Sport

Farul și FCSB domină topul Academiilor de fotbal din România. Salt spectaculos pentru CSA Steaua

Steaua a reuşit cel mai mare salt în clasamentul academiilor realizat de FRF. Primele 24 de echipe în acest clasament vor evolua în Liga Elitelor.
21.07.2021 | 15:42
Farul si FCSB domina topul Academiilor de fotbal din Romania Salt spectaculos pentru CSA Steaua
Academia Farului este cea mai bine cotată în topul realizat de FRF
ADVERTISEMENT

Federația Română de Fotbal a publicat un top al academiilor de copii și juniori din România. Lideri sunt Farul (fostul Viitorul) și FCSB. Clasarea Academiei Dinamo pe locul 9 este dezamăgitoare, în timp Academia CSA Steaua este într-o vizibilă creștere și a urcat pe locul 13.

Farul și FCSB ocupă primele două locuri în clasamentul Academiilor din România

Așa cum era de așteptat, primele două locuri în clasamentul Academiilor de Copii și Juniori din România sunt ocupate de Farul și FCSB. Și în acest an, cele mai bune condiții se găsesc la Academia formată de Gică Hagi. Acesta a reușit să obțină un punctaj de 96,11 din 100 posibile.

ADVERTISEMENT

Pe locul 2 este  Academia FCSB-ului. Echipa finanțată de Gigi Becali a reușit să își păstreze locul adjudecat anul trecut, având un punctaj de 90,25.

FRF a punctat academiile în funcție de 7 criterii, pentru fiecare acordând între 1 și 4 puncte:

  1. STRATEGIE ȘI FILOSOFIE 10,4 %
  2. ECHIPE ȘI JUCĂTORI 12,6%
  3. STAFF TEHNIC 19,7%
  4. STAFF SUPORT 7,1%
  5. ANTRENAMENTE ȘI MECIURI 9,6%
  6. INFRASTRUCTURĂ ȘI FACILITĂȚI 20,3%
  7. REZULTATE 20,3%
ADVERTISEMENT

CSA Steaua, cel mai mare salt în clasament

În 2020, Academia Stelei reuşea să strângă doar 17,5 puncte şi se clasa abia pe locul 61 din 69 de cluburi. În urmă cu un an, dosarul de clasificare al academiilor a fost preluat de Iulian Miu, care, ajutat George Ogăraru şi de juristul Florin Băbău, a reuşit să redreseze situaţia.

Cei trei au lucrat intens și în anul 2021 Steaua a înregistrat cel mai mare salt din acest top: de pe locul 61 până pe locul 13. În acest an, Academia Stelei a adunat 79,54 puncte, faţă de 17,5, cât acumulase în urmă cu un an.

ADVERTISEMENT

Academia lui Dinamo, în cădere liberă

Dacă anul trecut Academia „câinilor” se afla pe podium, nu este cazul și pentru anul acesta. Dinamo a căzut pe locul 9 cu un punctaj de 81,47.

Locul ”roș-albilor” în top 3 a fost luat de AFK Csikszereda Miercurea Ciuc, care este în creştere de la an la an. În 2020, Academia Csikszereda ocupa locul 5.

ADVERTISEMENT

Clubul din Liga 1 cu cea mai slabă academie este FC U Craiova, locul 57, cu 24,1 puncte, însă este primul an în care echipa lui Adrian Mititelu participă la această clasificare făcută de FRF.

Niculae, Maftei și Munteanu au lansat proiectul APF, primul after school din fotbalul românesc

Foștii internaționali Marius Niculae (40 de ani), Vasile Maftei (40) și Cătălin Munteanu (42), au lansat un proiect unic în peisajul fotbalului românesc. Proiectul lor se numește Advanced Performance Football (APF) și este prezentat ca fiind primul after school din fotbalul românesc.

Cei trei foști jucători au susținut o conferință de presă la stadionul Dinamo, alături de Constantin, tatăl lui Marius Niculae. În cadrul evenimentului media, au explicat în ce constă proiectul pe care l-au pus la cale.

„Este un proiect unic în România. Mai pe românește, meditație în fotbal, se lucrează suplimentar ceea ce nu se lucrează la școlile și academiile de fotbal, pentru că echipele au prea mulți jucători.

În programul nostru vor fi grupe de 4 până la 6 jucători, noi le vom explica copiilor lucruri în funcție de pozițiile pe care am jucat. Îi vom antrena, le vom împărtăși din experiența noastră.

Eu voi lucra cu atacanții, Cătălin Munteanu cu mijlocașii, Vasile Maftei cu fundașii, vor veni și Răzvan Stanca și Florin Matache ca antrenori de portari. Se vor alătura programului și alte nume. Pe parte fizică, vine tatăl meu, care are o experiență foarte mare în acest domeniu”, a declarat Marius Niculae.

ADVERTISEMENT