Fotbal international

Fanatik vă prezintă culisele uriaşului centru media de la CM din Qatar! Imagini desprinse din laboratoarele NASA şi filmele cu hackeri. Foto exclusiv

Centrul Media de la Campionatul Mondial este cât un oraş. FANATIK vă prezintă culisele "creierului" de la CM, locul în care se adună toate informaţiile de la acest turneu final.
28.11.2022 | 09:26
Fanatik va prezinta culisele uriasului centru media de la CM din Qatar Imagini desprinse din laboratoarele NASA si filmele cu hackeri Foto exclusiv
Fanatik vă prezintă culisele uriaşului centru media de la CM din Qatar! Imagini desprinse din laboratoarele NASA şi filmele cu hackeri. Sursa: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Campionatul Mondial din Qatar este cel mai compact din istorie. Cele opt stadioane sunt pe o rază de 50 de kilometri, suporterii având posibilitatea să poată urmări de la faţa locului până la două meciuri pe zi, fără efort şi fără să îşi facă griji că nu pot face deplasarea între opt stadioane.

Fanatik vă prezintă culisele uriaşului centru media de la CM din Qatar!

Toate informaţiile de pe arene, fan zone-urile din oraş şi Fan Festival se adună într-un singur loc, Qatar National Convention Center. Este un centru multifuncţional, transformat pentru acest Campionat Mondial, iar FANATIK vă prezintă acest uriaş centru de comandă.

ADVERTISEMENT
Qatar National Convention Center,
Qatar National Convention Center, “creierul” CM. Sursa: Fanatik

“Creier” pentru că de acolo sunt coordonate toate transmisiile tv din întreaga lume a meciurilor de la CM, acolo vin toate datele referitoare la orice statistică are legătură cu turneul final, de acolo funcţionează camerele VAR şi acolo îşi desfăşoară treaba mass-media, fie că vorbim de presa scrisă, tv, radio sau online.

Televiziunile deţinătoare de drepturi funcţionează la parterul clădirii

De asemenea, din acest centru pleacă flota de autobuze mass-media spre toate stadioanele din Qatar şi zone de interes din oraş, fiind practic clădirea în care se centralizează absolut toate informaţiile referitoare la Campionatul Mondial din Qatar.

ADVERTISEMENT

Televiziunile deţinătoare de drepturi funcţionează la parterul clădirii, acolo unde au alocat un spaţiu unde să îşi instaleze echipamentele. Tot acolo se realizează regia pentru meciuri, de pe fiecare stadion în parte, iar în latura din stânga a parterului, cu intrare separată, sunt cele patru camere VAR.

Locul de unde se produc meciurile de fotbal de la CM. Sursa: Fanatik
Locul de unde se produc meciurile de fotbal de la CM. Sursa: Fanatik

Echipamente de ultimă generaţie! Imagini ca în laboratoarele NASA

Evident, echipamentele sunt de ultimă generaţie, atât în materie de transmisiune, dar şi de stocare sau rapiditate, astfel că imaginile din acest centru sunt desprinse din filmele cu hackeri sau din laboratoarele NASA.

ADVERTISEMENT
Camera echipamentelor de la CM din Qatar. Sursa: Fanatik
Camera echipamentelor de la CM din Qatar. Sursa: Fanatik

Mii de kilometri de cabluri sunt folosite pentru transmisiunea la nivel global a evenimentului. Aproximativ 5 miliarde de oameni sunt aşteptaţi să vadă măcar o secvenţă de la această Cupă Mondială, astfel că nivelul transmisiei trebuie să fie la maximum.

Kilometri de cabluri sunt aranjate pentru buna fiuncţionare a lucrurilor. Sursa: Fanatik
Kilometri de cabluri sunt aranjate pentru buna fiuncţionare a lucrurilor. Sursa: Fanatik

“Stadionul Virtual” unde îşi ţine Gianni Infantino conferinţele!

Însă, toate acestea reprezintă doar un etaj din Qatar National Convention Center. Tot aici există trei săli de conferinţă, în cele mici având loc acţiunile de presă ale echipelor înainte de meci, iar sala mare este denumită “Stadionul Virtual”.

ADVERTISEMENT
Stadionul Virtual de la QNCC. Sursa: Fanatik
Stadionul Virtual de la QNCC. Sursa: Fanatik

În “Stadionul Virtual” îşi susţine conferinţele de presă preşedintele FIFA, Gianni Infantino. Acolo au fost prezentate şi schimbările de reguli de arbitraj de către Pierluigi Collina, înainte de startul turneului. Sunt peste 2000 de locuri în acea sală.

Conferinţa referitoare la arbitraj înainte de startul turneului la care a participat şi Gianni Infantino.
Conferinţa referitoare la arbitraj înainte de startul turneului la care a participat şi Gianni Infantino. Sursa: Fanatik

Păianjen uriaş pe holul clădirii!

Presa scrisă şi fotografii îşi fac munca tot din acest spaţiu uriaş. La etajul 1, pe hol este un uriaş “păianjen”, cunoscută drept zona “spider” de unde jurnaliştii pot afla informaţii despre meciuri, să facă cereri pentru listele de aşteptare sau să savureze o cafea la unul dintre sponsorii FIFA.

Păianjenul uriaş de pe holul clădirii. Sursa: Fanatik
Păianjenul uriaş de pe holul clădirii. Sursa: Fanatik

Tot de aici pleacă şi ajunge flota de autobuze mass-media de la şi dinspre cele opt stadioane. Este o parcare uriaşă, ticsită de autocare noi, care asigură transportul uşor între stadioane. Există şi foarte mulţi oameni care dirijează traficul şi îi ajută pe jurnalişti să găsească rapid autocarul dorit.

O mică parte din flota de autocare mass-media. Sursa. Fanatik
O mică parte din flota de autocare mass-media. Sursa. Fanatik

Condiţii de cinci stele şi la stadioane!

Trecând la stadioane, fiecare dintre cele opt are o zonă de lucru pentru mass-media, intrări speciale pentru jurnalişti, masă a presei, săli de conferinţă şi zona mixtă.

Sala de conferinţe de presă de la stadion. Sursa: Fanatik
Sala de conferinţe de presă de la stadion. Sursa: Fanatik
Zona mixtă de la stadion. Sursa: Fanatik
Zona mixtă de la stadion. Sursa: Fanatik

În prima săptămână de competiţie, organizarea este la cel mai înalt nivel şi chiar dacă părea o mare provocare, transportul între stadioane se realizează fluent, atât pentru spectatori, cât şi pentru jurnaliştii care participă la eveniment.

Vedere de la masa presei. Sursa: Fanatik
Vedere de la masa presei. Sursa: Fanatik
  • 12.000 de jurnalişti sunt acreditaţi la Campionatul Mondial din Qatar
  • 200.000.000.000 de dolari au investit autorităţile în organizarea turneului final

  • 1,99 este cota NetBet pentru pronosticul „1 solist” la meciul Portugalia – Uruguay. Vezi aici toate cotele

ADVERTISEMENT