News

Escrocii români fac victime în Europa prin metoda “Acoperișul”. Cinci au fost reținuți în Austria, după ce au crescut prețul de 26 de ori

Metoda "Acoperișul" face ravagii în Austria. Escrocii români câștigă sume uriașe de bani folosind aceasta schemă. Cazurile au ajuns la poliție.
05.06.2023 | 14:21
Escrocii romani fac victime in Europa prin metoda Acoperisul Cinci au fost retinuti in Austria dupa ce au crescut pretul de 26 de ori
Metoda "Acoperișul" face ravagii în Austria. Foto: Captura YouTube.
ADVERTISEMENT

Cinci cetățeni români care locuiesc în Ungaria s-au oferit să repare jgheaburile de la casa unei femei în vârstă de 77 de ani. Inițial, aceștia au estimat că reparațiile vor costa 20 de euro, dar după ce au constatat mai multe deteriorări, au propus să le repare pentru 80 de euro. Femeia a fost de acord cu această sumă și lucrările au început. După finalizarea lucrărilor, bărbații au solicitat 2.100 de euro pentru muncă și materiale. Aceștia au explicat femeii că cei 20 de euro inițiali reprezentau costul pe metru liniar de material. Deoarece femeia nu era de acord cu acest preț, bărbații au redus în mod repetat suma, până când s-a ajuns la 900 de euro. Potrivit escrocilor, proprietarii casei au fost de acord, încă de la început, să plătească 900 de euro pentru muncă și materiale.

Metoda “Acoperișul” face ravagii în Austria

Între timp, ginerele și fiica pensionarei s-au întors acasă și a izbucnit un conflict între ei și cei cinci români. Românii au plecat de la locul incidentului fără a primi niciun ban. O patrulă de poliție din secția de poliție din Traiskirchen, chemată din cauza temerilor de răzbunare, a sosit curând, oamenii legii plecând în căutarea românilor. Cei cinci români au fost opriți de o altă patrulă de poliție din Baden, ei spunând însă că au venit în Austria pentru a cumpăra o mașină.

ADVERTISEMENT

În cele din urmă au recunoscut conflictul legat de repararea jgheabului, dar au declarat că, din cauza disputelor și a tensiunilor create, au renunțat la plata convenită și au plecat. În ceea ce privește renunțarea la plată în cazul în care clienții se certau, ei au afirmat că, de obicei, nu procedau astfel, dar această dispută a fost atât de jenantă încât au preferat să plece. Aceștia au fost reținuți pentru a fi identificați, însă procuratura din Wiener Neustadt a dispus eliberarea lor, scrie ziarulromanesc.at.

Cum funcționează metoda “Acoperișul”

Cum funcționează metoda “Acoperișul”: o echipă de “meseriași” se angajează în mod informal să repare acoperișul sau sistemul pluvial al unei case existente la prețuri mult sub valoarea pieței. Aceștia evită sau întârzie semnarea unui contract scris, încheind doar înțelegeri verbale. Victimele sunt contactate prin diverse metode, cum ar fi anunțuri pe internet, pliante sau chiar prin bătutul la ușă, întrebându-i pe cei cu acoperișuri deteriorate. Persoanele cele mai vulnerabile sunt, în general, cele în vârstă, dar nu este o regulă strictă, deoarece au existat cazuri în care și persoane tinere au fost păcălite, presate de timp (în cazul în care apa curge prin acoperiș și este nevoie de o reparație rapidă) sau încântate că au găsit o ofertă ieftină pentru remedierea sistemului pluvial.

ADVERTISEMENT

Escrocii par a fi profesioniști în domeniu, fiind familiarizați cu lucrările de montare a acoperișurilor. Aceștia dețin echipamente și utilaje adecvate, inclusiv scări și mijloace de transport pentru materiale, iar uneori sunt însoțiți de cineva îmbrăcat în costum care pretinde a fi reprezentantul unei firme de încredere. Încep rapid lucrările prin demontarea zonei care trebuie reparată, însă problemele apar în continuare: beneficiarul devine treptat șantajat și i se cer sume din ce în ce mai mari pentru finalizarea lucrării.

Aceste sume suplimentare sunt justificate în diverse moduri, cum ar fi faptul că prețul stabilit inițial nu includea costurile materialelor sau accesoriilor, suprafața de reparat este mai mare decât estimarea inițială, sunt descoperite alte probleme ascunse care nu pot fi văzute de client etc. La un moment dat, devine dificil de distins între o înșelătorie și o practică comună în rândul meseriașilor de a crește prețul lucrării pentru elemente neanticipate inițial.

