News

Cum explică epidemiologii explozia cazurilor de Covid-19 din Europa, în ciuda vaccinării

Majoritatea țărilor din Europa raportează creșteri uriașe în numărul cazurilor noi de Covid-19, în ciuda ratei ridicate a vaccinării. Cum explică epidemiologii acest fenomen.
18.11.2021 | 09:43
Cum explica epidemiologii explozia cazurilor de Covid19 din Europa in ciuda vaccinarii
ADVERTISEMENT

Cu mici excepții din zona sa estică, Europa are o rată de vaccinare destul de ridicată, cu țări care au atins și chiar depășit imunizarea a 70-80% din populația eligibilă.

În ciuda acestui aspect, mai multe state raportează cifre uriașe ale infectărilor în această perioadă, chiar recorduri în pandemie. Numai Germania a anunțat, miercuri seara, 60.753 de cazuri noi, un record absolut de la debutul crizei sanitare.

ADVERTISEMENT

Epidemiologii vin cu explicații în acest sens și ne spun care sunt factorii care stau la baza înrăutățirii situației sanitare la nivel continental.

Explozia cazurilor de Covid-19 din Europa, în ciuda vaccinării, explicată de epidemiologi

Conform profesorului epidemiolog de la Școala Politehnică Federală din Lausanne, Marcel Salathé, principalii doi factori care contribuie la creșterea îmbolnăvirilor sunt ”sezonul rece și acoperirea vaccinală scăzută”.

ADVERTISEMENT

Alți experții din zona medicală spun că această revenire în forță a coronavirusului este susținută de mai mulți factori suplimentari. Unul dintre ei este chiar virusul și răspândirea variantei Delta mult mai infecțioase a SARS-CoV-2, notează Hotnews.

Tulpina în cauză a fost depistată prima dată în India, la sfârșitul lui 2020, ceea ce înseamnă că pentru numeroase țări aceasta va fi prima iarnă prin care vor trece după ce varianta Delta a devenit dominantă.

ADVERTISEMENT

O altă cauza extrem de probabilă a acestei situații grave este reprezentată de relaxarea prematură a restricțiilor în majoritatea statelor, după ce oamenii s-au săturat de distanțarea socială și purtarea măștii.

S-a sperat la o revenire rapidă la acea normalitate de dinainte de izbucnirea pandemiei, însă acest lucru s-a dovedit o eroare uriașă.

ADVERTISEMENT

Cât de importantă este rata de vaccinare anti-Covid

Specialiștii mai spun că acolo unde ratele vaccinării anti-Covid sunt ridicate, deși cazurile sunt numeroase, rezultatele se văd în zonele care contează cel mai mult: mai puține persoane în stare gravă și mai puține decese.

”Țările care se descurcă cel mai bine acum sunt cele cu o acoperire vaccinală ridicată și măsuri eficace”, mai spune Salathé. El a adăugat că ”țările care se descurcă cel mai rău nu au niciuna din cele două”.

În prezent, ratele de vaccinare sunt cel mai important factor care explică diferențele înregistrate între țările europene, numeroase state din Europa de Est, precum Bulgaria, Ucraina, România sau Rusia având rate scăzute ale vaccinării anti-Covid.

ADVERTISEMENT
Tags: