News

Eugen Teodorovici, cercetat de Comitetul de Etică al Curții de Conturi. De ce s-a autosesizat instituția

Eugen Teodorovici, în vizorul Comitetului de Etică al Curții de Conturi. Cercetat după ce a participat la lansarea unui partid politic
15.03.2024 | 00:14
Eugen Teodorovici cercetat de Comitetul de Etica al Curtii de Conturi De ce sa autosesizat institutia
Eugen Teodorovici, cercetat de Comitetul de Etică al Curții de Conturi Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Fost ministru, Eugen Teodorovici este director în cadrul Autorităţii de Audit din Curtea de Conturi. Acesta ar fi încălcat principiul neutralităţii politice stabilit prin Codul etic al profesiei.

Eugen Teodorovici, cercetat de Comitetul de Etică al Curții de Conturi

Conducerea Curții de Conturi  s-a autosesizat în legătură cu informațiile privind participarea lui Eugen Teodorovici la un eveniment organizat de un partid politic.

ADVERTISEMENT

“Ca urmare a informaţiilor apărute în spaţiul public privind participarea domnului Eugen Orlando Teodorovici, director în cadrul Autorităţii de Audit, la un eveniment organizat de un partid politic, facem următoarele precizări:

În temeiul dispoziţiilor art. 57 din Legea nr. 94/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii de Conturi, republicată, cu modificările şi completările ulterioare: ‘Răspunderea disciplinară a auditorilor publici externi, condiţiile şi procedura de aplicare a acesteia se stabilesc prin Codul etic al profesiei, aprobat de plenul Curţii de Conturi'”, au informat reprezentanţii Autorităţii de Audit, în cadrul unui comunicat de presă.

ADVERTISEMENT

Potrivit prevederilor din Codul de Conduită Etică şi Profesională a personalului Curţii de Conturi, auditorii publici externi trebuie să-şi menţină independenţa faţă de orice influenţă politică în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu la entităţile supuse verificării, asigurând astfel respectarea principiului neutralităţii politice.

“În situaţia în care, în cadrul unor acţiuni de verificare la aceste entităţi, auditorii publici externi sunt supuşi unor presiuni de natură politică, aceştia sunt obligaţi să-i înştiinţeze, atât verbal cât şi în scris, pe şefii ierarhici despre situaţia respectivă, potrivit art. 17 din prezentul Cod”, se menţionează în document, relatează Agerpres.

ADVERTISEMENT

Abatere disciplinară

Potrivit aceleiași surse, principiul integrităţii presupune ca auditorul public extern să nu ia parte cu bună ştiinţă la activităţi şi acte, în afara activităţii profesionale, prin care să le fie discreditată funcţia.

“Conduita profesională reprezintă principiul potrivit căruia auditorul public extern trebuie să se comporte şi să acţioneze în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu astfel încât să evite orice situaţie care ar putea să-i discrediteze funcţia şi activitatea desfăşurată, precum şi prestigiul Curţii de Conturi”, se mai menţionează în document.

ADVERTISEMENT

Reprezentanţii Autorităţii de Audit susţin că exprimarea publică a unor opinii sau convingeri politice, precum şi participarea la activităţi sau manifestaţii publice cu caracter politic sunt considerate abateri disciplinare.

Fostul ministru Ilan Laufer, preşedinte al Blocului Suveranist Român,  a postat miercuri o poză pe pagina sa de Facebook, de la lansarea formaţiunii, în care apare și Eugen Teodorovici, alături de alți lideri politici.

Acesta din urmă a declarat pentru G4Media că a participat la eveniment în calitate de moderator, nu de membru sau de susținător.  Ilan Laufer, pe de altă parte, a spus că fostul ministru de finanțe este ”un susținător al proiectului Blocul Suveranist și ne va susține în continuare în campania electorală”, dar a precizat că nu este încă membru de partid.

ADVERTISEMENT