News

Facturile la energie vor fi mai mici cu 90% pentru mii de Români. Care e soluția salvatoare găsită de autorități

Mii de români vor plăti facturi cu 90% mai ieftine la energie, după ce autoritățile dintr-o comună arădeană au găsit o soluție inedită.
06.03.2023 | 21:44
Facturile la energie vor fi mai mici cu 90 pentru mii de Romani Care e solutia salvatoare gasita de autoritati
Facturi mai mici în Arad. Foto: GDS
ADVERTISEMENT

Mai exact, comuna Seleuș din Arad devine prima localitate din România care folosește un sistem integrat de producere a energiei termice pe bază de biogaz. Vestea e minunată pentru agricultorii care dețin solarii încălzite și care își vor vedea afacerile cum prosperă.

Facturi la energie mai mici cu 90% pentru mii de români

Seleuș e considerată ”grânarul” județului, are o populație de 3.000 de oameni și majoritatea cresc legume. Problema locuitorilor din Seleuș e că în zonă nu există gaz, astfel că localnicii sunt nevoiți să facă focul pentru a încălzi solariile cu lemne sau cu energie electrică.

ADVERTISEMENT

Din păcate majorarea prețurilor la curent i-a determinat pe locuitorii din Seleuș să nu mai facă față acestor costuri. Cu toate acestea, autoritățile au gândit un sistem integrat de producere a energiei termice bazat pe surse regenerabile de tip biomasă sau biogaz, la nivelul întregii comune, conform RTV.

RTV notează că va fi prima comună din România cu un astfel de sistem care, în mod normal, e disponibil numai în spitalul privat. ”Biomasa va funcționa cu tocătura de lemn, chiar și de slabă valoare și cu resturile vegetale din solarii, iar la biogaz pe masa verde, asta e rețeta.

ADVERTISEMENT

Încălzirea, în casele oamenilor, sper să nu fie mai mult de 200 de lei pe lună sau chiar deloc, pentru că vom vinde energia electrică și vo, achita cheltuielile”, a declarat primarul Cristian Branc, cel care a venit cu ideea.

Proiectul s-a derulat pe o perioadă de 7 ani și a costat 8.6 milioane de euro. Mai mult, această investiție va aduce până la 5 milioane de euro la bugetul comunei, după ce aceasta va începe să vândă energie electrică și va genera 3MWh de energie. Totodată, autoritățile vor să construiască un parc acvatic cu apă termală, obținută din biomasă.

ADVERTISEMENT

În timp ce arădenii investesc cu cap banii în proiecte de viitor care să ajute comunitatea, în Botoșani locuitorii unei comune sunt revoltați. Asta, după ce autoritățile au investit 150.000 de euro într-o bază sportivă, în condițiile în care aici trăiesc majoritar bătrâni.

”Am auzit și eu de așa ceva. Dar cine să joace acolo, eu?!? Că am 70 de ani! Și cei mai mulți suntem bătrâni și betegi. Iar cei tineri îs la muncă, de fotbal le arde lor?”, s-a plâns un locuitor. Primarul Constantin Dresleucă se disculpă și spune că a moștenit investiția, însă e decis să o continue, pentru că i se pare o investiție bună.

ADVERTISEMENT

”Așteptăm ultima finanțare, pentru tribune. Nu s-a plătit încă. Să facem și noi recepția. Eu, când am preluat mandatul, proiectul era în execuție. Așa s-a considerat atunci, eu l-am dus mai departe. Era în construcție”, a transmis actualul primar.

ADVERTISEMENT
Tags:
Gigi Becali: „Mi-a zis ginerele meu: «Băi tată, a venit un evreu și...
Gigi Becali: „Mi-a zis ginerele meu: «Băi tată, a venit un evreu și a cumpărat 10 case». L-am întrebat: «Cum a cumpărat atâtea?», și el mi-a spus așa”
Fanii lui Tottenham s-au convins rapid de Radu Drăgușin și au transmis un...
Fanii lui Tottenham s-au convins rapid de Radu Drăgușin și au transmis un mesaj clar: "Eliberați Dragonul!"
Câți bani va primi Ioan Mohanu, după ce statul i-a luat casa și...
Câți bani va primi Ioan Mohanu, după ce statul i-a luat casa și grădina ca să facă autostradă. „Ce pot să fac la 80 de ani?”
Verișoara lui Casillas, despre aventurile cu fotbaliști: „Se spune că am fost cu...
Verișoara lui Casillas, despre aventurile cu fotbaliști: „Se spune că am fost cu jumătate de echipă a lui Real Madrid”
Un cunoscut lanț de magazine cosmetice, prezent și în România, intră în insolvență:...
Un cunoscut lanț de magazine cosmetice, prezent și în România, intră în insolvență: nu se mai știe cine este proprietarul
ANM a actualizat prognoza meteo pe patru săptămâni. Posibil să înregistrăm cel mai...
ANM a actualizat prognoza meteo pe patru săptămâni. Posibil să înregistrăm cel mai călduros februarie din istorie
Pilotul rus care a dezertat în Ucraina cu tot cu elicopterul său a...
Pilotul rus care a dezertat în Ucraina cu tot cu elicopterul său a fost găsit mort în Spania
Taxa de protecție la „licitație”, model de șpagă „brevetat” de inspectoare ITM din...
Taxa de protecție la „licitație”, model de șpagă „brevetat” de inspectoare ITM din Bihor. Cum au fost date în vileag
Horoscop lunar 19 februarie - 20 martie 2024, cu Neti Sandu. Soarele intră...
Horoscop lunar 19 februarie - 20 martie 2024, cu Neti Sandu. Soarele intră în Pești și obligă zodiile să fie mai serioase
Doliu în fotbalul mondial. A murit unul dintre cei mai mari fotbaliști din...
Doliu în fotbalul mondial. A murit unul dintre cei mai mari fotbaliști din istorie. El a adus titlul mondial pentru Germania
O nouă dramă la Casa Iubirii. Cea mai tânără concurentă a izbucnit în...
O nouă dramă la Casa Iubirii. Cea mai tânără concurentă a izbucnit în lacrimi
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor!...
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor! Imaginile au ajuns virale: „Nu cred că e ceva rușinos...”
Ce s-a apucat să facă Oana Lis pentru bani. Are nevoie doar de...
Ce s-a apucat să facă Oana Lis pentru bani. Are nevoie doar de un laptop și lucrează de acasă. Pe Viorel nu-l deranjează deloc! ''Așa este moda, îmi place, m-a prins''
Accidentul de maşină care ascundea o crimă planificată. Cum a descoperit poliţia totul...
Accidentul de maşină care ascundea o crimă planificată. Cum a descoperit poliţia totul şi ce condamnare a primit bărbatul acuzat că a ucis-o pe fosta lui soţie
Secretul pentru cea mai bună ciorbă de cartofi. Ce ingredient neașteptat trebuie să...
Secretul pentru cea mai bună ciorbă de cartofi. Ce ingredient neașteptat trebuie să pui pentru a-ți ieși ca la restaurant