News

Facebook, WhatsApp și Instagram au picat în toată lumea. Prima ipoteză, conform experților în securitate

Rețelele de socializare Facebook, WhatsApp și Instagram au picat în toată lumea, luni seară. Primul verdict dat de experții în securitate.
04.10.2021 | 23:38
Facebook WhatsApp si Instagram au picat in toata lumea Prima ipoteza conform expertilor in securitate
ADVERTISEMENT

Platformele social media Facebook, WhatsApp și Instagram, cu miliarde de utilizatori, sunt picate de mai bine de 4 ore la nivel mondial.

În tot acest interval de inactivitate al rețelelor, experții în securitate cibernetică din întreaga lume încearcă să explice care ar putea fi cauzele acestui picaj fără precedent în ultimii 13 ani.

ADVERTISEMENT

Prima ipoteză a experților după ce Facebook, WhatsApp și Instagram au picat în toată lumea

O primă ipoteză lansată de experții în securitate care monitorizează situația indică faptul că probleme ar fi putut fi declanșată de o eroare de configurație, rezultat al unei erori interne, deși sabotajul din partea unui angajat al Facebook ar fi teoretic posibil, scrie Reuters.

Conform specialiștilor, un atac de asemenea proporții asupra acestui gigant online ar necesita fie coordonarea între grupuri de hackeri puternice, fie o tehnică extrem de inovatoare.

ADVERTISEMENT

În aceste condiții, sursa citată notează că un atac din exterior este considerat puțin probabil în acest moment.

La ora actuală, eroarea pe care o văd userii când încearcă să acceseze Facebook sugerează o problemă la DNS (Domain Name System), notează sursa citată. DNS-urile permit adreselor web să ducă utilizatorii la destinația lor de pe internet.

ADVERTISEMENT

Situația din prezent cu picajul Facebook marchează cea mai gravă întrerupere de funcționare pentru gigantul tehnologic din 2008. Atunci, un ”bug” a lovit compania și a menținut-o offline timp de aproximativ o zi.

La acea vreme, serviciul de social media avea doar 80 de milioane de utilizatori atunci. În prezent, Facebook numărul peste 3 miliarde de conturi active.

ADVERTISEMENT

În 2019, o întrerupere similară a durat aproximativ o oră. Atunci, Facebook a dat vina pe o modificare a configurației serverului.

Facebook, precizări pe Twitter despre problemele de luni

Toate cele 3 rețele sociale afectate de problema majoră de luni, Facebook, WhatsApp și Instagram, sunt deținute de compania fondată de Mark Zuckerberg și folosesc o infrastructură comună.

Un oficia Facebook a confirmat problemele tehnice pe contul oficial de Twitter al companiei.

”Suntem conștienți de faptul că unii oameni au probleme cu accesarea aplicațiilor și produselor noastre”, a spus purtătorul de cuvânt Andy Stone. „Lucrăm pentru ca lucrurile să revină la normal cât mai repede posibil și ne cerem scuze pentru orice inconvenient”, se arată într-un mesaj postat pe site-ul deținut de Jack Dorsey.

ADVERTISEMENT