News

Erdogan îngroapă securea războiului între Turcia și petro-monarhiile din Golf

Turnelul lui Erdogan în țările din Golf. Contracte de zeci de miliarde de dolari cu petromonarhiile și triumful realpolitik-ului.
21.07.2023 | 16:14
Erdogan ingroapa securea razboiului intre Turcia si petromonarhiile din Golf
Erdogan a optat pentru reconciliere cu foștii săi dușmani arabi / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Recep Tayyip Erdogan a încheiat miercuri o vizită de trei zile în Golf. În Arabia Saudită, Qatar și Emiratele Arabe Unite, liderul de la Ankara a încheiat o serie de acorduri comerciale și a semnat o apropiere de aceste petromonarhii cu care are relații tensionate de ani de zile, pe fondul crizei economice din Turcia. Zâmbete, îmbrățișări și semnarea unor contracte importante: după trei zile petrecute în Peninsula Arabică, securea războiului pare să fi fost îngropată între Turcia și petromonarhii.

Consolidarea legăturilor cu statele din Golf

Anii de certuri și conflicte nu mai sunt de actualitate, realpolitik-ul a prevalat. Condus de nevoile economiei turce, Recep Tayyip Erdogan a optat pentru reconciliere cu foștii săi dușmani arabi. Obiectivele declarate ale președintelui turc pentru acest turneu au fost consolidarea legăturilor comerciale cu statele din Golf și, mai presus de toate, atragerea de investiții în Turcia. Economia turcă este în criză, iar inflația continuă să fie ridicată, deși a încetinit în iunie la 38,2% în ritm anual, cel mai scăzut nivel din ultimele 18 luni. Ankara se luptă, de asemenea, cu devalorizarea monedei sale în raport cu dolarul.

ADVERTISEMENT

Una dintre etapele din acest turneu a fost deosebit de așteptată: Arabia Saudită, și mai precis orașul Jeddah, pe malul Mării Roșii. Președintele Erdogan s-a întâlnit cu prințul moștenitor Mohammed bin Salman – poreclit MBS – conducătorul de facto al regatului wahhabit. Un eveniment important în contextul apropierii turco-saudite inițiate în urmă cu câteva luni. Această apropiere este departe de a fi atinsă, după o perioadă de mare tensiune între cele două țări, scrie France 24.

Frăția Musulmană și asasinarea lui Jamal Khashoggi

Disputele dintre cele două state se referă la sprijinul președintelui Erdogan pentru Frăția Musulmană – urâtă și considerată organizație teroristă de către Riad -, la cursa pentru conducerea lumii sunnite, dar și la poziții divergente în ceea ce privește, de exemplu, conflictele din Libia și Siria. Dar cel mai fierbinte subiect este, fără îndoială, uciderea tragică a jurnalistului saudit Jamal Khashoggi în consulatul saudit din Istanbul, la 2 octombrie 2018. Khashoggi lucra pentru Washington Post și era critic la adresa regimului saudit.

ADVERTISEMENT

La momentul respectiv, Recep Tayyip Erdogan i-a criticat pe saudiți pentru responsabilitatea lor. Iar cea a prințului moștenitor a fost subliniată de experți de la Națiunile Unite și CIA. Cu toate acestea, Arabia Saudită a negat întotdeauna că ar fi ordonat uciderea lui Jamal Khashoggi. Anul 2022 a fost unul de împăcare și de apropiere între Turcia și rivalul său regional, Arabia Saudită. La sfârșitul lunii aprilie, președintele Erdogan a vizitat Arabia Saudită și s-a întâlnit cu prințul moștenitor MBS. Cu aproximativ trei săptămâni mai devreme, justiția turcă a sesizat Arabia Saudită în cazul lui Jamal Khashoggi. În iunie, Mohammed ben Salmanea vizitat Ankara.

Apropierea turco-saudită se reflectă și în termeni economici, cu un depozit de cinci miliarde de dolari în banca centrală turcă în martie 2023 – cu două luni înainte de alegerile prezidențiale și parlamentare din Turcia – pentru a ajuta economia țării. Cu câteva săptămâni mai devreme, Turcia și Siria au fost lovite de un cutremur major care a provocat moartea a peste 50.000 de persoane în ambele țări, majoritatea în Turcia.

ADVERTISEMENT

Economia turcă și apropierea de Arabia Saudită

„Erdogan dorește o apropiere de Arabia Saudită în esență din motive economice”, explică David Rigoulet-Roze, cercetător asociat la Institut frncez de relații internaționale și strategice (Iris). El susține că președintele turc dorește „să-și consolideze scaunul prezidențial prin îmbunătățirea situației economice”, subliniind că „succesul partidului AKP s-a bazat pe creșterea economică a Turciei în deceniul 2000-2010 și pe crearea unei clase de mijloc musulmane”.

Pentru acest specialist, apropierea dintre Turcia și Arabia Saudită „încheie o secvență foarte turbulentă de la începutul Primăverii Arabe, deoarece Turcia a fost un susținător al Frăției Musulmane, un coșmar pentru Arabia Saudită și mai ales pentru Emiratele Arabe Unite”.

