Comisia de Disciplină din cadrul FRF a decis ca atât ”roș-albii”, cât și formația arădeană, să joace fără spectatori în cele 4 partide de pe teren propriu din play-out-ul SuperLigii.
Fanii lui Dinamo s-au revoltat după sancțiunea primită și consideră măsura abuzivă. Aceștia au trimis o scrisoare deschisă către Jandarmeria Română în care cer răspunsuri la câteva întrebări legate de incidentele de la partida cu UTA.
”Ținând cont de prezența anunțată alături de suporterii celor de la UTA, care au făcut deplasarea din Arad, a suporterilor celor de la CSA Steaua, am dori să știm motivul pentru care partida a fost catalogată ca fiind de risc mediu, deși se știa de animozitățile majore existente între suporterii acestora din urmă, cu grupurile peluzelor dinamoviste, având totodată și un istoric cu antecedente care au implicat violențe între aceste grupuri de suporteri.
O altă întrebare pe care o adresăm este în contextul incidentelor care s-au desfășurat în apropierea stadionului, în proximitatea și chiar în spațiul Mănăstirii Cașin, unde suporterii arădeni alături de cei de la CSA au provocat incidente, iar reprezentanții instituției dumneavoastră au fost nevoiți să intervină în forță pentru dispersarea acestora, existând relatări despre jandarmi călare prin curtea mănăstirii.
Având în vedere principiul ‘ordinii și liniștii publice’, de ce s-a mai permis accesul pe stadion a acelui grup violent de suporteri, având în vedere cele prezentate mai sus? Au fost cazuri, în care jandarmeria a îngrădit dreptul de participare a suporterilor pe stadione în contextul consumului de băuturi alcoolice sau a violențelor în proximitatea stadioanelor”, se arată în scrisoarea redactată de Radio Dinamo 1948.
”De ce s-a permis intrarea în stadion a grupului de suporteri veniți din București, în sectorul oaspeților, cu un steag capturat de la o grupare PCH, știind că prezentarea acestuia în peluză o să creeze reacții în rândul ultrașilor dinamoviști?
De ce, deși persoanele implicate în conflictul ce a avut loc pe gazon înainte de începerea partidei au fost identificate și imediat după meci, dar și în zilele următoare, au fost date amenzi, interdicții, ajungându-se până la reținerea unor ultrași ai celor 2 grupări, Jandarmeria consideră utilă recomandarea închiderii întregului stadion pentru faptele unora care au fost trași la răspundere pentru acțiunile lor?
De asemenea, consideră instituția dumneavoastră că-n urma unei astfel de măsuri se reușește prevenirea acestor incidente pe viitor? Mergând pe același fir al logicii, dacă cei responsabili de aceste incidente reprobabile, desfășurate pe o parte a gazonului Stadionului ‘Arcul de Triumf’ au fost identificați și sancționați conform legii, ați considerat necesară închiderea definitivă pe o perioadă de 4 etape sportive a tuturor tribunelor și sectoarelor stadionului.
Cărui fapt se datorează pedepsirea suporterilor din celelalte sectoare, care sunt deținători de abonamente și nu numai, care la rândul lor n-au provocat niciun incident sau nicio daună la această partidă?”, se mai scrie în mesajul pentru Jandarmerie.
”O ultimă întrebare pe care v-o adresăm se rezumă la spiritul competiției, care trebuia luat în calcul cu privire la recomandarea făcută de dumneavoastră. Clubul S.C. Dinamo 1948 București S.A. este o societate aflată în insolvență, iar prin privarea de acces a suporterilor la aceste meciuri, se provoacă mari daune financiare și nu numai clubului.
Pe lângă factorul financiar, suportul pe care fanii îl acordă echipei la meciurile de pe teren propriu este în multe cazuri determinant într-un meci de fotbal, de aici clubul Dinamo 1948 este dezavantajat în mod direct față de celălalte competitoare prin privarea tuturor suporterilor de a-și încuraja echipa, chiar dacă aceștia nu sunt în evidență cu vreo faptă ilegală pe vreun stadion din România.
Plecând de la întrebările adresate mai sus, dorim să avem și punctul dumneavoastră de vedere cu privire la acțiunile desfășurate de către colegii dumneavoastră, dacă măsurile pe care aceștia le-au luat la fața locului au fost cele corecte, dacă s-a făcut tot ce le-a stat în măsură pentru a preveni cele care s-au săvârșit pe terenul stadionului cât și în afara acestuia.
Și dacă se putea gestiona de o altă manieră această problematică având în vedere statutul Jandarmeriei Române în societatea românească, aceasta fiind o instituție militarizată, cu o pregătire specifică pentru astfel de scenarii și situații care necesită o intervenție amplă și punctuală în aceeași măsură”, au continuat fanii.
”De asemenea, considerăm că principul ‘vinei colective’ face parte dintr-o epocă de tristă amintire, care a fost abolizată prin voința unui întreg popor în decembrie 1989, iar justiția și măsurile luate de aceasta și implicit de către instituția dumneavoastră trebuie să se rezume la cei în cauză și nu asupra unui întreg grup.
Cum de altfel, dacă un coleg de al dumneavoastră greșește în timpul serviciului, acesta este sancționat disciplinar conform unui regulament de ordine interioară și nu este penalizată întreaga unitate sau mai rău, întreaga instituție. Așteptăm cu mare interes răspunsul dumneavoastră și vă mulțumim anticipat pentru acesta”, se încheie scrisoarea suporterilor dinamoviști.
FANATIK a anunțat în exclusivitate că în ciuda sancțiunilor, meciul Dinamo – Petrolul Ploiești, din etapa a 2-a a play-out-ului din SuperLiga, se va disputa cu spectatori în tribună. Justin Ștefan, secretar general LPF, a confirmat la FANATIK SUPERLIGA că cele două echipe ar putea să joace cu copii în tribune în partidele de pe teren propriu.