Motivele pentru care câinele tău sapă gropi în curte. Comportamentul are mai multe explicații. Iată ce poți face pentru a gestiona sau chiar pentru a-l opri.
Obiceiul de a săpa poate reprezenta o variantă pentru ca aceștia să se elibereze de stres. Câinii care sunt cei mai activi săpători sunt foarte plictisiți sau suferă de anxietate, dar și cei care rămân singuri pentru prea mult timp.
Cei care au anxietate încearcă să-și canalizeze emoțiile negative într-o activitate productivă și pot ajunge să sape foarte des. Activitatea le oferă stimulare fizică și mentală, care îi ajută să reducă sentimentele de plictiseala și anxietate.
Genetica are o legătură importantă cu comportamentul animalului tău de companie, inclusiv cu tendința de a săpa. Dacă există animale mici, cum ar fi popândăi, în curtea ta, atunci câinele ar putea să sape încercând să-i prindă.
În unele cazuri, câinii sapă pentru a încerca să evadeze. Astfel, dacă nu pot ajunge undeva în alt fel, vor încerca să sape și mulți reușesc acest lucru. Multe persoane nu au garduri care să fie și sub pământ, așa că animalul de companie poate săpa cu ușurință pe sub acestea și pot crea un tunel.
Câinele tău ar putea încerca să scape din curte, așa că recurge la săpat din acest motiv. Comportamentul este cauzat, de multe ori, de plictiseală sau de anxietate.
În mod natural, câinii caută natural adăpostul bârlogurilor, care sunt mai răcoroase atunci când vremea este caldă, dar și mai călduroase atunci când e frig. Multe rase de câini nordice, cum ar fi Husky Siberian, sunt cunoscute pentru obiceiul de a săpa.
Săpatul pentru construirea unui adăpost este natural pentru câini. Dacă animalul se bucură să construiască un adăpost, atunci comportamentul este greu de oprit.
Deși este util să înțelegi motivele pentru care câinii au obiceiul de a săpa, este greu să îi oprești, întrucât este un comportament natural, mai ales în cazul raselor create pentru săpat la vânătoare sau pentru construirea unui bârlog.
Instinctul și dorința de a săpa sunt foarte mari, așa că nu poți opri acest comportament. Cel mai bine este să nu lași niciodată câinii nesupravegheați, conform Animal Kennel Club, citat de dcnews.ro.
Totodată, crearea unui loc special în curte, care îi poate ajuta să controleze săpatul, precum și alte activități. Dacă animalul sapă din cauza stresului, atunci trebuie să afli de ce e stresat.
În unele cazuri, săpatul se poate gestiona, iar comportamentul poate fi chiar oprit. Cu toate acestea, e nevoie de timp într-un asemenea caz, dar și de înțelegere a comportamentului patrupedului tău.