News

Este cea mai mică țară din lume. Mulți români nici măcar n-au auzit de ea

Care este cea mai mică țară din lume. Prea puțini români au auzit vreodată de ea. Principatul a fost un fort înarmat pentru Al Doilea Război Mondial
04.12.2022 | 10:30
Este cea mai mica tara din lume Multi romani nici macar nau auzit de ea
Este cea mai mică țară din lume. Ce decizie au luat celelalte state. Sursa foto - bbc.com
ADVERTISEMENT

Greu de crezut, dar există o țară considerată chiar mai mică decât Vaticanul. Ei bine, aceasta este poziționată la aproximativ 12 kilometri este de Suffolk, în Marea Nordului. Poartă numele de Principatul Sealand și se pretinde a fi cea mai mică țară din lume.

Ea este cea mai mică țară

Am discuta, de fapt, despre o micronațiune gândită ca o platformă antiaeriană. Aceasta a fost instalată în perioada celui de-al Doilea Război Mondial.

ADVERTISEMENT

Avea să fie ridicată în premieră în anul 1942. Atunci a purtat numele de HM Fort Roughs și, spun istoricii, era un fort înarmat. Numai că nu a avut parte de zile prea bune.

Întreaga stație a fost abandonată destul de repede și lăsată de izbeliște. Ba chiar, la un moment dat, autoritățile au și uitat de existența ei.

ADVERTISEMENT

Târziu, undeva la jumătatea anilor 60, la peste două decenii de la conflagrația mondială, un fost maior al armatei britanice a transmis că se mută definitiv acolo și vrea chiar să dea naștere unei noi micronațiuni.

Așa s-a ajuns la ideea ca Principatul Sealand ar fi cea mai mică țară din lume. Este adevărat că lucrul acesta nu e recunoscut chiar de toată lumea. De fapt, nu e recunoscut de nimeni. Nicio țară de pe pământ nu a precizat în mod oficial că a luat act de existența principatului, în ciuda faptului că acolo există o micronație.

ADVERTISEMENT

În prezent, „celebrul” principat este vizibil doar dacă te apropii de el foarte mult. O poți face, în mod evident, numai cu barca. Acolo există în continuare platforma pe care se mai regăsesc câteva clădiri asemănătoare containerelor.

Să pășești pe Sealand nu este chiar ușor. E nevoie de mult, chiar foarte mult curaj. Trebuie să înfrunți vânturi puternice și valuri uriașe care se formează în zonă.

ADVERTISEMENT

De precizat că, majoritatea micronațiunilor își urmăresc recunoașterea de facto după o perioadă. „Povestea noastră încă îi incită pe oameni”, a spus Prințul Michael de Sealand.

 „Nu trăim într-o societate în care oamenilor le place să li se spună ce să facă și toată lumea iubește ideea de libertate și libertate de guvernare. Lumea are nevoie de teritorii inspiratoare ca noi – și nu există multe locuri ca acesta în lume”, a mai spus acesta pentru BBC.com.

Jurnaliștii au descoperit că pe platforma de oțel se află șapte etaje, un depozit de muniții, dar și o capelă. În camerele de sus sunt așezate generatoarele de curent.

Inițial, aici a stat familia Bates și câțiva prieteni, dar pe insulă nu au locuit niciodată mai mult de 10 persoane. De-a lungul timpului, în Sealand ar fi trăit 27 de oameni

ADVERTISEMENT