Un grup media susținut de statul Arabia Saudită intenționează să lanseze un canal internațional de știri în limba engleză, care ar putea rivaliza cu trustul media qatarez Al Jazeera. Totuși, Flavius Caba Maria, președintele Institutului Politic și Economic pentru Orientul Mijlociu, atrage atenția asupra faptului că, dincolo de concurența la nivelul media și de problematica mesajelor care ar putea fi promovate de viitoarea televiziune, posibila implicare a autorităților saudite în asasinarea lui Jamal Khashoggi, cunoscut ziarist și disident, ar putea afecta imaginea noului post tv.
Potrivit Financial Times, inițiativa saudiților este motivată de faptul că Regatul urmărește să-și extindă influența media la nivel mondial. Având în vedere interesele diverse în această zonă mereu fierbinte, concurența care se anunță poate căpăta o mulțime de conotații, inclusiv de ordin politic. Până atunci, însă, inițiativa este deja umbrită de faptul că în această zonă libertatea presei are de suferit, ajungându-se chiar la măsuri extreme, luate împotriva jurnaliștilor disidenți.
Flavius Caba Maria, expert în problematica Orientului Mijlociu, a amintit faptul că „analistul media Claire Enders a precizat că rareori posturile de știri au înregistrat profitul scontat, dar acesta nu a fost obiectivul principal pentru anumiți proprietari, precum cei din Arabia Saudită. Claire Enders a afirmat că statul urmărește strategia media a Qatarului, inclusiv achiziționarea drepturilor sportive, și că sunt urmați aceeași pași ca și cei parcurși de Al Jazeera”.
„Există, însă, o mare problemă. Efortul saudiților de a-și crea o imagine la nivel global a fost afectat de uciderea, în mod suspect, la 2 octombrie 2018, în Turcia, a jurnalistului saudit Jamal Khashoggi”, a explicat, în exclusivitate pentru FANATIK, Flavius Caba Maria.
Trebuie precizat faptul că Jamal Ahmed Hamza Khashoggi a fost considerat drept unul dintre cei mai de vază jurnaliști și comentatori politici în Arabia Saudită și în general, în lumea arabă, cu o carieră de aproximativ 30 de ani. Khashoggi, unul dintre oponenții declarați ai regimului din Arabia Saudită, a publicat în paginile unor publicații prestigioase, precum Washington Post și Middle East Eye.
„Serviciile americane de informații, dar și alte organizații care au investigat acest caz, au considerat că prințul Mohammed bin Salman, cunoscut sub numele de „MbS”, a fost implicat direct în cazul morții lui Khashoggi. Așa cum era firesc, autoritățile saudite au negat întotdeauna că prințul moștenitor a ordonat asasinarea jurnalistului și au menționat că ucigașii au fost pedepsiți”, a continuat interlocutorul nostru.
Totuși, acesta a adăugat faptul că, la câțiva ani de la criza Khashoggi, încrederea Arabiei Saudite pare reînnoită, sfidând presiunea SUA asupra războiului din Ucraina și asigurând o pauză în animozitatea deschisă față de rivalul regional Iran, grație acordului pentru aplanarea tensiunilor prin medierea Chinei.
Beneficiind de venituri obținute din afacerile cu petrol, Arabia Saudită se află în plină concurență cu Emiratele Arabe Unite, și în primul rând cu Dubaiul, pentru a obține prim planul în postura de centru financiar al regiunii Golfului. Saudiții și-au propus să cheltuiască sute de milioane de dolari pentru megaproiecte, menite să diversifice și să stimuleze economia țării. „Saudi Research and Media Group” (SRMG) are legături strânse cu Regele Salman și, până în anul 2014, a fost prezidat chiar de fiii suveranului.
„Grupul „Saudi Research and Media” a contactat consultanți media pentru a studia fezabilitatea și domeniul de aplicare al întreprinderii, conform persoanelor familiare cu proiectul. Pregătirile sunt într-un stadiu incipient, dar acei oameni au spus că va fi al doilea mare radiodifuzor de limbă engleză din lumea arabă, după Al Jazeera English”, ne-a declarat Flavius Caba Maria.
Specialistul a menționat că „Al Jazeera English este un proiect al statului vecin, Qatar, care și-a folosit canalul de știri în limba engleză pentru a ajuta țara să-și ridice profilul în afara regiunii. Al Jazeera a câștigat accesibilitate în toate colțurile lumii arabe și a promovat, pe lângă agenda politică, diplomație pe calea sportului, cumpărând drepturi de difuzare exclusive pentru meciuri importante, fiind o introducere în organizarea World Cup 2022”.
