News

Exercițiu organizat de NATO cu zeci de avioane la Constanța. Simularea unui atac asupra teritoriului aliat, în prim-plan

Reprezentanții Ministerului Apărării Naționale au transmis că joi, între orele 13:00 și 14:00, zeci de avioane vor zbura în zona localităţilor Mihail Kogălniceanu şi Capu Midia, în cadrul unui exercițiu al NATO.
28.07.2022 | 13:09
Exercitiu organizat de NATO cu zeci de avioane la Constanta Simularea unui atac asupra teritoriului aliat in primplan
Avioane F 16 și MIG 29, implicate într-un exercițiu organizat de NATO. Foto: picryl.com
ADVERTISEMENT

Potrivit MApN, peste 20 de aeronave din şapte state membre ale NATO și din România vor fi implicate în acest exercițiu. De asemenea, vor participa mai multe sisteme de supraveghere aeriană şi apărare cu baza la sol.

NATO se pregătește pentru cel mai rău scenariu

Conform reprezentanților Alianței, este vorba despre un exerciţiu comun de vigilenţă întărită (enhanced Vigilance Activities – eVA). La conducerea acestuia se află Comandamentul Aerian Aliat (NATO AIRCOM) din Germania.

ADVERTISEMENT

Sursa citată a subliniat că exerciţiul va fi organizat în conformitate cu legislaţia şi standardele internaţionale în vigoare. Astfel, constănțenii vor putea vedea modul în care aeronavele de luptă, de realimentare în aer şi de avertizare timpurie vor fi dirijate de controlori în zona finală de atac integrat (Joint Terminal Attack Controllers – JTAC).

Avioanele vor zbura la înălțime joasă și vor simula scoaterea din luptă a apărării aeriene a unui potenţial adversar. În comunicatul MApN se mai arată că scopul exerciţiului este de a demonstra capacitatea NATO de planificare, coordonare şi executare a unei misiuni complexe.

ADVERTISEMENT

Flancul estic, întărit constant de la 24 februarie 2022

Este vorba despre o misiune multinaţională de securizare a spaţiului aerian al Alianţei, în situaţia oricărui tip de ameninţări sau atac asupra teritoriului aliat.

NATO şi-a crescut semnificativ capacitatea de apărare şi descurajare după invazia Rusiei în Ucraina. În contextul războiului din Ucraina, Alianța și-a sporit prezenţa și pe flancul estic, prin dislocarea de forţe şi mijloace aliate suplimentare în toate mediile.

ADVERTISEMENT

Scopul? Asigurarea apărării teritoriului Alianţei împotriva oricărui tip de ameninţări. Altfel, amintim că între 14 și 25 iulie 2022, trei nave militare româneşti şi aproximativ 300 de marinari au participat la Exerciţiul multinaţional Breeze 22.

Acesta a fost organizat şi condus de Forţele Navale ale Bulgariei. Conform comunicatului de presă remis luni de reprezentanții Forţelor Navale Române (FNR), exerciţiul s-a desfăşurat în apele Bulgariei, în apele internaţionale ale Mării Negre şi în portul Burgas.

ADVERTISEMENT

Participarea navelor militare româneşti la exerciţiile organizate de partenerii NATO a devenit constantă în ultimii ani.

 

ADVERTISEMENT
Tags: