News

Facturile la energie nu vor crește în 2024. Ministrul Sebastian Burduja: „Eventual se pot ieftini”

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a dat asigurări că schema de plafonare a costurilor la energie pentru populație va fi menținute, iar facturile ar putea fi chiar mai mici.
23.12.2023 | 21:55
Facturile la energie nu vor creste in 2024 Ministrul Sebastian Burduja Eventual se pot ieftini
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a afirmat, într-o emisiune la Antena 3, că schema de compensare a facturilor la energie către populație va fi menținută, ceea ce înseamnă că nu vor exista scumpiri în viitorul apropiat.

Mai mult, Burduja a estimat că nivelul costurilor facturilor la energie ar putea chiar să scadă, atât din cauza scăderii prețurilor pe piață, cât și din cauza mecanismului concurențial care permite consumatorilor să-și schimbe furnizorii.

ADVERTISEMENT

Cu siguranță schema de plafonare-compensare nu se va schimba și facturile românilor nu se vor modifica. Eventual se pot ieftini. De ce spun asta? Pentru că pe piața liberă, în special la gaze, prețurile au scăzut. Plafonul este un nivel maxim, 0,31 lei Megawatt/oră și pot constata românii și astăzi că sunt furnizori care deja facturează sub acest plafon în jur de 0,24 – 0,26”, a declarat ministrul Energiei.

În plus, consumatorii au la îndemână și schimbarea furnizorului de energie electrică, în cazul în care acesta impune tarife peste media pieței. „Deci să se uite bine la factura lor, să constate dacă prețurile acestea, dacă mă rog, întreg costul facturii a scăzut și dacă nu, au o procedură foarte simplă de schimbare a furnizorului”, a recomandat Burduja.

ADVERTISEMENT

El a precizat că Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei a demarat o serie de controale la furnizori care au obținut profituri mari, cumpărând energie la preț plafonat și apoi au vândut-o cu profituri foarte mari, prejudiciind bugetul statului.

Eu am salutat faptul că au fost aplicate amenzi usturătoare. Sunt şi acum, se desfăşoară peste 170 de acţiuni de control, deci mă aştept ca sancţiunile să vină şi în noul an pentru cei care nu respectă legea. Despre ce a fost vorba în aceste cazuri care au dus la amenzi ca procent din cifra de afaceri, peste 1% din cifra de afaceri şi pentru o companie în energie nu sunt bani puţini, au cumpărat energie mai ieftină, la preţ plafonat, mai multă decât aveau nevoie pentru a acoperi doar portofoliul lor de clienţi.

ADVERTISEMENT

Cu energia în surplus au mers pe diverse alte pieţe şi au făcut profituri semnificative. De aceea, ANRE a aplicat corect aceste amenzi şi cred că este un semnal pentru întreaga piaţă, cine nu respectă regule jocului, plăteşte foarte scump”, a afirmat Burduja.

Problema decontărilor nejustificate pentru plafonarea prețului la energie a fost semnalată în această lună și de către premierul Marcel Ciolacu. „Am văzut că au apărut situaţii de furnizori care au crescut nefundamentat preţurile, de vreme ce în toată Europa acestea au scăzut. E drept că aceste majorări nu se resimt în facturile populaţiei, unde există plafonare, dar aceste firme vin apoi la stat ca să le decontăm noi diferenţa faţă de preţul plafonat”, reclama șeful Guvernului.

ADVERTISEMENT

În luna octombrie, Guvernul a decis să prelungească schema de plafonare-compensare a facturilor la energie până în martie 2025, ceea ce înseamnă că populația va beneficia de compensare în cursul acestei ieri, precum și iarna viitoare.

ADVERTISEMENT