News

Evaluarea Națională 2023, clasa a II-a. Ce subiecte au primit elevii la proba de limba română citit

Elevii din clasa a II-a au susținut miercuri proba de limbă română citit de la Evaluarea Națională. Ce subiecte au avut de rezolvat
10.05.2023 | 14:56
Evaluarea Nationala 2023 clasa a IIa Ce subiecte au primit elevii la proba de limba romana citit
Elevii au avut la dispoziție 30 de minute pentru a răspunde la întrebări Sursa foto: arhiva Fanatik
ADVERTISEMENT

Întrebările la care au avut de răspuns elevii de clasa a II-a la Evaluarea Națională, proba de limba română citit, au avut ca bază un text suport adaptat din romanul clasic pentru copii „Matilda“, de Roald Dahl, relatează Edupedu.ro, care a publicat documentele primite de elevi la test.

Evaluarea Națională 2023, clasa a II-a. Subiectele la proba de limba română citit

Potrivit metodologii de examen, copiii au avut la dispoziție 30 de minute pentru a răspunde la mai multe întrebări formulate pe baza textului suport, așa cum au făcut și în cazul testului de limbă română scris, desfășurat marți.

ADVERTISEMENT

Potrivit Edupedu.ro, textul primit a fost următorul: „Matilda era o fetiță inteligentă, care locuia cu părinții ei într-o casă frumoasă. Până la trei ani, Matilda învățase singură să citească din ziarele și revistele din casă. La patru ani citea foarte bine, așa că a început să fie atrasă de cărți.

Într-o zi, fetița își întrebă tatăl:

− Tata, îmi cumperi o carte?

− O carte? se miră acesta. Uită-te la televizor, ca toți ceilalți copii, spuse el râzând.

ADVERTISEMENT

Auzind acestea, Matilda se duse la bibliotecă.

− Bună ziua! Mă numesc Matilda. Pot să stau aici, la bibliotecă, să citesc o carte?

− Bineînțeles, răspunse bibliotecara. Îți aduc imediat o carte!

− Aș dori una interesantă, spuse Matilda.

De atunci, fetița a venit zilnic la bibliotecă să citească.“

Pentru a susține testul, elevii au fost împărțiți pe numere. Elevii de la numărul 2 au avut un text și întrebări similare, însă personajul principal era Martin în loc de Matilda, iar Martin purta discuția cu mama și nu cu tata. Vezi AICI întrebările la care au avut de răspuns elevii claselor a II-a.

Proba la Matematică, ultima dintre probele din cadrul Evaluării Naționale a elevilor de clasa a II-a, se va desfășura în ziua de joi, 11 mai 2013. Excepție fac elevii aparținând minorităților naționale care vor avea de susținut vineri, 12 mai 2023, proba la limba română pentru minoritățile naționale, scris-citit.

ADVERTISEMENT

Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE) este instituția care elaborează testele pentru evaluările de la finalul claselor a II-a, a IV-a și a VI-a. Cel susținut miercuri vizează evaluarea competențelor de receptare a mesajelor citite.

Elevii claselor a II-a au susținut testul la limba română citit în sala lor de clasă. În metodologia de Evaluare Națională nu sunt trecute detalii specifice legate de testul citit, doar regulile de bază pentru desfășurarea evaluării, mai precizează sursa citată.

ADVERTISEMENT

Calendarul complet pentru Evaluarea Națională de la clasa a II-a

Limba română scris — marți, 9 mai 2023
Limba maternă scris — marți, 9 mai 2023
Limba română citit — miercuri, 10 mai 2023
Limba maternă citit — miercuri, 10 mai 2023
Matematică — joi, 11 mai 2023
Limba română pentru minoritățile naționale, scris-citit — vineri, 12 mai 2023

ADVERTISEMENT