Sporturi

Familia fanului lui Burnley care a lansat mesajul „White Lives Matter” nu mai iese din casă de rușine. Clubul l-a suspendat pe viață

26.06.2020 | 12:20
Familia fanului lui Burnley care a lansat mesajul White Lives Matter nu mai iese din casa de rusine Clubul la suspendat pe viata
ADVERTISEMENT

Luni seară a avut loc pe Etihad Stadium din Manchester ultimul meci al etapei a 30-a din Premier League, City demolând pe Burnley cu scorul de 5-0, dar pierzându-și golgeterul, pe argentinianul Sergio Aguero, accidentat.

Meciul în sine nu a avut istoric, dar și-a găsit un spațiu amplu în paginile tabloidelor din Marea Britanie și nu numai nu datorită showului oferit de echipa lui Pep Guardiola, ci a unui eveniment care nu are legătură, în mod normal, cu lumea sportului.

ADVERTISEMENT

Mai precis, la intrarea pe teren a celor două echipe jucătorii de la City și de la Burnley, precum și staffurile lor tehnice, au copiat de acum deja notoriul gest de îngenunchere în spirit de solidaritate cu mișcarea Black Lives Matter. În acel moment deasupra stadionului a apărut un mic avion care a lansat pe cer bannerul White Lives Matter Burnley.

Fanul lui Burnley a răspunsul în același mod la mișcarea negrilor: White Lives Matter

Dacă îngenuncherea pentru cauza populației de culoare a fost primită cu mare respect și cu vădită pioșenie, bannerul care transmitea în fapt același mesaj, neofensator, ca un avertisment că și albii chiar contează, a fost primit cu multă indignare și privit ca pe un fapt iresponsabil de care comunitatea albă trebuie să se dezică și să se rușineze.

ADVERTISEMENT

Acțiunea a fost pusă la cale de Mark Hamer, suporter al lui Burnley, care a avut probleme cu justiția în 2011, urmare a unui act de violență comis asupra unui suporter de la Blackburn Rovers. A primit atunci 3 ani și 8 luni de închisoare, fiind trecut în categoria huliganilor.

Părinții suporterului condamnă fapta fiului lor

Părinții lui Mark susțin că nu au avut habar de intenția fiului lor, în vârstă de 36 de ani, și condamnă ferm fapta acestuia, spunând că nici nu pot să mai iasă din casă de rușinea de a da ochii cu oamenii.

ADVERTISEMENT

“Soția mea nu a mai mers la serviciu de când a făcut ce a făcut, pentru că nu avea curajul să-și întâlneaască colegii de muncă și să primească observațiile acestora. Ne crapă obrazul de rușine, dar nu avem ce face. Așa a crezut el că face bine”.

Poliția nu va lua nici o măsură întrucât nu s-a încălcat legea

Clubul Burnley a reacționat dur, înfierând gestul cu vădit caracter rasist în comunicat și anunțând că autorul este suspendat pe viață de la meciurile echipei. Aeroportul de unde a plecat avionul închiriat de Mark a anunțat că niciodată nu va mai avea persmisiunea de a decola alt aparat care să difuzeze bannere aeriene.

ADVERTISEMENT

Din toată povestea singura care se delimitează de această poziție acuzatoare la adresa fanului care parcă ar fi comis o crimă este tocmai poliția. În comunicat se stipulează că nu sunt premisele deschiderii nici unei anchete, întrucât nu a fost comisă nici o faptă care să contravină legii.

ADVERTISEMENT