ADVERTISEMENT

„Erdogan ia act de faptul că această secvență de sprijinire a Frăției în timpul Primăverii Arabe se apropie de sfârșit. Fără să nege în mod explicit acest lucru, el simte nevoia de a reînnoi legăturile, în special cele economice, cu partenerii săi regionali, petromonarhiile din Golf”, explică David Rigoulet-Roze.

În ceea ce privește Arabia Saudită, cercetătorul consideră că apropierea de Turcia îi permite de asemenea lui Mohammed ben Salman, care a fost „blamat de Occident” după asasinarea lui Jamal Khashoggi, „să arate că dezvoltă o performanță diplomatică, în special prin apropierea de cel care l-a condamnat la dispreț”.

Vânzarea de drone turcești, „autonomie” pentru Riad

În timpul vizitei sale la Jeddah de luni, 17 iulie 2023, Recep Tayyip Erdogan a obținut, printre altele, semnarea unor contracte pentru vânzarea de drone turcești către Arabia Saudită. Nu au fost precizate nici numele dronelor și nici valoarea acordurilor semnate. Pe Twitter, ministrul saudit al Apărării, Khaled bin Salman, a declarat că „au fost semnate două contracte de achiziții” între Ministerul saudit al Apărării și compania BaykarTech, în baza cărora Arabia Saudită „va achiziționa drone, cu scopul de a îmbunătăți gradul de pregătire al forțelor armate ale regatului și de a consolida capacitățile sale de apărare și de producție”.

Într-un alt tweet, directorul general al BaykarTech, Haluk Bayraktar, s-a referit la „cel mai mare contract de export în domeniul apărării și aviației din istoria Republicii Turcia”. BaykarTech este compania care produce UAV-ul Bayraktar TB2, nava amiral a industriei militare din Turcia. În ceea ce privește dronele pe care saudiții se pregătesc să le achiziționeze, „acestea ar fi TB2 Bayraktar”, spune David Rigoulet-Roze.

El amintește că „dronele TB2 Bayraktar au făcut un fel de demonstrație de forță în Ucraina, deoarece au fost cumpărate în masă de Kiev și au fost foarte eficiente la începutul războiului”. Pentru el, faptul că Arabia Saudită achiziționează drone turcești „este, de asemenea, un semn din partea MBS de o formă de autonomie în raport cu furnizorii săi militari istorici, în acest caz Statele Unite”.

Qatar, cel mai bun aliat arab al Ankarei

A doua oprire din turneul președintelui Erdogan a fost Qatar. Președintele turc a fost primit la Doha de către emirul Tamim beh Hamad al-Thani. Qatar este de mai mulți ani unul dintre principalii aliați arabi ai Turciei. În acest mic stat bogat în gaze, de exemplu, Turcia a deschis prima sa bază militară permanentă în afara granițelor sale.

De asemenea, Turcia a sprijinit emiratul în timpul crizei din Golf din 2017. Într-o imagine care ilustrează fără îndoială apropierea dintre cei doi lideri, ziarul turc conservator Yeni Safak a relatat o scenă care îl arată pe emirul Tamim beh Hamad al-Thani înmânându-i președintelui Erdogan mingea din finala Cupei Mondiale de fotbal jucată anul trecut în Qatar. Știind cu siguranță că Erdogan este un fan al fotbalului și că a visat să devină jucător profesionist când era tânăr.

În Emirate, acorduri în valoare de peste 50 de miliarde de dolari

Ultima oprire din turneul președintelui turc a fost în Emiratele Arabe Unite, o altă putere regională cu care Turcia este în conflict de mulți ani. Ca și în cazul Riadului, o apropiere între Ankara și Abu Dhabi era în curs de mai multe luni. Cu toate acestea, ea a început înainte de apropierea cu Arabia Saudită în 2021.

„Când a venit la Ankara, la 24 noiembrie 2021, Mohammed ben Zayed (pe atunci prinț moștenitor al Abu Dhabi) a anunțat investiții de aproape 10 miliarde de euro, ceea ce nu putea decât să-l mulțumească pe Erdogan. Dar contrapartida a fost că Erdogan a trebuit să își revizuiască sprijinul său proactiv pentru islamul politic și, prin urmare, sprijinul său pentru Frăția Musulmană, principalul motiv de dispută. Erdogan a călătorit apoi la Abu Dhabi la 22 februarie 2022”, își amintește David Rigoulet-Roze.

Miercuri, după ce a fost primit de Mohammed ben Zayed – supranumit MBZ și în prezent președinte al Emiratelor – cele două țări au semnat o serie de acorduri și protocoale în valoare estimată de 50 de miliarde de dolari, potrivit agenției oficiale de presă emirateze WAM. Pentru David Rigoulet-Roze, apropierea Emiratelor de Turcia are în primul rând un scop regional.

„Din punctul de vedere al MBZ, obiectivul este de a favoriza un mediu de dezvoltare”, după cum a spus Anwar Gargash, consilierul diplomatic al MBZ, pentru a asigura stabilitatea și prosperitatea în regiune”. Un obiectiv pe care se spune că Turcia îl împărtășește acum. La nivel regional, „se așteaptă oportunități economice” din partea președintelui Erdogan, dar „se caută și o formă de stabilizare”, mai spune cercetătorul.

ADVERTISEMENT
Tags: