News

Experții nu cred în existența variantei Deltacron. Oficial al OMS: „Nu pare o recombinare reală”

Existența variantei Deltacron, respinsă de un oficial al OMS și de mai mulți experți în sănătate publică. Iată ce au avut ei de spus despre mutația aceasta.
11.01.2022 | 09:54
Expertii nu cred in existenta variantei Deltacron Oficial al OMS Nu pare o recombinare reala
ADVERTISEMENT

Varianta Deltacron despre care s-a tot vorbit în spațiul public s-ar putea să nu fie altceva decât o greșeala, susțin mai mulți experți în sănătate publică.

De altfel, chiar și un oficial al Organizației Mondiale a Sănătății este de părere că este vorba doar de o eroare în acest caz.

ADVERTISEMENT

Deltacron, o greșeală de laborator? Ce spun experții

Dr. Krutika Kuppalli, expert OMS, a spus că cercetătorul din Cipru care a descoperit această variantă se poate să fi avut o contaminare a probelor prelevate cu tulpina Omicron, de unde și încurcătura.

Ar fi, așadar, vorba despre ”o contaminare în laborator a fragmentelor Omicron dintr-un specimen Delta”, conform expertului OMS.

ADVERTISEMENT

Krutika Kuppalli a mai scris un tweet despre același subiect, în care a precizat că această combinație a numelor ar trebui lăsată doar pentru vedete și pentru cuplurile din shiwbiz, și în niciun caz pentru numele bolilor infecțioase.

”Să nu îmbinăm numele bolilor infecţioase şi să lăsăm asta pe seama cuplurilor de celebrităţi”, a mai scris aceasta pe rețelele de socializare.

ADVERTISEMENT

Opinie comună a experților în sănătate publică: Deltacron nu există

De asemenea, aceeași opinie, aceea că varianta Deltacron nu există, este susținută și de virologul Tom Peacock de la Imperial College London.

El a precizat că este, cel mai probabil, vorba despre o contaminare în acest caz.

”Secvenţele cipriote ”Deltacron” despre care au relatat mai multe instituţii media mari par a fi destul de clar contaminate”, a spus el.

ADVERTISEMENT

„Doar pentru a adăuga la acest subiect, deoarece există alte rapoarte similare… Adevărații recombinanți tind să apară decât la câteva săptămâni/luni după ce a existat o co-circulație substanțială – suntem la doar câteva săptămâni în Omicron – mă îndoiesc foarte mult există încă recombinante preventive”, a mai scris acesta, pe rețelele de socializare.

Fatima Tokhmafshan, genetician la Institutul de Cercetare al Centrului de Sănătate al Universităţii McGill din Montreal, a spus că este vorba de o contaminare și Deltacron e doar o greșeală.

Varianta Deltacron. Cum a fost ea descoperită

Varianta Deltacron a fost descoperită de un cercetător din Cipru. Leondios Kostrikis, profesor de ştiinţe biologice la Universitatea din Cipru, spunea că el și echipa sa au găsit 25 de cazuri ale mutaţiei.

“Vom vedea în viitor dacă tulpina este mai patologică sau mai contagioasă”, a spus Kostrikis, într-un interviu pentru Sigma TV.

ADVERTISEMENT