După disputarea a patru etape, naționala României rămâne neînvinsă în Grupa I din preliminariile Euro 2024. „Tricolorii” lui Edi Iordănescu au obținut un punct nesperat ân Elveția, deși erau conduși cu 0-2 în minutul 89.
Au venit însă golurile marcate de Mihăilă în prelungiri și ne păstrăm locul 2 în Grupă, la două puncte în urma Elveției și unul peste Israe, care a învins Andorra cu 2-1. Kosovo a pierdut cu 1-2 în deplasare cu Belarus și pare ieșită din calculele calificării.
Vezi aici cele mai importante faze.
Min. 90+9: Fluier final. România obține un punct nesperat, cu două goluri marcate în final de Mihăilă.
Min. 90+8: Moruțan pleacă pe contraatac, este faultat de Steffan din spate, dar elvețianul nu primește „roșu”, deși era ultimujl apărător.
Min. 90+8: Bislimi reia incredibil din 6 metri în bara transversală, deși avea toată poarta goală în față.
Min. 90+2: GOOOL România! Moruțan îi pasează excelent lui Mihăilă, acesta scapă în viteză de doi adversari și înscrie din 7-8 metri cu un șut la colțul scurt.
Min. 89: GOOOL România! Moruțan aruncă o minge în careu pentru Mihăilă, care reia din prima cu latul în plasă din 7-8 metri.
Min. 81: Manea îl atacă în careu pe Steffen și se acordă penalty. Atenționat din camera VAR, Daniele Orsato revede faza pe monitor și anulează decizia.
Min. 78: Horațiu Moldovan are o intervenție uluitoare la șutul lui Sow din 10 metri.
Min. 73: Au ieșit Alibec și Sorescu, au intrat Pușcaș și Olaru.
Min. 70: Zakaria trece elegant de mai mulți jucători români, dar șutează în blocaj.
Min. 67: Moldovan respinge cu piciorul șutul lui Vargas din careu.
Min. 59: Mihăilă este iertat de un „galben” după ce simulează în careu, cerând un penalty.
Min. 57: Ianis Hagi este înlocuit de Mihăilă, iar Coman de Moruțan.
Min. 46: Xhaka aruncă o minge pe 6 metri, dar Shaqiri reia incredibil pe lângă bară, cu o „scăriță”.
Min. 45+1: S-a terminat prima repriză. Una de coșmar pentru „tricolori”, care au fost depășiți net la toate capitolele. Posesia de 73% a gazdelor spune aproape totul despre modul cum s-au desfășurat primele 45 de minute.
Min. 41: GOOOL Elveția! Shaqiri îi trimite excelent lui Amdouni, care scapă singur în careu și îl învinge pe Moldovan cu un șut plasat din 7-8 metri.
Min. 28: GOOOL Elveția! Vargas pătrunde pe partea stângă, centrează în fața porții, de unde Amdouni, lăsat singur de Drăgușin, trimite în plasă.
Min. 24: Fernandez intră brutal cu talpa pe tibia lui Screciu, însă vede doar cartonașul galben.
Min. 19: Vargas reia periculos cu capul din 6 metri, Moldovan era bătut, dar mingea se duce puțin pe lângă bară.
Min. 15: Gazdele domină cu autoritate, jucătorii lui Edi Iordănescu reușesc cu greu să iasă din propria jumătate de teren. Presiunea elvețiană e din ce în ce mai mare.
Min. 14: Xhaka scapă singur în careu, trimite în fața porții, dar Amdouni nu poate relua în plasă.
Min. 6: Amdouni trece foarte ușor de Drăgușin, rămâne singur cu Moldovan, dar portarul nostru respinge salvator cu piciorul.
Min. 1: A început meciul.
Au apărut echipele de start la Elveția – România:
Elveția: Sommer – Elvedi, Akanji, Rodriguez – Fernandes, Zakaria, Xhaka, Freuler – Shaqiri, Amdouni, Vargas. Rezerve: Mvogo, Kobel – Garcia, Seferovic, Steffen, Zuber, Sow, Bislimi, Zesiger, Zeqiri, Aebischer, Schar. Selecționer: Murat Yakin
România: Moldovan – Manea, Nedelcearu, Burcă, Drăgușin, Sorescu – Hagi, Screciu, Stanciu, Fl. Coman – Alibec. Rezerve: Târnovanu, Aioani, Țicu, Băluță, Cicâldău, Pușcaș, Mihăilă, M. Marin, Rus, Olaru, Man, Moruțan. Selecționer: Edi Iordănescu
Meciul Elveţia – România are loc luni, 19 iunie, cu începere de la ora 21:45 în cadrul etapei a 4-a a grupei I din preliminariile EURO 2024. Se întâlnesc primele două clasate, echipe neînvinse după primele trei runde. Elveţia are punctaj maxim, în timp ce România are două victorii şi o remiză, cu Kosovo, 0-0 la Priştina.
Întâlnirea Elveţia – România se dispută luni, 19 iunie, de la ora 21:45, pe stadionul „Swissporarena” din Lucerna, cu o capacitate de 16.600 de locuri. Stadionul a fost construit pe perioada a doi ani, 2009-2011, costurile ridicându-se la 60 de milioane euro. Este casa echipei locale care poartă numele oraşului.
