Sport

Dezvăluiri inedite despre falimentul Rapidului din 2016: “A pierdut foarte mulţi bani!”. Exclusiv

FANATIK a stat de vorbă cu Octavian Moraru, fiul fostului patron al Rapidului, care a explicat motivele pentru care omul de afaceri a renunțat la acțiunile clubului.
01.01.2022 | 18:08
Dezvaluiri inedite despre falimentul Rapidului din 2016 A pierdut foarte multi bani Exclusiv
Valerii Moraru a fost acționarul majoritar al lui Rapid în perioada 2014-2015. Sursă foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Valerii Moraru a devenit acționarul majoritar al Rapidului în iulie 2014, iar omul de afaceri din Republica Moldova visa să redreseze situația financiară extrem de delicată a echipei.

După doar un an, Valerii Moraru a decis să renunțe la Rapid în urma presiunii suporterilor, care i-au atacat soția și pe fiul său, Octavian Moraru.

ADVERTISEMENT

FANATIK a stat de vorbă cu Octavian Moraru, care a explicat motivele pentru care tatăl său nu a reușit să salveze Rapidul și a dezvăluit că Valerii încă urmărește meciurile giuleștenilor.

Fiul lui Valerii Moraru explică motivele pentru care proiectul Rapid a eșuat: „A fost ca un bulgăre de zăpadă”

La șase ani distanță de la momentul cedării Rapidului de către Valerii Moraru, care a condus și la falimentul clubului și desființarea echipei, Octavian Moraru a vorbit pentru FANATIK despre acea perioadă zbuciumată.

ADVERTISEMENT

Chiar dacă nu mai este implicat în fotbal, Valerii Moraru vorbește zilnic cu fiul său despre activitatea sa din Polonia, unde a reușit una dintre cele mai mari surprize din Europa cu Radomiak Radom.

„Cu tatăl meu vorbesc zilnic despre fotbal. El e un om de afaceri și discutăm pentru că până la urmă fotbalul este tot o afacere. Se uită la meciuri, îi place foarte mult. Nu se pune problema să investească în Polonia la Radom sau altă echipă. Investitorii nu vor să vândă, chiar dacă au fost discuții cu un fond de investiții din Dubai”. 

ADVERTISEMENT

De ce Octavian Moraru nu a avut nicio funcție la Rapid

Fostul oficial al lui Poli Iași, Gaz Metan Mediaș, Hermannstadt și U Cluj, nu a deținut nicio funcție la Rapid în perioada în care clubul era deținut de familia sa: „Pe vremea când tatăl mereu era patron la Rapid nici nu eram implicat în fotbal. De asta nu am avut nicio funcție.

A fost o afacere în care el s-a băgat în treaba asta și de acolo a plecat și prietenia cu Arcadie Zaporojanu. Noi am început să colaborăm cu Arcadie la Zimbru Chișinău, dupaia ne-am îndreptat spre Iași, Mediaș, Hermannstadt, U Cluj”.

ADVERTISEMENT

Octavian Moraru a explicat că tatăl său a pierdut foarte mulți bani la Rapid și a fost nevoit să renunțe din cauza datoriilor mai vechi care se înmulțeau de la o zi la alta: „A fost mai degrabă un eșec financiar decât profesional. A pierdut foarte mulți bani! Nu știu câți bani pentru că nu m-am implicat în mod direct”.

Valerii Moraru încă urmărește meciurile Rapidului: „Mi-a trimis un video de la derby-ul cu FCSB”

Deși a fost hulit de suporteri, Valerii Moraru încă urmărește meciurile Rapidului și a fost impresionat de atmosfera creată de suporteri la derby-ul cu FCSB de pe Național Arena: „Tatăl meu urmărește mai mult fotbalul polonez, dar se uită și la meciurile din România. Mi-a și trimis chiar un video și mi-a zis: „Uite câți suporteri!”. I-a plăcut atmosfera. În Polonia sunt peste 20.000 de suporteri la fiecare meci la Legia sau Lech Poznan și biletele sunt mult mai scumpe.

La Rapid lucrurile nu au funcționat din cauza datoriilor din urmă care tot se înmulțeau. Din ce se discuta în familie când am venit erau niște datorii și apoi au apărut din ce în ce mai multe. Ca un bulgăre de zăpadă. Nu a mai putut să susțină financiar.

Octavian Moraru salută revenirea Rapidului în prima ligă și consideră că pentru alb-vișiniii ar fi o performanță să termine campionatul pe un loc de playoff: „Rapidul, bravo lor! Să promovezi și în același ani să te bați pentru playoff e ceva. E greu pentru o echipă nou promovată și e o performanță”, a declarat Octavian Moraru în exclusivitate pentru FANATIK, fiul fostului patron al Rapidului.

Valerii Moraru a cedat la presiunea suporterilor Rapidului: „Mi-au atacat familia, de azi renunt la Rapid”

Valerii Moraru a luat decizia să renunțe la Rapid după meciul cu Dacia Unirea Brăila, când soția și fiul său au fost înjurați și atacați de fanii furioși care au lovit cu pumnii și picioarele mașina:

„Suporterii acționari, ei și grupul lor de la Tribuna a II-a, mi-au atacat familia dupa meci. I-au înjurat, i-au amenințat, au dat cu pumnii și picioarele în mașină… așa ceva nu se poate. Este inadmisibil. Începand de azi eu renunț la acțiunile pe care le dețin. Pe mine nu mă mai interesează Rapidul.

Eu nu mai vreau Rapidul, incidentul de azi m-a făcut să simt astfel. Săptămâna viitoare voi face o conferință de presă și voi face anunțul. Cine vine primul și vrea acțiunile i le cedez. Dacă nu, le dau înapoi suporterilor acționari de la care le-am și luat anul trecut”, declara Valerii Moraru pe 10 octombrie 2015.

  • 1 an și 3 luni a fost Valerii Moraru patronul Rapidului: iulie 2014 – octombrie 2015
  • 40 de milioane de euro e averea lui Valerii Moraru
ADVERTISEMENT