Sport

Enes Sali, al 64-lea jucător convocat în mandatul lui Mirel Rădoi la naționala României. Ce experimente a mai încercat selecționerul

Enes Sali, puștiul-minune al lui Hagi de la Farul, este cel de-al 64-lea jucător chemat la lot de către Mirel Rădoi și ar putea fi al 29-lea care debutezază în mandatul selecționerului.
10.11.2021 | 20:59
Enes Sali al 64lea jucator convocat in mandatul lui Mirel Radoi la nationala Romaniei Ce experimente a mai incercat selectionerul
Mirel Rădoi a convocat nu mai puțin de 66 de jucători în doar 14 luni pe banca naționalei. Sursă foto: sportpictures.eu
ADVERTISEMENT

Mirel Rădoi a convocat la echipa națională în cele 18 meciuri un număr record de jucători: nu mai puțin de 64 de fotbaliști.

Ultima surpriză a lui Mirel Rădoi este convocarea lui Enes Sali, puștiul-minune al lui Gheorghe Hagi de la Farul, care la doar 15 ani a devenit cel mai tânăr marcator din istoria Ligii 1.

ADVERTISEMENT

Mirel Rădoi, experimente peste experimente la echipa națională

Mirel Rădoi a surprins în dese rânduri cu convocările sale la echipa națională. Cele mai surprinzătoare selecții au fost cele ale lui Florin Iacob (UTA), Mario Camora (CFR Cluj), Tiberiu Căpușă (Chindia Târgoviște), Andrei Rațiu (Huesca), Gabi Iancu (Akhmat Grozny), Jovan Markovic (Universitatea Craiova) sau Bogdan Țîru (Jagellonia), dar mai ales cea a lui Enes Sali.

Selecționerul a debutat pe banca echipei naționale pe data de 4 septembrie 2020, în meciul cu Irlanda de Nord din Liga Națiunilor, scor 1-1. În doar 14 luni, Rădoi a convocat nu mai puțin de 28 de jucători, care nu îmbrăcaseră până în acel moment tricoul României.

ADVERTISEMENT

Dintre cei 28 de fotbaliști, doar șase nu au reușit să debuteze la națională, dintre care cinci sunt portari. Dintre jucătorii de câmp, atacantul Sergiu Buș este singurul care a fost convocat și nu a apucat să joace pentru România, așa că Enes Sali are șanse mari bifeze primele minute în meciurile cu Islanda și Liechtenstein.

Cei 64 de jucători convocați de Mirel Rădoi în cele 14 luni pe banca naționalei României

PORTARI: Ciprian Tătărușanu, Florin Niță, David Lazar, Ionuț Radu, Andrei Vlad, Mihai Aioani, Valentin Cojocaru, Florin Iacob, Horațiu Moldovan;

ADVERTISEMENT

FUNDAȘI: Ionuț Nedelcearu, Vlad Chiricheș, Alin Toșca, Dragoș Grigore, Andrei Burcă, Nicușor Bancu, Florin Ștefan, Mario Camora, Valentin Crețu, Vasile Mogoș, Iulian Cristea, Mihai Bălașa, Bogdan Țîru, Cristi Ganea, Adrian Rus, Deian Sorescu, Tiberiu Căpușă, Virgil Ghiță, Cristi Manea, Andrei Rațiu;

MIJLOCAȘI: Constantin Budescu, Enes Sali, Sergiu Hanca, Dan Nistor, Alexandru Crețu, Alexandru Maxim, Nicolae Stanciu, Alexandru Cicâldău, Ianis Hagi, Ciprian Deac, Gabriel Iancu, Florinel Coman, Răzvan Marin, Alexandru Mitriță, Alexandru Băluță, Eric Bicfalvi, Alexandru Albu, Dennis Man, Ovidiu Popescu, Darius Olaru, Adrian Păun, Olimpiu Moruțan, Marius Marin, Dragoș Nedelcu, Dorin Rotariu, Andrei Cordea, Enes Sali;

ADVERTISEMENT

ATACANȚI: Denis Alibec, George Pușcaș, Sergiu Buș, Claudiu Keșeru, Florin Tănase, Valentin Mihăilă, Andrei Ivan, Denis Drăguș, Jovan Markovici.

Mirel Rădoi ar putea să îl folosească pe Enes Sali cu Islanda și Liechtenstein: „Niciun jucător nu a avut un asemenea impact”

Mirel Rădoi a recunoscut că selecționerea lui Enes Sali a fost una strategică și a lovitură de imagine, așa cum Dorinel Munteanu și Viorel Moldovanu anticipau în exclusivitate pentru FANATIK.

