News

FBI știa că extremiștii vor lua cu asalt Capitoliul. De ce a ales să nu intervină

14.01.2021 | 15:13
FBI stia ca extremistii vor lua cu asalt Capitoliul De ce a ales sa nu intervina
ADVERTISEMENT

Poliția Capitoliului din Washington DC nu a fost avertizată de servicii precum FBI, care știau că protestatarii vor deveni violenți.

Conform NBC News, cei de la FBI aveau strânse multe informații despre intențiile violente ale protestatarilor, însă nu le-au transmis mai departe.

ADVERTISEMENT

Motivul? Cei de la FBI s-au temut că vor încălca mai multe drepturi constituționale ale oamenilor, precum cel la liberă exprimare.

Extremiștii nu au fost opriți de FBI la Capitoliu

Așadar, cei care trebuiau să apere Capitoliul s-au trezit depășiți de situație, deși existau planuri pe rețelele sociale prin care mai mulți extremiști anunțau că vor lua cu asalt clădirea.

ADVERTISEMENT

Dilema cu care se confruntă FBI este mai veche de atât, existând o reticență a FBI de a comenta probleme din interiorul țării, cum ar fi grupurile extremiste. În schimb, cei de la FBI atrag atenția mai mult cu anunțuri despre potențiali cetățeni care au legături cu grupări teroriste ca Al Qaeda sau ISIS.

Surse din FBI au dezvăluit că serviciile analizează mereu, cu atenție, orice eveniment, chiar și evenimentele sportive. De această dată știau că lucrurile ar putea escalada, însă s-au temut că vor încălca drepturile protestatarilor.

ADVERTISEMENT

Există, practic, o diferență între așa numitul terorism „intern” și cel „extern”. De exemplu, în timpul unui protest ca și cel din Washington, toți suspecții de legături cu rețelele teroriste sunt supravegheați 24 de ore din 24, în timp ce terorismul „intern” este ignorat, pe principiul respectării drepturilor cetățenilor americani. Așadar, un terorist străin e o problemă pentru FBI, însă un cetățean american care ar putea fi terorist ridică mari probleme legale serviciilor secrete.

Libertatea de exprimare, protecție necondiționată pentru extremiști

Primul Amendament, care prevede libertate totală de exprimare, le asigură cetățenilor americani dreptul de a protesta, chiar și violent. Cu toate acestea, limita dintre libertate și terorism este foarte greu de determinat.

ADVERTISEMENT

Dilema celor de la FBI este atât morală cât și legală, în condițiile în care SUA nu s-a mai confruntat niciodată cu ipoteza conform căreia cetățenii americani ar putea fi teroriști și ar lupta împotriva altor cetățeni americani.

Se pare că cei de la FBI au informat, pe căi neoficiale, că ar urma să aibă loc proteste violente, însă nu a existat niciodată o informare clară, oficială, care să fie luată în considerare de autorități.

Presa din SUA a anunțat cu 24 de ore înainte de proteste că susținătorii lui Donald Trump vor încerca să ocupe Capitoliul, însă aceste informații au fost ignorate de un FBI legat de mâini din cauza legislației.

O postare de pe un forum e grăitoare: „Haideți la Washington în 6 ianuarie să luăm cu asalt clădiri guvernamentale, să omorâm polițiști, să omorâm agenți federali”.

Până va exista o legislație clară, grupări extremiste ca și Proud Boys vor beneficia de un vid legislativ care le va permite să provoace haos pe unde doresc.

ADVERTISEMENT