News

Fabrica din România care s-a reinventat. Produce pe bandă rulantă, angajează în fiecare zi și cumpără materie primă de la fermieri

Fabrica din România care s-a reinventat și își crește producția spectaculos. Se fac angajări iar materia primă este cumpărată de la fermieri autohtoni
16.03.2024 | 09:48
Fabrica din Romania care sa reinventat Produce pe banda rulanta angajeaza in fiecare zi si cumpara materie prima de la fermieri
Fabrica de la Luduș își va crește în acest an capacitatea de procesare la 65.000 de tone / Foto: captură, refleqtmures
ADVERTISEMENT

Vești bune pentru sectorul agroalimentar al României. Fabrica de zahăr de la Luduș a anunțat că a încheiat contracte cu 500 de fermieri care vor asigura materia primă pentru fabricarea zahărului din sfeclă, de pe suprafețe totalizând aproape 9.000 de hectare.

Ardealul, motorul fabricii de zahăr

Proprietara fabricii de zahăr de la Luduș (în județul Mureș), Mihaela Neagu, a anunțat că a semnat contracte cu peste 500 de fermieri anul acesta, pentru a asigura unitatea de producție cu sfeclă de zahăr.

ADVERTISEMENT

„Noi am semnat cu peste 500 de fermieri anul acesta și la rândul lor ei sunt angrenați în economie, au și ei angajați, au și ei leasinguri, au și ei taxe de plătit, și sunt și ei foarte mulțumiți că au unde să-și desfacă materia primă”, a declarat Mihaela Neagu la TVR1.

Majoritatea acestora sunt din Ardeal, pentru că, spune Neagu, ca împărțire geografică, Ardealul stă foarte bine la cultura de sfeclă (…) „este canalizat pe sfeclă de zahăr și pe cartofi, adică acolo sunt fermieri care scot foarte bine la hectar, adică sunt competitivi cum sunt și cei din Europa. Au fost plecați în străinătate, și-au adus tehnologie și își îmbunătățesc an de an culturile, fac performanță”.

ADVERTISEMENT

În România au rămas două fabrici de zahăr din 33

Mihaela Neagu a precizat că a cumpărat fabrica de zahăr de la Luduș în 2023, precizând că la ora actuală în România nu mai sunt, „din păcate” decât două fabrici de zahăr (cea de la Luduș și cea de la Roman), în condițile în care înainte erau 33 de astfel de asemenea unități de producție.

„După cum știți, eu am cumpărat fabrica de zahăr de la Luduș în anul 2023 (…) în România nu mai sunt, din păcate, decât două fabrici de zahăr, la Revoluție erau 33 de fabrici de zahăr”, a spus Neagu.

ADVERTISEMENT

Consum autohton de 400.000 de tone pe an

Mihaela Neagu a explicat că în România se consumă anual, conform statisticilor de la INS, 400.000 de tone de zahăr. Aproximativ 75.000 de tone de zahăr se procesează la fabrica de la Luduș, diferența venind din import.

„Românii ar trebuie să înțeleagă că este o mare diferență între zahărul de sfeclăde zahăr și zahărul din trestie. La raft, recomand tuturor să consume zahăr din sfeclă de zahăr”, a spus Neagu.

ADVERTISEMENT

„Pentru perioada 2023-2024 noi ne-am plătit sfecla chiar și în avans, mult mai devreme, am avut această posibilitate, i-am ajutat pe unii fermieri care erau într-o situație deplorabilă, cu leasinguri, cei care aveau lesinguri și ne-au cerut sprijinul, sau băncile care interveneau ca să le ia anumite bunuri, am fost de acord să ne plătim sfecla chiar și în avans”, a adăugat ea.

Invazia de zahăr din Ucraina

Ea a precizat că prețul de achiziție anul trecut la sfeclă de zahăr a fost de 46 de euro pe tonă. Anul trecut, capacitatea de procesare a fabricii de zahăr de la Luduș a fost de 25.000 de tone, iar anul acesta, începând din luna septembrie, capacitatea de procesare va crește la 65.000 de tone, ceea ce depășește cu 15% actuala capacitate a fabricii, de aceea trebuie luate noi strategii în calcul.

Mihaela Neagu a mai precizat că, după începerea războiului din Ucraina, după ce au fost eliminate taxele vamale, „ne aflăm acum în situația în care ei produc mult, mult mai ieftin decât noi”.

„Au subvenții probabil, au alte prețuri la gaz, au alte metode care nu sunt impuse, cum sunt la noi, de Uniunea Europeană (…) și fermierii produc în condiții mult mai ieftine”, a spus Neagu.

 

 

ADVERTISEMENT