Federaţia din Elveţia, conform principiului că naţionala Ţării Cantoanelor este a tuturor elveţienilor, indiferent ce limbă vorbesc (germană, franceză sau italiană), a decis ca partidele reprezentativei de seniori să nu se joace numai la Basel, Berna sau Zurich, aşa explicându-se de ce s-a mai jucat în alte rânduri şi la Lugano, Saint Gallen sau Geneva.
Partida Elveţia – România se joacă luni, 19 iunie, de la ora 21:45, pe „Swissportarena” din Lucerna în etapa a 4-a din Grupa I a preliminariilor EURO 2024 şi va fi transmisă în direct şi în exclusivitate numai pe canalul Prima TV, al doilea post de televiziune care a cumpărat drepturile pentru meciurile jucate de naţionala României, alături de Antena 1, transmiţând alternativ meciurile. Mai puteţi viziona meciul intrând pe site-ul FANATIK.RO, în format LIVE VIDEO.
„Zeiţa Fortuna” pare a fi decis să schimbe starea vremii pentru meciul de la Lucerna, de luni, 19 iunie. Iniţial, meterologii anunţaseră continuarea situaţiei de la Priştina, adică ploi abundente şi chiar descărcări electrice, dar cu 24 de ore înaintea partidei lucrurile s-au schimbat în bine. Luni a fost soare în prima parte a zilei, foarte cald, în jur de 31 de grade la ora amiezii, iar spre seară vor fi 27 grade. Chiar dacă în jurul orei 17:00 au fost ceva reprize de ploaie, la startul jocului nu se anunță precipitații.
Jocul echipei naţionale de la Lucerna a fost încredinţat de UEFA unui arbitru foarte cunoscut, dar totodată şi foarte controversat, ca urmare a faptului că a comis erori importante în timpul unor partide, inclusiv la turneul final al CM din Qatar. Este vorba despre italianul Daniele Orsato, în vârstî de 47 de ani. El a condus finala Cupei României din 2012 dintre Rapid şi Dinamo
Cu naţionala României, Orsato nu se află la prima înfăţişare. A arbitrat de două ori partidele „tricolorilor”, în 2019, la Stockholm, în preliminariile pentru EURO 2020, unde a fost 2-0 pentru nordici, şi în 2021, la 1-0 pentru România cu Armenia la Bucureşti, preliminariile CM 2022. A fost la centru la finala Champions League 2020, la Lisabona, PSG – Bayern 0-1.
Murat Yakin, selecționerul Elveției, nu are jucători cu probleme medicale în lot pentru meciul cu România. Își poate permite să trimită pe teren oricare dintre jucătorii convocați, pentru că sunt în perfectă stare de sănătate. Doar doi jucători, mijlocașul Freuler și atacantul Amdouni trebuie să fie atenți la evitarea cartonașelor galbene. Elvețienii ne consideră o echipă slabă și fac tot felul de ironii la adresa noastră.
Edi Iordănescu l-a convocat de urgență pe fundașul Petrolului, Valentin Țicu, după ce s-a confirmat că veteranul Mario Camora, accidentat la Priştina, nu poate fi recuperat, iar alți doi apărători, Andrei Rațiu și Raul Opruț, nu sunt în parametrii necesari pentru a-i trimite pe teren. Vor fi, cu siguranță, schimbări în compartimentul median și în atac, unde Denis Alibec ar putea fi vârful împins, iar Ianis Hagi îi va lua locul fie lui Florinel Coman.
Portari: 1. Ștefan Târnovanu, 12. Horațiu Moldovan, 16. Marian Aioani;
Fundași: 2. Valentin Țicu, 3. Radu Drăgușin, 4. Cristian Manea, 5. Ionuț Nedelcearu, 15. Andrei Burcă, 17. Adrian Rus, 22. Vladimir Screciu;
Mijlocași: 6. Tudor Băluță, 8. Alexandru Cicâldău, 10. Nicolae Stanciu, 11. Ianis Hagi, 13. Valentin Mihăilă, 14. Marius Marin, 18. Darius Olaru, 19. Florinel Coman, 20. Dennis Man, 21. Olimpiu Moruțan, 23. Deian Sorescu;
Atacanți: 7. Denis Alibec, 9. George Pușcaș.
Nu era greu de înţeles că partida de la Lucerna reprezintă pentru casele de pariuri genul de meci în care aveam un favorit clar, evident naţionala Ţării Cantoanelor, care are cotă de 1,45 pentru a aduce primul eşec României în preliminariile EURO 2024. O victorie a echipei noastre are cotă uriaşă, 8,50, iar varianta şansă dublă „X2” ajunge şi ea la cota de 2,90. Un gol al României atinge cota de 1,90.
Există un total de 13 partide directe, dintre care cinci au revenit elvețienilor, patru au fost adjudecate de „tricolori” și alte patru s-au terminat la pace, fără învingător. Elveția a marcat 19 goluri, iar România 17, cea mai mare diferență înregistrată fiind acel 1-7 de la Zurich, pe 24 mai 1967, tot în preliminarii de campionat european.
Primul duel direct a fost meciul din 29 octombrie 1933 din campania pentru CM din Italia 1934 cu un rezultat de egalitate, 2-2. Ultima confruntare a avut loc în grupa de la turneul final al EURO 2016, în Franța și s-a încheiat la egalitate, 1-1. Pe pământ elvețian, în afară de acel rușinos 1-7 cei din Țara Cantoanelor nu ne-au mai învins niciodată în mect oficial, tricolorii câștigând cu 1-0 în 1969, în preliminariile CM 1970 și făcând egal în 1981, tot în preliminarii de CM.