ADVERTISEMENT

Escrocii trec la amenințări

Apoi, escrocii trec la amenințări, inclusiv amenințarea cu incendierea (s-au înregistrat cazuri de acest gen). Ei pot lăsa acoperișul descoperit sau chiar începe să-l distrugă până când victima cedează. Aceasta acceptă suma cerută sau plătește o anumită sumă de bani pentru a scăpa de agresivitatea celor care au invadat proprietatea sa, renunțând să solicite finalizarea lucrării. În cel mai “bun” caz, lucrarea este realizată în grabă, cu materiale de slabă calitate și fără a se oferi vreo garanție. Până la prima ploaie, beneficiarii nu pot verifica cu ușurință calitatea lucrării, deoarece accesul pe acoperiș este dificil.

Unii oameni au apelat la poliție pentru ajutor, însă lipsa unui contract sau a unui document care să ateste tarifele de montaj și costurile materialelor a reprezentat un obstacol major în rezolvarea problemei. Au existat și cazuri mai puțin grave în care infractorii au emis facturi, dar pentru sume mult mai mici decât cele încasate efectiv sau lucrarea a fost finalizată în cele din urmă la un nivel acceptabil de calitate, sub presiunea șantajului: “Plătești sau lăsăm acoperișul dezafectat?”. În astfel de cazuri, stabilirea adevărului este destul de dificilă. Situația a putut fi rezolvată în instanță doar atunci când mai multe victime au depus plângeri împotriva aceleiași persoane și s-a putut dovedi că era vorba de o practică repetată a unui grup infracțional.

ADVERTISEMENT

Prețuri mai mici, riscuri mai mari

În presă, acest fenomen a fost prezentat ca fiind generat de membri ai unei anumite comunități, ceea ce este regretabil. Realitatea este că echipele implicate în această metodă de șantaj erau alcătuite din persoane diverse, provenind din diferite zone ale țării. Cu toate acestea, este adevărat că în zona centrală a țării, în județe precum Mureș, Covasna, Harghita și Cluj, de unde se spune că provin infractorii, există o veche tradiție în domeniul montării învelitorilor cu tablă, și în prezent se găsesc unele dintre cele mai bune echipe de meseriași din țară, ale căror reputații au fost afectate din cauza acestor incidente.

Pentru a fi cât mai puțin vulnerabili în fața acestui tip de înșelăciune, este important să fim familiarizați cu anumite comportamente firești. În primul rând, ar trebui să evităm piața neagră, chiar dacă vom plăti mai mult pentru lucrările de care beneficiem. Prețurile mai ridicate aduc în general o calitate superioară și o garanție pentru o perioadă stabilită. Acest principiu este valabil pentru orice tip de lucrare, inclusiv pentru intervenții mici, deoarece pot apărea diverse complicații în contextul respectiv. Fotografiile care surprind etapele lucrării pot fi de ajutor în instanță (dacă este necesar).

Cum să prevenim frauda

Prin urmare, prima condiție este semnarea unui contract de execuție a lucrărilor, care să cuprindă următoarele detalii clare: numele părților implicate – firma sau PFA-ul care efectuează lucrările și beneficiarul, precum și datele de contact ale persoanei care semnează contractul; sumele alocate pentru materiale și manoperă (este preferabil ca materialele să fie definite în prealabil printr-un deviz detaliat); etapele și programul de execuție ale lucrării; semnăturile ambelor părți pe contract.

Pe parcursul lucrării, pot apărea noi etape și necesități de materiale (diferite de cele prevăzute în contract), ceea ce este normal în cazul reparațiilor, mai ales în construcțiile vechi. Aceste aspecte trebuie discutate în mod clar înainte de a semna acte adiționale și de a continua lucrarea. De asemenea, este important să existe un document care să ateste garanția oferită pentru montaj (nu garanția materialelor, care este altceva). Toate facturile și documentele emise în cadrul lucrării trebuie păstrate în cazul apariției unor probleme de execuție.

Trebuie menționat că un astfel de contract eliberează beneficiarul de diverse probleme cu autoritățile, cum ar fi Inspectoratul Teritorial de Muncă (munca la negru), Inspectoratul de Stat în Construcții (documente diverse, cum ar fi declarațiile de performanță pentru materialele utilizate sau proceduri de lucru în condiții de temperaturi scăzute) și, în cazul unui accident, de eventualele acțiuni judiciare din partea familiei persoanei accidentate. Alegerea unei abordări legale și transparente este întotdeauna de preferat.

ADVERTISEMENT