News

Nouă erupție detectată la vulcanul subacvatic din Tonga. Insulele ar putea rămâne fără internet

Conform unor informații oferite de o stație de supraveghere din Australia, vulcanul subacvatic din Tonga a avut o nouă erupție. Insulele ar putea rămână fără internet în următoarea perioadă.
17.01.2022 | 08:01
Noua eruptie detectata la vulcanul subacvatic din Tonga Insulele ar putea ramane fara internet
ADVERTISEMENT

La două zile după erupția puternică de sâmbătă, o nouă activitate importantă s-a consemnat la vulcanul subacvatic din Insulele Tonga.

Conform unei stații de supraveghere din Australia, o altă ”erupţie mare” a fost detectată la vulcanul subacvatic din Tonga anunță AFP, citat de Agerpres.

ADVERTISEMENT

Prim-ministrul Noua Zeelandă, Jacinda Ardern, a declarat că toate comunicațiile sunt limitate. De asemenea, zona ar putea rămâne fără internet în următoare perioadă.

Vulcanul din Tonga a avut o nouă erupție. Probleme cu rețeaua de internet în insule

Anterior erupției de luni, precedenta activitate a vulcanului subacvatic a fost detectată duminică la orele 22.10 GMT, potrivit unei alerte a Centrului australian de observaţie a cenuşii vulcanice (VAAC) din Darwin.

ADVERTISEMENT

Centrul de avertizare de tsunami din Pacific a anunțat că a localizat valuri mari în zonă: ”Acestea ar putea proveni de la o altă explozie a vulcanului din Tonga. Nu există cutremure de dimensiuni semnificative care să genereze un astfel de val”, potrivit uni comunicat al centrului.

Reamintim că un tsunami a afectat capitala din Tonga după o mare erupție a unui vulcan submarin. Alte insule din Pacific și SUA au emis aviz și i-au avertizat pe rezidenți să caute terenuri mai înalte.

ADVERTISEMENT

Valurile au atins o înălțime de 83 de centimetri în Nuku’alofa, potrivit Centrului de Avertizare a Tsunamii din Pacific din SUA.

Insulele Tonga ar putea rămâne fără internet

Conform presei din Noua Zeelandă, erupția vulcanului din Tonga a afectat rețeaua de internet din zonă.

ADVERTISEMENT

Luni dimineață, directorul executiv al Southern Cross Cable, Craige Sloots, a declarat pentru Herald ”Fintel și TCL au întreprins teste ieri după-amiază, ceea ce pare să confirme o probabilă întrerupere a cablului la aproximativ 37 km în larg de Tonga”.

”Primim doar informaţii fragmentate, se pare că acest cablu a fost tăiat”, a spus directorul reţelelor adăugând: ”Ar putea dura până la două săptămâni pentru reparaţie”.

Directorul Tonga Cable, Samiuela Fonua, care se află în prezent la Auckland, a declarat pentru Herald că a primit confirmarea problemei tehnice duminică seara.

”Ultima tăiere a cablului, un presupus act de sabotaj în 2019, a durat aproape două săptămâni pentru a fi reparată”, a spus Fonua.

”De data aceasta, nu sunt încă sigur cât o să dureze pentru că trebuie să ținem cont de condițiile amplasamentului, de faptul că nava reparatoare va intra în apele Tongatapu nu prea departe de locul erupției – și dacă vulcanul este încă activ”.

Între timp, Tonga are acces foarte limitat la telefon și la internet. Fonua a spus că norul de praf din vulcan întrerupea comunicațiile de rezervă prin satelit.

Companiile de telecomunicații Kiwi Spark, Vodafone NZ și 2degrees oferă toate apeluri gratuite pe mobil și fix către Tonga săptămâna aceasta. Cu toate acestea, serviciul telefonic este încă puternic perturbat.

ADVERTISEMENT