News

Facturi mici la gaze şi energie electrică şi la iarnă. Cine va plăti doar 38 de lei pe lună

Facturile la gaze și electricitate nu vor fi o povară nici în această iarnă. Guvernul a decis să prelungească plafonarea prețurilor
07.10.2023 | 10:16
Facturi mici la gaze si energie electrica si la iarna Cine va plati doar 38 de lei pe luna
Guvernul a prelungit schema de plafonare-compensare pentru gaze și energie electrică Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Executivul a decis să prelungească plafonarea prețurilor la energie până în martie 2025 cu scopul de a asigura stabilitatea tarifelor pentru populație și consumatorii industriali.

Facturi mici la gaze şi energie electrică şi la iarnă

Anunțul a fost făcut de ministrul energiei, care a precizat că circa cinci milioane de gospodării au beneficiat de facturi la electricitate în valoare de sub 40 de lei.

ADVERTISEMENT

”Schema de plafonare-compensare se menține așa cum este astăzi. Este valabilă conform reglementărilor până în martie 2025, deci obiectivul nostru este să trecem atât iarna aceasta cât și iarna următoare pe această schemă. Este o schemă care pentru români a livrat stabilitate și prețuri reduse la energie electrică și gaze naturale.

Pe calculele ANRE au fost aproximativ cinci milioane de gospodării în România care au beneficiat de o factură la curent de aproximativ 35-38 de lei.

ADVERTISEMENT

Un cost rezonabil pentru foarte mulți români și de aceea și pentru că ne așteptăm la anumite variații pe piețele internaționale mai ales la gaze naturale în perspectiva iernii, ne dorim să păstrăm această schemă și deci o stabilitate la nivelul sistemului”, a transmis Sebastian Burduja, citat de România TV.net.

Stocuri de gaze la 99%

Ministrul a vorbit și despre stocurile de gaz ale României, precizând că acestea au ajuns la 99%, în concordanță cu angajamentele față de Uniunea Europeană.

ADVERTISEMENT

”Stăm bine cu pregătirile pentru iarnă. Stocurile de gaz sunt aproape 99%. Ne-am atins toate angajamentele asumate în faţa Comisiei Europene şi, în condiţiile unei ierni normale, vom trece cu bine peste sezonul rece doar cu gaz românesc”, a mai transmis oficialul.

România are, în aceste condiții, chiar și posibilitatea de a ajuta Republica Moldova. ”Stăm şi la dispoziția fraților noștri de peste Prut. Independență şi securitate pentru o Românei puternică”, a mai declarat Sebastian Burduja.

ADVERTISEMENT

Diferența de preț, în sarcina Ministerului de Finanțe

Ministrul energiei a explicat și ce se întâmplă cu diferența de preț dintre tariful plafonat și cel din piața de energie. Aceasta este suportată de furnizori care o recuperează apoi de la Ministerul de Finanțe.

”Ministerul de Finanțe are o povară ca urmare acestei scheme de plafonare-compensare. El o suportă ulterior suportării ei de către companiile de furnizare.

Diferența dintre prețul la factură și prețul din piață este suportată de companiile de furnizare, cele care ne trimit factura acasă ulterior acestea merg către ANRE cu facturile pe diferență iar ANRE-ul validează sau nu aceste solicitări și trimite către Ministerul Eergiei sau Ministerul Muncii în funcție de tipul consumator”, a mai comunicat ministrul.

ADVERTISEMENT