News

Episcopul Cernăuților vrea să țină bisericile românești din Ucraina departe de BOR. “Oferta” pe care le-o face parohiilor

Ce se va întâmpla cu bisericile românești din Ucraina? Episcopul Fegnost al Cernăuților face o „ofertă” parohiilor de aici.
05.04.2024 | 17:58
Episcopul Cernautilor vrea sa tina bisericile romanesti din Ucraina departe de BOR Oferta pe care leo face parohiilor
Episcopul Cernăuților vrea să țină bisericile românești din Ucraina departe de BOR. Foto bucpress.eu
ADVERTISEMENT

Episcopul Cernăuților și Bucovinei vrea ca bisericile românești din Ucraina să fie ținute departe de BOR și să intre subordinea Bisericii Ortodoxe a Ucrainei. Îndemnul vine după ce luna trecută, BOR a anunțat că susține înființarea parohiilor românești din țara vecină, în subordinea Patriarhiei Române.

Ce se va întâmpla cu bisericile românești din Ucraina

În cadrul unei conferințe de presă, care a avut loc vineri, 5 aprilie, Episcopul Fegnost al Cernăuților și Bucovinei a venit cu un îndemn pentru bisericile românești din Cernăuți. El cere ca acestea să se alăture Bisericii Ortodoxe Ucrainene, notează agenția de știri din Cernăuți, bucpress.eu.

ADVERTISEMENT

În acest fel, parohiile ar face parte din „Vicariatul Românesc al PȚU”, care ar fi dezvoltat după modelul Vicariatului Ortodox Ucrainean din cadrul BOR. „Acolo, ei vorbesc ucraineana și se comunică în română.

Dar Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române le-a acordat dreptul de a-și păstra tradițiile sale ucrainene, cultura, limba și limba slujbelor religioase, pentru a satisface nevoile spirituale ale ucrainenilor din România”, a transmis Episcopul Cernăuților, potrivit sursei citate.

ADVERTISEMENT

Acesta a adăugat că românii din Ucraina, împreună cu preoții din localitățile unde se vorbește limba română, pot aparține PȚU (Biserica Ortodoxă a Ucrainei). Episcopul a ținut să puncteze că slujbele vor fi făcute în limba aleasă de credincioși.

Preoții din Ucraina, puși să învețe limba română

Totodată, în cazul în care enoriașii dintr-o comunitate vor să se alăture PȚU, însă preotul nu împărtășește această dorință, în lăcașul de cult ar urma să fie trimis un alt preot, vorbitor de limba română, pentru a desfășura slujbele religioase.

ADVERTISEMENT

Episcopul Cernăuților și Bucovinei mai spune că mulți preoți din Ucraina învață deja limba română pentru a elimina barierele de comunicare dintre ei și credincioșii români aflați în Ucraina.

Sursa citată menționează că până acum, nicio biserică românescă din Ucraina nu s-a alăturat „Vicaritului Ortodox Român al PȚU”. Totodată, încă nu există un lider al Vicariatului. Acesta ar urma să fie ales de enoriași și să fie un preot ori episcop care să cunoască limba română.

ADVERTISEMENT

Amintim că în urmă cu aproximativ o lună, Sfântul Sinod al BOR a anunțat că susține dezvoltarea bisericilor române din Ucraina și că acestea vor fi subordonate Patriarhiei Române, decizie amânată până acum din cauza tensiunilor existente în contextul războiului cu Rusia.

Încă de atunci, Biserica Ortodoxă a Ucrainei a transmis că înființarea bisericilor care ar putea fi subordonate altor state nu ar duce la unirea credincioșilor ortodocși, „ci divizează Trupul unic al Bisericii și creează o schismă”.

ADVERTISEMENT