News

Explozie a tarifelor de parcare într-o Capitală din UE: 225 de euro pentru doar 6 ore. Mașinile vizate

Explozie a tarifelor de parcare într-o mare Capitală din Uniunea Europeană (UE). Prețul pentru 6 ore va ajunge la 225 de euro.
05.02.2024 | 13:04
Explozie a tarifelor de parcare intro Capitala din UE 225 de euro pentru doar 6 ore Masinile vizate
Capitala din UE unde a avut loc o explozie a tarifelor de parcare: 225 de euro pentru 6 ore. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

O adevărată explozie a tarifelor de parcare a fost consemnată într-o mare Capitală din Uniunea Europeană (UE). Proprietarii unei categorii de mașini vor scoate din buzunar 225 de ore pentru doar 6 ore.

Capitala din UE unde a avut loc o explozie a tarifelor de parcare: 225 de euro pentru 6 ore

Parisul, Capitala Franței, un oraș cu peste 2 milioane de locuitori, intensifică lupta cu poluarea. În acest sens, autoritățile au demarat, în weekend, un referendum prin care s-au introdus măriri importante de tarife.

ADVERTISEMENT

Vizate au fost mașinile considerate mari poluatoare. Duminică, 4 februarie 2024, cetățenii din Paris au votat pentru triplarea tarifelor parcării pentru SUV-uri și mașini 4×4. De notat că la acest scrutin au fost prezenți sub 6% dintre cetățenii cu drept de vot.

Parizienii au făcut o alegere clară. Vor urma și alte orașe unde se va impune măsura”, a spus primarul socialist al Parisului, Anne Hidalgo, citat de The Guardian. El a adăugat că siguranța rutieră și poluarea aerului au fost motivele cheie ale votului.

ADVERTISEMENT

Înainte de referendum, Hidalgo a descris mișcarea de a reduce prezența SUV-urilor prin creșterea prețurilor la parcare drept ”o formă de justiție socială”. Aceasta a spus că restricția îi vizează în mod deliberat pe cei mai bogați șoferi, proprietarii unor mașini scumpe, grele și poluante care nu și-au schimbat comportamentul pentru a aborda criza climatică.

Un procent de 54,5% dintre participanții la referendum au votat pentru creșterea prețului permiselor de parcare pentru mașinile cu o greutate mai mare de 1,6 tone din afara orașului. Propunerea a fost aprobată.

ADVERTISEMENT

În urma acestei decizii, costul parcării SUV-urilor în cartierele centrale ale Parisului pentru șoferii care nu au un permis special de la autoritățile locale va crește până la 18 euro pe oră în primele două ore. Mașinile mai mici vor plăti 6 euro pe oră.

Timpul mai lung petrecut aduce și tarife mai mari. Astfel, 6 ore cu un SUV va costa 225 euro, conform Sky News. Pentru mașinile mici se va achita suma de 75 de euro. De notat că noile taxe vor fi plătite și proprietarii mașinilor electrice de tipul SUV.

ADVERTISEMENT

Viceprimarul Parisului responsabil cu transportul, David Belliard, a declarat că aproximativ 10% dintre vehiculele din Paris vor fi afectate de taxele de parcare mai mari. Măsura va aduce orașului până la 35 de milioane de euro în fiecare an.

ADVERTISEMENT