din România, datorită companiilor prezente în țara noastră. Posesor al unei averi de peste 220 de miliarde de dolari, Musk a reușit cifre spectaculoase la doar câteva luni după ce a intrat pe piața noastră.

Elon Musk are 8 angajați în România, care au ”produs” 14,7 milioane euro

Tesla Motors România SRL, firma deținută de Elon Musk în țara noastră, a fost înregistrată în ianuarie 2021 și a devenit operațională două luni mai târziu. Societatea este deținută în proporție de 100% de Tesla International BV, companie cu sediul la Amsterdam, care este o filială desprinsă din firma-mamă Tesla, Inc., din Delaware, SUA.

ADVERTISEMENT

În 2021, Tesla Motors România a raportat un număr mediu de 8 angajați, care au generat o cifră de afaceri de 73,6 milioane lei (aproximativ 14,7 milioane euro) și un profit net de 588.000 de lei.

Datoriile firmei lui Musk din România erau de 21,7 milioane lei, la sfârșitul anului 2021, iar activele circulante atingeau valoarea de 33,2 milioane lei.

ADVERTISEMENT

Cine conduce Tesla România

Tesla Motors România are sediul într-o clădire de birouri din sectorul 4 și îi are administratori pe olandezul Werkman Stephan William și americanii Klein Yaron și Feinstein David Jon.

Începând cu luna iulie a acestui an, rolul de șef al biroului de la București a fost luat de Simon Zwalen (fost șef al Tesla Germania), care l-a înlocuit pe Klein Yaron.

ADVERTISEMENT

Tesla comercializează în România 4 modele de automobile (Tesla 3, Tesla Y, Tesla S și Tesla X), cu prețuri care încep de la 51.000 de euro.

Compania lui Musk domină industria auto în Europa

Intrarea pe piața din România a fost decisă de Elon Musk într-un moment în care Tesla domina vânzarea de mașini electrice la nivel mondial. În 2021, Tesla a livrat 936.172 de mașini, în creștere cu 87,4% față de anul precedent. Compania miza pe o creștere cu 64% a vânzărilor în acest an, până la 1,5 milioane de unități.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, Europa rămâne o piață complicată pentru compania lui Musk. Dacă în primele șase luni, Tesla a avut rezultate oscilante, în a doua parte a anului, compania a devenit lider autoritar la vânzarea de mașini electrice.

Doar în luna septembrie, Tesla Model Y a înregistrat o creștere cu 277% față de aceeași perioadă a anului trecut, ajungând la 29.367 de modele vândute. Crossoverul a bătut la vânzări, în Germania, chiar și ”legendarul” Volskwagen Golf, devenind singura ”electrică” din Top 10 (în care Dacia Sandero s-a clasat pe locul 3, cu 17.733 unități vândute, în Europa).

Pe de altă parte, Tesla Model 3 a înregistrat o scădere de 50% față de septembrie 2021, cu 12.000 de mașini vândute.

Elon Musk a ieftinit internetul pentru clienții din România

Elon Musk este prezent în România și prin serviciul de internet Starlink, accesibil în țara noastră începând cu acest an. Accesul la rețeaua de sateliți ai companiei SpaceX nu este, însă, ieftin. Serviciul a intrat în România cu o ofertă de 3.200 de lei (kit-ul de acces), 410 lei (tarif de transport) și 529 lei (abonament lunar).

Ulterior, compania a scăzut prețurile, abonamentul lunar ajungând la 230 de lei iar costurile pentru hardware (o plată unică) au fost reduse la 2.400 de lei.

Serviciul Starlink nu operează, însă, printr-o companie românească. Contractul pentru utilizatorii din țara noastră se face cu Starlink Internet Services Limited, companie înregistrată la Dublin, Irlanda.

ADVERTISEMENT
Tags: