News

Europarlamentarii români, calificați la locul de muncă. Au activat în comisii fără legătură cu pregătirea lor

O parte considerabilă dintre europarlamentarii români și-au exercitat mandatele în comisii care reglementau domenii fără nicio legătură cu pregătirea sau experiența lor.
26.02.2024 | 12:57
Europarlamentarii romani calificati la locul de munca Au activat in comisii fara legatura cu pregatirea lor
Rareș Bogdan și Daniel Buda, doi dintre europarlamentarii români aflați pe final de mandat/ Foto: Facebook - Rareș Bogdan
ADVERTISEMENT

Repartizarea „după ureche” a parlamentarilor în comisiile de specialitate nu este specifică doar Parlamentului de la București, ci este o practică ce se regăsește inclusiv în forul legislativ de la Bruxelles. Astfel că o parte dintre europarlamentarii români care sunt pe cale să-și încheie mandatele nu doar că s-au trezit membri în comisii fără legătură cu studiile sau experiența lor profesională, ci chiar puși în conducerea acestora.

Surprize pentru europarlamentarii români

Pentru mulți dintre cei trimiși de români să-i reprezinte la Bruxelles, mandatul de europarlamentar a reprezentat mai mult o reconversie profesională, ei fiind nevoiți să devină experți peste noapte în domenii cu care fie nu au avut de-a face, fie au avut legături tangențiale. Discuțiile de la Bruxelles pentru repartizarea funcțiilor au produs multe astfel de anomalii, mai ales că negocierile dintre partidele pan-europene se suprapun pe cele dintre delegațiile național, astfel că europarlamentarii români, dar nu numai, s-au trezit repartizați în comisii de specialitate cu care nu erau familiarizați.

ADVERTISEMENT

Un astfel de exemplu este cel al lui Cristian Bușoi (PNL), care de meserie este medic, completându-și apoi studiile cu un doctorat în sănătate publică și management sanitar. Acest lucru i-a asigurat un loc în subcomisia pentru sănătate publică (SANT), dar pe lângă aceasta s-a trezit pus și în comisia de industrie, cercetare și energie (ITRE). Și nu doar ca simplu membru, ci chiar ca președinte al acesteia.

Acolo este coleg cu Vasile Blaga, care a profesat ca inginer pentru o scurtă perioadă în urmă cu mai bine de 30 de ani. Ce-i drept, cealaltă comisie în care a fost repartizat fostul președinte al PDL este mai potrivită ținând seama de experiențele ca fost ministru de Interne, anume comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE).

ADVERTISEMENT

O soartă asemănătoare a avut și Daniel Buda (PNL) care în țară și-a făcut o reputație solidă ca jurist, fiind mai mulți ani chiar președintele Comisiei juridice a Camerei Deputaților, cea mai importantă comisie a Camerei. De asemenea, Buda a acumulat și expertiză în domeniul administrației publice, însă toate acestea nu i-au fost de folos la Bruxelles unde s-a pomenit desemnat ca vicepreședinte al comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală (AGRI). Tot la comisia de agricultură a fost repartizată și Carmen Avram (PUSL), care ca pregătire profesională este inginer în construcții, iar ca experiență profesională jurnalist.

Traian Băsescu, trimis la comisia de sănătate

Până și Traian Băsescu a tras „paiul scurt” când a fost numit în comisia de mediu, sănătate publică și siguranță alimentară (ENVI). Totuși, fostul președinte al României a primit și posturi mai pe placul său: membru în comisia pentru afaceri externe (AFET) și vicepreședinte al Delegației la comisia parlamentară de asociere UE – Ucraina. Noroc pe care nu l-a avut Victor Negrescu (PSD) care este vicepreședinte al comisiei pentru cultură și educație (CULT), cu toate că a studiat științe politice, după care a făcut un master în economie.

ADVERTISEMENT

Preotul Cristian Terheș (PNCR), care mai are și studii de jurnalism, a fost repartizat la comisia de control bugetar (CONT), iar președintele PMP Eugen Tomac, pe lângă numirea în subcomisia pentru drepturile omului (DROI), a intrat și într-o comisie ce reglementează un domeniu cu care nu a avut nici în clin, nici în mânecă, anume comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale (EMPL). Această comisie are ca președinte un alt român, pe Dragoș Pâslaru, unul dintre puținii norocoși care s-a ales cu o funcție ce i-a venit mănușă, ținând cont că a fost ministru al Muncii.

Un alt fost ministru al Muncii de la București, Rovana Plumb (PSD), nu a prins un loc în această comisie. Plumb nu s-a regăsit nici în comisia de industrie ITRE, cu toate că este inginer chimist la bază. În schimb, a ajuns în TRAN, comisia de transport și turism.

ADVERTISEMENT

Fenomenul distribuirii parlamentarilor în comisii care nu au legătură cu expertiza lor se regăsește și la București, iar în anumite limite este un fenomen normal ținând seama că unele profesii sunt subreprezentate, iar altele, cum ar fi juriștii sau economiștii, sunt în suprareprezentate. Totuși, conducerea comisiilor, la nivel de președinte sau vicepreședinte, este de cele mai multe ori de persoane care au conexiuni cu specialitatea respectivă. În schimb la Bruxelles, europarlamentari români au primit chiar funcții de conducere în comisii din afara zonei lor de competență.

ADVERTISEMENT