„În doctrina islamică, globalizarea presupune oferirea de mai multe oportunități omului în ceea ce privește afacerile/ rutele de comerț și traiul zilnic, putând alege să trăiască în altă țară, rămânând conectat la „ummah”, adică la comunitatea islamică”, a adăugat partenerul nostru de dialog.
Președintele Institutului Politic și Economic pentru Orientul Mijlociu a specificat că, atât prin canale oficiale, cât și nonguvernamentale, timp de mai bine de jumătate de secol, Arabia Saudită a ales să doneze miliarde de dolari pentru finanțarea și sponsorizarea activităților religioase și a cauzelor islamice din întreaga lume. Efectul a fost propagarea wahhabismului (o doctrină islamică și mișcare religioasă fundamentalistă fondată încă din secolul al XVIII-lea de predicatorul Muhammad Ibn Abd al-Wahhab) în cadrul comunităților musulmane aflate, practic, pe fiecare continent.
Specialistul contactat este de părere că „modul în care saudiții gestionează religia are, de mult timp, implicații dincolo de granițele regatului. De-a lungul deceniilor și în întreaga lume musulmană, liderii religioși au promovat o versiune specifică saudită a islamului, care a devenit cunoscută sub numele de „wahhabism”, ca urmare a donațiilor generoase”.
„În prezent, în ultimii doi ani, guvernul saudit a restructurat doctrina religioasă la nivel intern, încercând să ajusteze modificările din interiorul regatului și în rețeaua sa de dincolo de granițele sale. Practic, Mohammed bin Salman urmărește o linie centristă în interiorul autorității religioase, fidele monarhiei, care respinge influențe doctrinare de tip Frăția Musulmană”, a continuat interlocutorul nostru.
Trebuie spus că instituțiile islamice ale Arabiei Saudite au suferit o reformă masivă, pe măsură ce monarhia își consolida viziunea asupra viitorului țării. Aceste reforme sunt progresive și reversibile, dar împreună reprezintă o restructurare sistematică a rolului religiei în politica și în societatea saudită.
Flavius Caba Maria a apreciat că „interpretările wahhabi ale textelor și ale învățăturilor islamice, urmărite și aplicate de organisme precum poliția religioasă, Ministerul Educației și o justiție instruită în sharia (legea islamică), care își păstrează jurisdicția generală, au dat statului saudit un caracter religios, fără termen de comparație în regiune. Dar aceste caracteristici au suferit anumite reforme recente, în încercarea de a aduce în contemporaneitate această structură rigidă, conform planurilor monarhiei”.
Structurile de conducere ale țării sunt centralizate, dar în același timp remodelate. Am aflat că „doctrina saudită religioasă nu mai urmează orbește învățăturile lui Muhammad ibn Abd al-Wahhab sau ale oricărei anumite școli ori ale oricărui savant. Tendința a început cu câțiva ani în urmă, chiar înainte de a deveni prinț moștenitor, iar acum se accelerează”.
De asemenea, sistemul de guvernare saudit a trecut printr-o restructurare rapidă și radicală, poate prin cele mai profunde modificări de la formarea sa, în urmă cu un secol: „Este o combinație de schimbări procedurale, schimbări de personal, restructurări birocratice și schimbări în jurisdicție, care revoluționează rolul islamului în statul saudit și în viața publică”.
Arabia Saudită este un actor regional și global semnificativ și din ce în ce mai activ în ceea ce privește economia, politica și securitatea: „În zona respectivă, Turcia, Arabia Saudită și Iranul au fost principalii concurenți în cursa pentru dobândirea statutului de gardian al comunităților islamice, atuul Arabiei Saudite fiind Mecca și Medina, cele două orașe sfinte ale Islamului, aflate pe teritoriul său”.
„Aceste trei țări sunt foarte diferite în ceea ce privește amprenta lor istorică, prezența economică și politică și rețelele locale. Islamul a fost folosit de secole ca sursă de putere, dar rămâne o incertitudine semnificativă cu privire la modul în care țările islamice văd religia drept un mijloc de exercitare a puterii soft. Qatarul a încercat, de asemenea, reinterpretarea forțelor sale regionale prin religie, ca subsidiar al forței culturale, sportul fiind promovat vizibil, pe lângă caracteristicile socio-culturale ale monarhiei cu influențe de tip wahhabi. Acum, chiar și Arabia Saudită a preluat, cumva modelul Qatarului, spre exemplu dacă luăm în calcul inițiativa organizării Mondialului de fotbal”, a încheiat Flavius Caba Maria.