News

Ministrul Ligia Deca a anunţat măsurile care vor fi luate împotriva profesorilor violenți. Acestora li se va lua dreptul de a preda

Ministrul educației, Ligia Deca, a anunțat măsuri dure împotriva profesorilor violenți. Conform noilor proiecte din legile educației, acestora li se va lua dreptul de a preda.
27.02.2023 | 16:10
Ministrul Ligia Deca a anuntat masurile care vor fi luate impotriva profesorilor violenti Acestora li se va lua dreptul de a preda
Profesorii cercetați pentru violență împotriva elevilor nu vor mai intra la clasă. Ce se întâmplă cu salariul acestora. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Luni, 27 februarie, cele două proiecte ale legilor educației, aflate în dezbatere publică încă din perioada iulie-august 2022, au fost prezentate de către ministrul educației din Guvernul Ciucă, Ligia Deca.

Profesorii cercetați pentru violență împotriva elevilor nu vor mai intra la clasă. Ce se întâmplă cu salariul acestora

Oficialul Executivului a anunțat, în conferința de presă din acest început de săptămână, mai multe schimbări importante. Astfel, la Bacalaureat vor fi două probe de competențe lingvistice, de limbă străină, ”pentru a crește potențialul de angajare”.

ADVERTISEMENT

De asemenea, Ligia Deca a anunțat un program național care să abordeze direct analfabetismul funcțional. În proiecte mai este stipulată o salarizare progresivă. În ceea ce privește Evaluarea Națională, ministrul a anunțat că va fi impusă o admitere pentru 60% din locurile de la licee.

Noile legi vin cu măsuri extrem de dure, chiar radicale, pentru profesorii violenți. În proiectul Legilor Educației se prevede ca dascălii din România cercetați pentru violență împotriva elevilor să nu mai intre la clasă până la finalizarea anchetei.

ADVERTISEMENT

În prezent, legea în vigoare nu prevede ca, pe perioada desfășurării cercetării unui dascăl acuzat de violenţă împotriva copiilor, acesta să nu mai intre la ore. Odată cu noul act normativ convenit de coaliție, această prevedere va exista.

”Având în vedere că există multe situaţii în care, până la finalizarea cercetării disciplinare, profesorul nu poate fi împiedicat pe legea actuală să intre la clasă, am introdus o prevedere prin care profesorii cercetaţi pentru violenţă împotriva elevilor să nu mai desfăşoare activităţi didactice cu elevii”, a precizat ministrul educaţiei.

ADVERTISEMENT

Ligia Deca a mai subliniat că profesorul își păstrează drepturile salariale. ”dreptul la muncă nu poate fi negat din punct de vedere constituţional. (…) Nu ne mai dorim ca profesorii violenți sau care prezumăm că ar fi fost violenți să aibă expunere la copii, la clase, la comunitatea şcolară, a mai spus ministrul educației.

Ministerul Educației are ca obiectiv și reducerea violenței în școli

În conferința de presă de luni, ministrul Ligia Deca a mai punctat faptul că, la fel de important pentru minister e și reducerea violenței în școli. ”Prevenirea și reducerea violenței în școli: proceduri de semnalare și intervenție, în colaborare cu alte instituții.

ADVERTISEMENT

Ne dorim să întărim CJRAE (Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională) pentru competențe în domeniu. Oferim sprijin pentru cadrele didactice prin programe de formare pentru a ști ele cum să intervină și să gestioneze astfel de situații”, a precizat oficialul Guvernului.

ADVERTISEMENT