„E o discuție mai lungă. E și unul din motivele pentru care l-am chemat pe Sali. Unul dintre motivele pentru care este aici este securizarea lui pentru România, dar acesta nu este singurul. Am dat timpul puțin înapoi și am încercat să adunăm informații despre jucătorii care la 15 ani au avut impactul pe care l-a avut Sali în fotbalul românesc: Balaci, Dobrin, Hagi, Sorin Cârțu.

Ianis, Coman, Tănase, Cicâldău nu au avut un asemenea impact. Este un talent pe care România nu-și permite să-l piardă. Va trebui să vedem dacă în anumite momente de joc îl vom putea introduce. Este, totuși, un copil, să nu îl suprasolicităm”. – Mirel Rădoi, despre convocarea lui Enes Sali

Cu toate acestea, Mirel Rădoi nu are de gând să îl forțeze pe Enes Sali și a spus clar că el și-a dorit să fie convocat și nu a fost o solicitare din partea Federației: „A venit din partea staff-ului tehnic. Noi am decis ca Sali să facă parte. Trebuie să joace trei meciuri pentru echipa națională. Vom vedea dacă în acest moment îl putem introduce pe teren. Este un copil și nu trebuie să îl suprasolicităm”.

În acest moment, Cristi Manea este cel mai tânăr jucător care a debutat în istoria echipei naționale a României, la vârsta de 16 ani și 9 luni, iar mijocașul ofensiv al celor de la Farul Constanța ar putea doborî acest record.

Ce fotbaliști au debutat pentru România în mandatul lui Mirel Rădoi

Mirel Rădoi a convocat în premieră un număr de 35 de jucători, dintre care 28 au jucat cel puțin un meci pentru România. Ultimul debutant a fost Olimpiu Moruțan, care a bifat 24 de minute la meciul cu Armenia din Ghencea.

Din păcate, mulți dintre jucătorii cărora Mirel Rădoi le-a dat o șansă nu au mai rămas în vederile selecționerului și nu au mai fost chemați: Valentin Cojocaru, Florin Iacob, David Lazar, Mihai Bălașa, Valentin Crețu, Deian Sorescu, Tiberiu Căpușă, Alexandru Crețu, Gabi Iancu, Alexandru Albu, Marius Marin, Alexandru Băluță, Eric Bicfalvi, Ovidiu Popescu, Darius Olaru, Dan Nistor, Sergiu Hanca, Andrei Cordea, Denis Drăguș, Sergiu Buș, Ciprian Deac sau Jovan Markovic.

Lista completă a jucătorilor convocați în premieră de Rădoi

Jucători convocați de Mirel Rădoi care nu au debutat: Ionuț Radu, Mihai Aioani, Valentin Cojocaru, Florin Iacob, Horațiu Moldovan, Sergiu Buș, Enes Sali.

Jucători convocați care au debutat cu Mirel Rădoi: David Lazar (1/0), Andrei Vlad (1/0), Andrei Burcă (7/0), Mario Camora (6/0), Valentin Crețu (2/0), Deian Sorescu (5/0), Tiberiu Căpușă (1/0), Virgil Ghiță (1/0), Andrei Rațiu (4/0), Alexandru Crețu (5/0), Gabi Iancu (4/0), Alexandru Albu (1/0), Ovidiu Popescu (2/0), Darius Olaru (2/0), Adrian Păun (1/0), Olimpiu Moruțan (1/0), Marius Marin (2/0), Andrei Cordea (2/0), Denis Drăguș (2/0), Jovan Markovic (3/0), Valentin Mihăilă (5/1).

Dintre debutanții lui Rădoi, doar 5 jucători au mai fost convocați pentru meciurile decisive cu Islanda și Liechtenstein: Andrei Vlad, Andrei Burcă, Virgil Ghiță, Andrei Rațiu și Olimpiu Moruțan.

  • 64 de jucători a convocat Mirel Rădoi în cele 18 meciuri din mandatul său de 14 luni la națională
  • 28 de fotbaliști a convocat în premieră
  • 23 de jucători au debutat sub „tricolor” cu Mirel Rădoi, dintre care doar 5 sunt în lot pentru meciurile cu Islanda și Liechtenstein
  • 7 jucători nu au bifat niciun minut pentru România, dintre care 5 sunt portari
  • 16 ani și 9 luni are cel mai tânăr debutant din istoria echipei naționale, Cristi Manea
  • 15 ani și 9 luni are mijlocașul Farului, Enes Sali

  • (P) Cotă EXCLUSIVĂ Fortuna: 1,95 este cota pentru „peste 2,5 goluri” la meciul România – Islanda. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT