Life

Expiră sau nu apa îmbuteliată? Ce poți să pățești dacă o consumi după termenul de valabilitate

Multă lume se întreabă dacă apa îmbuteliată expiră sau nu. Care este însă adevărul și ce semnificație are termenul de valabilitate?
28.03.2023 | 18:15
Expira sau nu apa imbuteliata Ce poti sa patesti daca o consumi dupa termenul de valabilitate
Expiră sau nu apa îmbuteliată. Sursă foto: Pinterest
ADVERTISEMENT

Pentru mulți apa îmbuteliată este nelipsită din viața de zi cu zi. Cât de sănătoasă este aceasta însă și în cât timp o putem consuma de la data producției? Există niște reguli pe care mulți nu le cunosc, iar efectele pot fi dăunătoare pentru organismul nostru.

Expiră sau nu apa îmbuteliată?

Aflați că din punct de vedere legal, apa îmbuteliată nu expiră niciodată. Și totuși de ce apa îmbuteliată are un termen de valabilitate notat pe sticlă sau pe capac? Sunt câteva detalii interesante pe care multe persoane nu le-au luat în calcul până acum.

ADVERTISEMENT

În primul rând ar fi bine să știm că nu apa expiră, ci mai degrabă sticla în care aceasta este îmbuteliată. Cu alte cuvinte, dacă este depozitată necorespunzător, sticla poate să devină toxică și evident că și apa poate deveni apoi un pericol pentru organismul nostru.

Și totuși termenul de valabilitate ce ne spune? Dacă ne uităm pe el vom observa că putem să consumăm apa îmbuteliată dintr-o sticlă în termen de trei ani. Pe de altă parte, dacă recipientul este de plastic, atunci apa trebuie consumată în decurs de un an sau maxim doi ani.

ADVERTISEMENT

Suntem în pericol dacă alegem să consumăm apa îmbuteliată după ce termenul de valabilitate a expirat? Cercetătorii au realizat un studiu și ne spun tot ceea ce trebuie să știm. Testele de laborator au demonstrat că apa devine toxică după ce sticla în care se află se deteriorează.

Cu alte cuvinte, dacă ținem sticla la soare, ori la rece, sau în alte condiții, aceasta poate să elibereze substanțe chimice microscopice. Ulterior, ele vor da un gust amar apei, poate chiar de medicament. De asemenea, sticla mai eliberează și clor și ozon care pot fi dăunătoare pentru organismul nostru.

ADVERTISEMENT

Ce poți să pățești dacă bei apă dintr-o sticlă care a stat la soare

Și totuși ce boli poate cauza o apă toxică? Un articol publicat de Today arată că antimoniul, o substanță care poate fi eliberată, ne poate deteriora stomacul și intestinele. De asemena, sistemul nostru endocrin poate fi în pericol, iar acest lucru este valabil în special pentru cei care beau apa îmbuteliată în sticle de plastic.

Cum putem să ne ferim de astfel de situații? Cercetătorii spun că atunci când o sticlă de plastic cu apă se află la peste 30 de grade, poate elibera cantități excesive de ftalați în corp. De cealaltă parte, sticlele aflate la temperaturi de peste 60 de grade pot elibera niveluri periculoase de antimoniu.

ADVERTISEMENT

Astfel, cel mai indicat ar fi să ținem apa îmbuteliată la temperatura camerei, pentru a fi în siguranță. Și totuși ce facem dacă avem mai multe sticle de apă expirate? În primul rând nu trebuie să le bem nici noi și nici animalele de companie. De asemenea, este recomandat să nu udăm nici plantele cu ele, pentru că riscăm să le punem în pericol.

ADVERTISEMENT
Tags: