Mai exact, comuna Seleuș din Arad devine prima localitate din România care folosește un sistem integrat de producere a energiei termice pe bază de biogaz. Vestea e minunată pentru agricultorii care dețin solarii încălzite și care își vor vedea afacerile cum prosperă.
Seleuș e considerată ”grânarul” județului, are o populație de 3.000 de oameni și majoritatea cresc legume. Problema locuitorilor din Seleuș e că în zonă nu există gaz, astfel că localnicii sunt nevoiți să facă focul pentru a încălzi solariile cu lemne sau cu energie electrică.
Din păcate majorarea prețurilor la curent i-a determinat pe locuitorii din Seleuș să nu mai facă față acestor costuri. Cu toate acestea, autoritățile au gândit un sistem integrat de producere a energiei termice bazat pe surse regenerabile de tip biomasă sau biogaz, la nivelul întregii comune, conform RTV.
RTV notează că va fi prima comună din România cu un astfel de sistem care, în mod normal, e disponibil numai în spitalul privat. ”Biomasa va funcționa cu tocătura de lemn, chiar și de slabă valoare și cu resturile vegetale din solarii, iar la biogaz pe masa verde, asta e rețeta.
Încălzirea, în casele oamenilor, sper să nu fie mai mult de 200 de lei pe lună sau chiar deloc, pentru că vom vinde energia electrică și vo, achita cheltuielile”, a declarat primarul Cristian Branc, cel care a venit cu ideea.
Proiectul s-a derulat pe o perioadă de 7 ani și a costat 8.6 milioane de euro. Mai mult, această investiție va aduce până la 5 milioane de euro la bugetul comunei, după ce aceasta va începe să vândă energie electrică și va genera 3MWh de energie. Totodată, autoritățile vor să construiască un parc acvatic cu apă termală, obținută din biomasă.
În timp ce arădenii investesc cu cap banii în proiecte de viitor care să ajute comunitatea, în Botoșani locuitorii unei comune sunt revoltați. Asta, după ce autoritățile au investit 150.000 de euro într-o bază sportivă, în condițiile în care aici trăiesc majoritar bătrâni.
”Am auzit și eu de așa ceva. Dar cine să joace acolo, eu?!? Că am 70 de ani! Și cei mai mulți suntem bătrâni și betegi. Iar cei tineri îs la muncă, de fotbal le arde lor?”, s-a plâns un locuitor. Primarul Constantin Dresleucă se disculpă și spune că a moștenit investiția, însă e decis să o continue, pentru că i se pare o investiție bună.
”Așteptăm ultima finanțare, pentru tribune. Nu s-a plătit încă. Să facem și noi recepția. Eu, când am preluat mandatul, proiectul era în execuție. Așa s-a considerat atunci, eu l-am dus mai departe. Era în construcție”, a transmis actualul primar.