News

Factură uriașă la gaz pentru o școală din Bârlad. Peste 50.000 de euro pentru consumul pe o singură lună

Situație scandaloasă în județul Vaslui. O școală din Bârlad a primit o factură la gaz de 54.000 de euro. Primarul orașului din județul Vaslui e revoltat.
16.01.2022 | 12:51
Factura uriasa la gaz pentru o scoala din Barlad Peste 50000 de euro pentru consumul pe o singura luna
ADVERTISEMENT

Situația tot mai alarmantă privind costurile la energie și gaze lovește din plin orașul Bârlad, unde mai multe școli au s-au trezit cu facturi ametițoare.

O școala a primit o factură de 270.000 de lei (54.000 de euro) doar pentru consumul pe o singură lună.

ADVERTISEMENT

Se pare că o singură unitate de învățământ a recepționat o factură rezonabilă. Potrivit primarului municipiului, mai sunt și unele facturi de 83.000 de lei sau 79.000 de lei, conform Digi24.

Factură la gaz de 54.000 de euro pentru o școală din Bârlad. Ce spune primarul municipiului

Edilul din Bârlad este nevoit acum să ia bani de la alte proiecte, pentru a achita aceste sume. Primarul a mai spus că proiectele mari de dezvoltare a orașului sunt compromise, dacă vin în continuare facturi atât de mari.

ADVERTISEMENT

Acesta le-a cerut directorilor de școli să fie economicoși și să nu mai dea drumul la căldură acolo unde nu se justifică.

Unele unități școlare care sunt slab izolate termic, iar centralele merg zi și noapte fără să facă față, potrivit sursei citate.

ADVERTISEMENT

Amenzi de un milion de euro au fost date furnizorilor, după scumpirile din energie

ANRE a amendat de altfel doi furnizori de energie electrică și gaze naturale, care nu au aplicat schema de sprijin pentru facturile emise pentru consumul din noiembrie.

După autoritatea de Reglementare în Energie și Protecția Consumatorilor, Consiliul Concurenței va fi a treia instituție care controlează furnizorii.

ADVERTISEMENT

Consiliul Concurenței va verifica dacă preţurile mari la energie şi gaze din această perioadă sunt corecte. De asemenea se va analiza motivul pentru implementare greoaie a legii privind plafonarea prețurilor la energie și compensarea facturilor.

„Guvernul ne-a solicitat să ne uităm la ceea ce se întâmplă în momentul de față cu procesul compensării, la modul cum e el aplicat. Noi vrem să vedem dacă e o înțelegere între companii să încetinească punerea în aplicare a acestei legi.

Ideea că legea nu mi-e mie clară sau că soft-ul meu nu e gata, asta îmi dă mie o scuză să nu aplic legea. E ceva ce nu am mai auzit într-o altă industrie”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

ADVERTISEMENT