Sport

Alegeri ciudate ale Comitetului Olimpic și Sportiv Român! Ce federații sunt în top 3 burse olimpice tineret

Comitetul Olimpic și Sportiv Român a luat decizii ciudate. Cum arată topul federațiilor care au primit burse olimpice de tineret.
20.04.2024 | 13:43
Alegeri ciudate ale Comitetului Olimpic si Sportiv Roman Ce federatii sunt in top 3 burse olimpice tineret
Cum arată topul federațiilor sportive naționale care au primit burse olimpice pentru tineret. Foto: Facebook - @COSR.
ADVERTISEMENT

Comitetul Olimpic și Sportiv Român a prezentat o ierarhie surprinzătoare în cadrul Adunării Generale Ordinare care a avut loc joi la ”Casa Olimpică”, Sala Amfiteatru. Federația Română de Canotaj și „surprizele” Federația Română de Bob și Sanie, dar și Federația Română de Schi Biatlon au primit cele mai mari burse olimpice de tineret.

Alegeri ciudate ale Comitetului Olimpic și Sportiv Român! Ce federații sunt în top 3 burse olimpice tineret

Adunarea Generală Ordinară a Comitetului Olimpic și Sportiv Român s-a reunit joi la „Casa Olimpică” din București. Nu mai puțin de 77 de membri din totalul de 120 au fost prezenți la adunare. Pe ordinea de zi a ședinței s-au discutat atât raportul de activitate al Comitetului Executiv, cât și rapoartele financiare anuale.

ADVERTISEMENT

În cadrul ședinței a fost prezentat ierarhia de finanțare al federațiilor sportive naționale prin programele Centrul Național Olimpic pentru Pregătire Tineret și Burse Olimpice Tineret pe anul 2023. Primul loc din acest punct de vedere l-a ocupat Federația Română de Canotaj.

Anul trecut, FR Canotaj a primit suma de 3.170,740 de lei prin programele CNOPT și BOPT. Podiumul a fost completat surprinzător de Federația Română de Bob și Sanie (1.683,392 lei) și Federația Română de Schi Biatlon (1.483,729 lei).

ADVERTISEMENT

Scrima și boxul, în subsolul ierarhiei

Pozițiile pe care le ocupă FR Bob și Sanie și FR Schi Biatlon sunt surprinzătoare, în condițiile în care, atletismul sau boxul, sporturi mult mai populare în rândul românilor și care au adus medalii pentru România, se află la coada clasamentului.

Federația Română de Atletism a primit doar 973.434 de lei prin programele CNOPT și BOPT, în timp ce Federația Română de Box a încasat în 2023 suma de doar 205.465 de lei prin cele două programe.

ADVERTISEMENT

Ultima în clasament este Federația Română de Haltere, care a primit anul trecut suma de 187.255 lei. În cadrul Adunării Generale Ordinare a COSR s-au mai discutat, printre altele, raportul de activitate al Comitetului Executiv 2023, raportul Comisiei de Cenzori 2023 sau planul anual de activitate 2024 și bugetul de venituri și cheltuieli 2024.

Programul de Finanțare al Federațiilor Sportive Naționale pe anul 2023 prin CNOPT și BOPT.
Programul de Finanțare al Federațiilor Sportive Naționale pe anul 2023 prin CNOPT și BOPT.

Artur Hoffmann, Ovidiu Gârbacea şi Filip Stoica, premiați la Adunarea Generală Ordinară a COSR

În deschiderea ședinței din urmă cu o zi, după ce s-au intonat imnurile României și Olimpic, Arthur Hoffmann, Ovidiu Gârbacea şi Filip Stoica au primit Ordinul Excelență Olimpică pentru meritele deosebite pe care le au în sportul românesc. Cei trei sunt personalități ale Mișcării Olimpice din România.

ADVERTISEMENT

”Eu am susţinut întotdeauna două idei extrem de importante, sportivii să se bucure de cea mai bună practică, iar sportivului de performanţă să-i fie asigurată cea de-a doua carieră.

De asemenea, m-a preocupat mereu ca mesajul olimpic să ajungă la fiecare copil. De aceea organizarea filialelor judeţene ale Academiei Olimpice şi a cercurilor olimpice în unităţile de învăţământ şi colegiile militare a fost un lucru important”, a spus Arthur Hoffmann, fost secretar general adjunct al COSR.

ADVERTISEMENT