News

Expert în securitate explică ce trebuie făcut în cazul unui incendiu. Comentarii despre tragedia din Constanța

16.02.2021 | 21:41
Expert in securitate explica ce trebuie facut in cazul unui incendiu Comentarii despre tragedia din Constanta
ADVERTISEMENT

Horia Nicolescu, expert în securitatea anti-incendiu, a intervenit marți la Digi24 pentru a discuta tragedia petrecută astăzi la Constanța, când o femeie a decedat după ce s-a aruncat de la etajul șase după ce apartamentul în care locuia luase foc, explicând ce este necesar ca o persoană să facă în aceste situații.

O femeie a căzut de la etajul șase după ce apartamentul în care locuia a luat foc. Se pare că, pe moment, aceasta s-a întors în proprietate pentru a recupera un laptop.

ADVERTISEMENT

Horia Nicolescu, expert în securitate anti-incendiu explică ce trebuie făcut într-o situație limită

“Haideți să încercăm să ieșim de sub imperiul emoției. Din păcate tot timpul vor avea loc evenimente de genul acesta, a te pregăti pentru toate tipurile de evenimente, cele improbabile, nu este posibil.

Securitatea la incendiu are două părți: securitatea clădirii și cea organizațională, adică educarea oamenilor să reacționeze corect în acele momente, aici noi suntem complet descoperiți.

ADVERTISEMENT

Prima lecție care se învață este să nu părăsești camera, chiar la incendiu în desfășurare. Este foarte greu să rezisți cu un foc în spate, e vorba de un atac de panică. Dacă se făceau niște repetiții înainte, dacă lumea era educată cum să facă, probabil nu s-ar fi întâmplat așa ceva.

Dacă stătea trei-patru-cinci minute în balcon, probabil nu s-ar fi sufocat și ar fi venit scara. Păstrarea calmului ar fi fost necesară, desigur, noi vorbim la rece, dar e important principiul.

ADVERTISEMENT

Sunt mai multe soluții alternative, nu doar salteaua gonflabilă, există tobogane de evacuare la clădirile înalte.

Se pliază undeva și în caz de incendiu se pot folosi. Din păcate legislația noastră este foarte veche și mereu trebuie să ne gândim la schimbarea mentalității Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

ADVERTISEMENT

Un sfert de oră este foarte mult, este imens, la o situație de genul acesta vorbim de zeci de secunde, dar aceasta este reacția noastră în România.

Normele americane spun așa: siguranță la foc nu ține de noroc, ci ține de pregătire, supraveghere și vigilență, sunt mai multe elemente care concură la siguranța în situații de acest gen”, a declarat Nicolescu la Digi24.

Soțul femeii: “Pompierii au ajuns târziu și nu au acționat”

“Pompierii au ajuns târziu și foarte târziu au acționat. Au cuplat furtunul și nu dădeau drumul la apă, eram acolo și de patru-cinci ori le-am zis să dea drumul la apă. Se putea să fie mai bine. Ei stăteau jos când ea a căzut, soția mea era acolo sus, nicio saltea, nimic, cum se face afară…

Priveau cum stă afară și cum țipa, ea s-a întors. Ea era contabilă și ținea contabilitatea, era ceva important în laptop.

Dacă așa sunt antrenați pompierii și nu pot să fie mai rapizi, asta este. Ar trebui dotați cu ce trebuie și să dea drumul la lucruri. O saltea ar fi salvat-o, omul nu stă acolo până te duci tu cu scara”, a declarat soțul femeii decedate.

ADVERTISEMENT