Life

Expiră benzina? Cât timp este bun combustibilul

Benzina are un termen de garanție? Care este perioada, de fapt, potrivită pentru a o păstra în rezervorul mașinii personale.
21.02.2024 | 14:19
Expira benzina Cat timp este bun combustibilul
Benzina are un termen de garanție? Care este perioada, de fapt, potrivită pentru a o păstra în rezervorul mașinii personale. Sursa foto: freepik.com
ADVERTISEMENT

Expiră benzina? Cât timp este bun combustibilul care nu este o substanță unică, ci este compus din mai multe tipuri de hidrocarburi. Aceste hidrocarburi, spun experții, sunt niște molecule care conțin hidrogen și carbon.

Benzina are un termen de garanție? Care este perioada, de fapt, potrivită pentru a o păstra în rezervorul mașinii personale

Benzina are un termen de garanție? Care este perioada, de fapt, potrivită pentru a o păstra în rezervorul mașinii personale. Specialiștii ne îndeamnă să fim atenți atunci când mergem la stațiile de alimentare din țara noastră și nu numai.

ADVERTISEMENT

În situația în care stă timp îndelungat în rezervorul unui autovehicul sau depozitată într-un loc nu va mai fi la fel de bună și de eficientă ca atunci când a fost achiziționată. Acest lucru se întâmplă ca urmare a evaporării hidrocarburilor din alcătuirea benzinei.

În urma acestui proces, combustibilul nu va mai fi același, iar motorul vehiculului nu va mai funcționa în parametri optimi în aceste condiții. Asta înseamnă că durata de valabilitate a benzinei se reduce considerabil.

ADVERTISEMENT

Dacă se află într-un rezervor curat, fără contact cu aerul sau căldura, are o dată de expirare între șase luni și un an. În cazul în care combustibilul este expus la oxigen, umiditate sau orice alt tip de contaminare, durata de valabilitate scade la una până la trei luni.

„Te poți aștepta la undeva între trei și șase luni pentru carburantul păstrat în containere speciale, în condiții adecvate. Stabilizatorii de combustibil pot prelungi durata de valabilitate de la unu la trei ani în condiții optime”, a explicat Matt Crisara pentru Popular Mechanics, notează capital.ro.

ADVERTISEMENT

De ce benzina expiră atât de repede

Specialiștii au dezvăluit care este motivul pentru care benzina expiră atât de repede. În primul rând, se întâmplă acest lucru pentru că carburantul este un amestec de hidrocarburi cu greutăți diferite, care pot fi arse pentru a furniza energie.

Hidrocarburile acestea trec prin mai multe schimbări majore înainte de a ajunge la stația de benzină. Cele grele sunt eliminate, lăsând un combustibil care constă într-un amestec de parafine, olefine și cicloalcani.

ADVERTISEMENT

Impuritățile din combustibil, printre care se numără sulfura, sunt eliminate în procesul de rafinare. Pe de altă parte, hidrocarburile mai ușoare, care sunt primele care intră în combustie atunci când rotiți cheia în contact, se evaporă.

Acesta este principalul motiv pentru care poate fi dificil să porniți o mașină cu combustibil vechi în rezervor. În concluzie, durata de viață a benzinei nu ar trebui să depășească o valabilitate mai mare de 2 – 3 ani.

ADVERTISEMENT