Life

Felina superbă surprinsă în Munții Apuseni. Imaginile i-au fascinat pe români

Felina surprinsă în Munții Apuseni a uimit pe toată lumea. Imaginile capturate sunt foarte rare. Ce specie a fost văzută în România.
20.02.2024 | 12:29
Felina superba surprinsa in Muntii Apuseni Imaginile iau fascinat pe romani
Felina care a fost surprinsă în Munții Apuseni. Imaginile au șocat pe toată lumea Sursă foto: Google
ADVERTISEMENT

Un râs a fost surprins de camerele de supraveghere a faunei, într-o pădure din munții Apuseni. Animalul era flămând și căuta hrană de zori Râsul este o specie rar văzută și a fost surprins în imagini de două ori, în doar două săptămâni.

Felina surprinsă în Munții Apuseni a cucerit pe toată lumea

Felina se afla în pădurile din Parcul Natural Apuseni. Animalul este scump la vedere, fiind o specie foarte discretă. Mediul acestuia este în libertate și în medie trăiește circa 17 ani. Mai mult decât atât, prezența felinei este un semnal al unui ecosistem sănătos, dar și echilibrat. Specia lor se împarte în patru categorii.

ADVERTISEMENT

În momentul în care se pregătesc de atac sunt subtili și se deplasează fără pic de zgomot. De obicei, își aleg ținta dorită și atacă pe neașteptate, făcând salturi mari. Ei se laudă cu un auz și un miros foarte bine dezvoltate. O altă caracteristică foarte importantă pentru ei o constituie vederea nocturnă dezvoltată.

Râsul este una dintre cele trei specii ca dimensiune dintre mamiferele carnivore ce se află pe teritoriul României. Aceștia aleg mediile forestiere, cu iarbă înaltă, pentru a se camufla la nevoie. Când vine vorba despre alimentație, dieta lor este formată din veverițe, păsări de munte și alte animale.

ADVERTISEMENT

Fiind deranjat de prezența oamenilor, râsul preferă să trăiască solitar. Acest exemplar trăiește în Munții Apuseni. Parcul îi pune la dispoziție o suprafață imensă de joacă și anume 76, 604 de hectare. El se întinde pe zonele Județelor Cluj, Bihor și Alba. Mai mult de jumătate din Parcul Național, adică 50.793 hectare, este formată din păduri și vegetație.

Informații utile despre râși

Felinele au mărimea similară cu cea a câinelui. Variază între 70 și 150 centimetri și au coadă scurtă. În majoritatea cazurilor, vârful cozii este  negru. Vârful urechilor se termină cu smocuri negre, fiind una dintre deosebirile față de alte prădătoare. Culoarea blănii este diversă. Majoritatea variază între castaniu, bej sau alb. Totodată, pieptul și partea interioară a gambelor este întotdeauna albă.

ADVERTISEMENT

Greutatea normală a unui râs este cuprinsă între 50 și 58 de kilograme. Pentru hrană se folosesc de ghearele ascuțite și retractile. Acestea ajung chiar și la lungimea de 6 centimetri. Cei mai mari râși sunt cei eurasiatici. Lungimea lor variază între 80 și 150 de centimetri lungime.

De cele mai multe ori, felinele sunt confundate cu pisicile sălbatice. Felinele sălbatice din munții noștri preferă să se împerecheze în martie și aprilie. De obicei, sunt animale singuratice, iar împerecherea nu trebuie să aibă loc anual.

ADVERTISEMENT

Sarcina durează între 65 și 90 de zile, iar femela dă naștere la câțiva pui. Preț de două săptămâni, animăluțele nu văd, timp în care sunt păziți cu strășnicie de mamă.

Alăptarea durează în jur de șase luni. Cei mici se despart de femelă în momentul în care îndeplinesc doi ani și se pregătesc de prima împerechere. De obicei, este greu să observi ce rutină de împerechere au din diverse motive.

Sunt greu de surprins pentru discreția lor, faptul că sunt animale nocturne și trăiesc pe teritorii largi pe care le controlează. Nu suportă vulpile sau suratele lor mai mici, pisicile sălbatice, fiind în concurență directă pentru pradă.

ADVERTISEMENT
Tags: