Life

Este cel mai ciudat animal de pe pământ. Specialiștii au crezut inițial că e o mutație genetică. Se hrănește cu plante otrăvitoare

Acesta este cel mai ciudat animal din lume. Se hrănește cu plante otrăvitoare, iar oamenii de știință au crezut inițial că este o mutație genetică.
04.12.2022 | 06:30
Este cel mai ciudat animal de pe pamant Specialistii au crezut initial ca e o mutatie genetica Se hraneste cu plante otravitoare
Unde se găsește acest animal. Sursa foto: cmzoo.org
ADVERTISEMENT

În Africa pare că există cel mai ciudat animal din lume. La prima vedere l-ai asemăna cu o zebră, însă denumirea lui este alta. Și oamenii de știință au fost la început nedumeriți, crezând că este vorba despre o mutație genetică.

Okapi, animalul care poate fi confundat cu o zebră, dar se înrudește cu girafele. Unde se găsește

În pădurile ecuatoriale din Africa, în special în pădurea Ituri din nord-estul Republicii Democractice Congo, se găsește Okapi, un mamifer rumegător, cu spatele roșu-închis, iar în zona picioarelor cu dungi similare unei zebre.

ADVERTISEMENT

Okapi a fost descoperit în secolul XX și se înrudește, de fapt, cu girafele, chiar dacă are o înălțime de trei ori mai mică. S-a constat că astăzi sunt aproape 10.000-35.000 de astfel de exemplare în sălbăticia africană.

Primul om de știință care a procurat pentru prima oară un specimen Okapi din pădurea Ituri a fost exploratul Harry Johnston, el organizând acum mai bine de 100 de ani o expediție în acest sens.

ADVERTISEMENT

Dacă îți dorești să pornești în căutarea unui Okapi, trebuie să știi că acesta preferă locurile de la altitudine, mai exact, cele de la 500, 1000 sau peste 1000 de metri în partea montană a pădurilor tropicale.

Cei mai mulți Okapi se află în Wamba și Epulu, din Africa Centrală.Construcția lor este specifică zonelor tropicale, deoarece blana le este uleioasă, catifelată și impermeabilă.

ADVERTISEMENT

Okapi se hrănește cu plante otrăvitoare pentru om

Okapi își culege hrana din copaci, arbuști, situați de-a lungul cărărilor din pădure, iar multe plante pe care le consumă sunt otrăvitoare pentru om.

Dacă le vei întâlni, mamiferele Okapi vor fugi, deoarece sunt adeptele stilului de viață solitar și sperie de om. Cu toate că sunt mici de înălțime, aceste animale au limbi foarte lungi, de aproape 35 cm, suficient cât să mănânce de pe crengile copacilor sau să-și curețe pleoapele și urechile.

ADVERTISEMENT

Limba Okapilor este foarte lipicioasă, ascuțită și de culoare albastru-gri. Okapi masculin are coarne scurte, acoperite cu piele și urechi mari care îl ajută să simtă cel mai terifiant prădător al său, leopardul.

Mamiferele Okapi comunică într-un mod diferit pentru a-și marca prezența într-un teritoriu: fie prin urinare sau fie prin producerea unei substanțe, numită gudron, provenit din glanda de la picioare. De altfel, masculii permit femelelor să vină în locul lor pentru a se hrăni.

ADVERTISEMENT
Tags: