News

Autoritățile din China au ridicat restricțiile de la cea mai mare fabrică iPhone, în urma protestelor

Autoritățile din China au cedat în urma protestelor violente de la cea mai mare fabrică iPhone din lume, unde sute de oameni au protestat.
30.11.2022 | 22:23
Autoritatile din China au ridicat restrictiile de la cea mai mare fabrica iPhone in urma protestelor
Proteste China. Foto: Foreignpolicy
ADVERTISEMENT

O revoltă violentă izbucnise săptămâna trecută în interiorul unității, acolo unde Foxconn construiește pe bandă rulantă telefoane iPhone pentru Apple.

S-au ridicat restricțiile Covid-19 la cea mai mare fabrică iPhone

”iPhone City” e un campus care găzduiește peste 200.000 de muncitori care fabrică pe bandă rulantă produse pentru Apple. Din cauza unor cazuri de infectare cu Covid-19, autoritățile au instituit carantina în zonă, spre nemulțumirea angajaților.

ADVERTISEMENT

În acel moment, sute sau mii de oameni au fugit din fabrică, astfel că angajatorii au fost nevoiți să cheme alți muncitori pe care i-au ademenit cu salarii mari și bonusuri variate. În realitate acești oameni nu și-au văzut niciodată salariile și bonusurile promise, astfel că la fabrică au izbucnit mai multe proteste violente.

Cu toate acestea, văzând cum producția Foxconn e afectată grav din cauza protestelor, autoritățile au decis să ridice restricțiile impuse pentru a-i ajuta pe oameni să treacă mai bine peste această perioadă.

ADVERTISEMENT

Ming-Chi Kuo, analist al TF International Securities, a anunțat că e estimat ca livrările de iPhone să fie grav afectate de aceste proteste, fiind vorba de o scădere cu 20% a livrărilor pentru trimestrul octombrie-decembrie.

În urmă cu o săptămână, sute de muncitori înarmați cu bâte s-au bătut cu forțele de ordine venite la fabrică pentru a calma spiritele. Mai mult, aceștia au spart camerele de supraveghere cu bâtele, pentru a nu fi înregistrați în momentul în care comit violențe.

ADVERTISEMENT

”Au schimbat contractul, astfel încât nu am putut primi prima, aşa cum ne-au promis. Ne pun în carantină, dar nu ne dau mâncare”, s-a plâns atunci un muncitor.

Cu toate acestea, nu toți muncitorii erau la curent cu motivul pentru care se protesta în masă.

”Nu ştiu motivul exact pentru care oamenii protestează, dar ne amestecă pe noi, muncitorii noi, cu muncitorii vechi, care au fost pozitivi”, explica un alt angajat al fabricii pentru BBC.

ADVERTISEMENT
Tags: