Life

Este câinele tău stresat? Semnele care îți spun că animalul tău de companie nu este liniștit deloc

Semne de stres la câine. Cum îți arată animalul tău de companie că este stresat sau că trece prin anumite episoade de anxietate
11.12.2023 | 15:44
Este cainele tau stresat Semnele care iti spun ca animalul tau de companie nu este linistit deloc
Cum îți transmite câinele tău că este stresat Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Câinii sunt unele dintre cele mai complexe animale de companie. Deși mulți stăpâni tind să creadă că blănosul lor nu înțelege nimic, realitatea este cu totul și cu totul alta.

Cum îți arată câinele tău că este stresat

Câinele este cel mai bun prieten al omului și nu numai. De ani de zile, acesta s-a adaptat în așa fel încât să trăiască în armonie cu stăpânul său. Patrupedul a preluat multe din comportamentul uman și a început să fie din ce în ce mai inteligent.

ADVERTISEMENT

La fel ca și omul, câinele trece și el prin fel de fel de stări, iar unele sunt foarte vizibile. De la fericire, la anxietate sau episoade de stres, animalul tău de companie de avertizează când trece prin fiecare dintre ele.

Comportamentul câinilor este foarte ușor de observat și de tradus. De exemplu, atunci când blănosul este agitat, devine hipervigilent și se plimbă nervos, dintr-o parte în alta, fără un scop anume.

ADVERTISEMENT

Atunci când observi că patrupedul tău salivează excesiv, trebuie să știi că este un semnal de alarmă. Câinele îți transmite că este stresat. Trebuie să îți dai seama ce anume îi provoacă această stare și cum poți să o eviți pe viitor.

Semnele la care trebuie să fii atent înainte de a apela la medicul veterinar

Nu doar salivarea excesivă este un semn al stresului. În funcție de fiecare câine în parte, unii pot mesteca sau se pot linge excesiv. Și aceste gesturi aparent normale pentru câini sunt, de fapt, o dovadă a stresului.

ADVERTISEMENT

La fel de stresați sunt și câinii care evită orice contact vizual. Câinele va evita să te privească direct în ochi și atunci când simte o anumită amenințare din partea ta.

Câinii, la fel ca și oamenii, pot avea stări de frică sau de anxietate. Îți pot da seama ușor de ele. Dacă animalul tău își mișcă scurt coada sau stă cu ea între picioare, atunci este semn de anxietate sau frică.

ADVERTISEMENT

De obicei, atunci când trec prin astfel de episoade de stres sau de anxietate, câinii reacționează prin urlet sau lătrat excesiv. Sunt semnale pe care ei le dau pentru a transmite că ceva nu este în regulă.

Dacă astfel de episoade sunt din ce în ce mai dese, se recomandă consultarea unui medic veterinar. Acesta poate evalua câinele și, eventual, poate prescrie și un tratament pentru diminuarea stărilor de stres.

ADVERTISEMENT
Tags: