News

Exclusiv. Ministerul Educației nu știe nimic depre înghețarea anului școlar, propusă de Raluca Turcan. Președintele asociațiilor de părinți propune renunțarea la vacanța de vară

23.03.2020 | 11:34
Exclusiv Ministerul Educatiei nu stie nimic depre inghetarea anului scolar propusa de Raluca Turcan Presedintele asociatiilor de parinti propune renuntarea la vacanta de vara
ADVERTISEMENT

Președintele Asociației Părinților, Iulian Cristache, a declarat, în exclusivitate pentru FANATIK, că înghețarea anului școlar nu s-a luat în discuție, iar afirmațiile Ralucăi Turcan sunt “de noaptea minții”.

Raluca Turcan ia în calcul înghețarea anului școlar

Raluca Turcan a declarat, luni, că se ia în calcul înghețarea anului școlar, din cauza crizei cauzate de coronavirus.

ADVERTISEMENT

“Sunt trei etape posibile, cel puțin din perspectiva mea. Una ar fi ca anul școlar să continue și evaluările să fie așa cum au fost prevăzute, dar e un scenariu destul de greu de atins, întrucât deja se prefigurează închiderea școlilor peste perioada anunțată.

Al doilea scenariu ar fi al decalării evaluărilor, iar al treilea ar fi al repetării anului, însă vom vedea, e foarte-foarte dificil de afirmat acum care va fi soluția”, a spus Raluca Turcan, potrivit Realitatea Plus.

ADVERTISEMENT

Președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți, Iulian Cristache, a catalogat afirmațiile Ralucăi Turcan ca fiind iresponsabile și spune că înghețarea anului școlar nu are de ce să fie luată în calcul.

Ce ar presupune înghețarea anului pentru elevi

“Nu știm cât se va prelungi, sunt scenarii. Nu am nicio problemă să amânăm, să decalăm structura anului școlar, dar nu îngețarea anului școlar”, a declarat Costache, în exclusivitate pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT

Președintele asociațiilor de părinți spune că înghețarea anului școlar 2019-2020 ar fi imposibilă, întrucât ar reprezenta o pierdere enormă pentru copii, iar infrastructura din acest moment nu permite acest lucru.

“În primul rând este o pierdere pentru un copil, pierde un an de viață. Doi, se vor suprpune la nivel de infrastrutură, pentru că elevii de clasa a VII-a ar trebui să treacă în clasa a VIII-a”, a precizat Iulian Costache pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT

Acesta spune că, în eventualitatea în care școlile vor rămâne închise mai mult timp, vacanța de vară ar putea să dispară, iar eleviii să recupereze cursurile pe parcursul celor trei luni de vară.

Elevii ar putea merge la cursuri în timpul verii

“Nu se pune problema în acest moment decât dacă se stă până în septembrie-octombrie acasă. Există varianta să se continue școala în vacanța de vară, nu este niciun capăt de țară dacă nu vom avea vacanță anul acesta.

Sunt o grămadă de soluții, Doamne ferește să nu stăm până în decembrie și atunci da, dar în momentul actual nu s-a luat nici măcar o secundă în discuție un astfel de scenariu. Sunt declarații de noaptea minții”, a mai precizat președintele asociațiilor de părinți.

Cristache spună că se află în permanentă legătură cu Ministerul Educației, iar aceștia habar nu aveau de afirmațiile Ralucăi Turcan.

“Ministerul nu a pus problema de așa ceva, și ei sunt surprinși de poziția doamnei Turcan”, a mai spus Cristache, în exclusivitate pentru FANATIK.

Federaţia Sindicatelor din Educaţie ”Spiru Haret“ a solicitat, luni, membrilor Guvernului să evite a mai da declaraţii alarmiste referitoare la sistemul de învăţământ.

”Le cer tuturor politicienilor să dea dovadă de responsabilitate în declaraţii. Astfel de scenarii trebuie făcute de specialiştii în educaţie şi discutate cu partenerii sociali – profesori, părinţi, elevi – înainte de fi prezentate în mass-media.

Noi suntem într-o permanentă comunicare cu reprezentanţii Ministerului Educaţiei şi Cercetării şi până acum nu s-a discutat despre o posibilă repetare a anului şcolar.

În condiţiile în care cadrele didactice, părinţii şi elevii depun eforturi prin activităţi de predare on-line pentru a depăşi această criză, astfel de declaraţii, precum cea de astăzi, nu fac decât rău“, a declarat Marius Ovidiu Nistor, preşedinte FSE ”Spiru Haret“, informează News.ro.

ADVERTISEMENT