News

Fabrica unică din România care face furori în Europa. Produce totul natural și elimină importurile. Oamenii stau la coadă ca să cumpere de la ei

Fabrica unică din România care face furori în Europa. A fost redeschisă, în urmă cu doi ani, de un antreprenor. Totul se produce natural.
17.03.2024 | 12:01
Fabrica unica din Romania care face furori in Europa Produce totul natural si elimina importurile Oamenii stau la coada ca sa cumpere de la ei
Fabrica unică din România care face furori în Europa. colaj Fanatik/ Foto captură Antena 3 CNN
ADVERTISEMENT

O fabrică unică din România face furori în Europa. Este singura din țară, iar totul este produs natural. A fost redeschisă de câțiva ani de un antreprenor din Călărași. Investiția se ridică la peste 840.000 euro.

Fabrica unică din România. A fost salvată de un antreprenor din Călărași

Fabrica de compost pentru ciuperci tip Champignon, aflată în localitatea Axintele, din județul Ialomița, a renăscut, după ce a fost în faliment. În 2022, antreprenorul Puiu Ilisei a cumpărat construcția, unde se află singura fabrică de compost pentru ciuperci din România.

ADVERTISEMENT

A reușit să o salveze, datorită investițiilor importante, iar acum va scoate prima producție pe piață. Puiu Ilisei spune că utilizează doar gunoi de grajd de la o fermă de pui, pe care o deține în județul Călărași.

El a explicat procesul pentru Antena 3 CNN. „Compostul folosește ca materie primă paie de grâu și gunoi de pasele de grași de pasăre. Paiele se înmoaie cu apă din lagune.

ADVERTISEMENT

Se bagă balotul până ies toate bolile de aer din el și se ține aici nu foarte mult timp, după care se duce și începe amestecul între paie și gunoiul de grajd”, a transmis Puiu Ilisei, potrivit sursei citate.

Acestea sunt amestecate folosind un utilaj, iar apoi sunt lăsate la fermentat. Antreprenorul spune că există trei faze de producție, prima fiind cea de fermetare. Ulterior, compostul de sterilizează și reînsămânțează.

ADVERTISEMENT

„Se poate vinde și așa, se poate vinde și faza a doua, dar nu este foarte bun pentru ciuperca, iar faza a treia compostul însămânțat se reîntoarce în tunelul de incubație și practic miceliu încolțește”, a adăugat fermierul.

„Să sperăm că o să avem ciuperci ieftine, să nu mai importăm”

Procesul poate dura 50 de zile. Puiu Ilisei speră ca materialul folosit pentru cultura de ciuperci, produs în fabrica sa, să motiveze românii să își reia sau să își dezvolte afaceri în acest domeniu.

ADVERTISEMENT

Având în vedere costurile ridicate la compostul din străinătate, mulți producători de ciuperci au renunțat la afaceri. De altfel, antreprenorul susține că obiectivul său este ca România să nu mai importe ciuperci.

„Compostul adus din alte țări faza a treia vorbim aici și are un preț undeva la între 185 și 200 euro pe tonă acolo, fără transport, iar transportul mai este undeva la 1.500 euro pe 20-22 tone, cât încape într-un TIR estimativ. Așa va fi undeva sub 150 euro pe tonă. Să sperăm că o să avem ciuperci ieftine, să nu mai importăm.”, mai spune bărbatul.

ADVERTISEMENT