News

Femeile au șansa să facă istorie la alegerile parțiale din SUA. Statele unde pot ocupa ambele funcții de conducere

Femeile au șansa să obțină, pentru prima dată în istorie, funcțiile de guvernator și viceguvernator în câteva state americane
08.11.2022 | 21:13
Femeile au sansa sa faca istorie la alegerile partiale din SUA Statele unde pot ocupa ambele functii de conducere
Femeile au șansa de a face istorie la alegerile parțiale din SUA Foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În trei state – Arkansas, Ohio și Oklahoma – majoritatea candidaților de pe buletinul de vot pentru funcția de guvernator și viceguvernator sunt femei.

Femeile au șansa să facă istorie la alegerile parțiale din SUA

În cazul în care acestea vor câștiga, ar putea însemna că femeile dețin cele două locuri de conducere în guvernul unui stat pentru prima dată în istoria Statelor Unite.

ADVERTISEMENT

Femeile candidate acoperă tot spectrul politic, de la Nan Whaley fost primar în Dayton, Ohio, o democrată pro-avort, care candidează pentru postul de guvernator, până la republicana Sarah Huckabee Sanders, care a fost secretar de presă la Casa Albă în timpul fostului președinte Donald Trump și candidează pentru postul de guvernator al statului Arkansas.

Deși marea majoritate a candidaților care înscriși în cursă în acest an sunt bărbați, femeile candidează în cursa pentru postul de guvernator în proporții mai mari decât de obicei, spune Jennifer Lawless, șefa departamentului de politică de la Universitatea din Virginia.

ADVERTISEMENT

Femeile care candidează la funcții publice nu se mai confruntă cu aceleași prejudecăți sau stereotipuri de gen ca acum 30 de ani, susține Lawless, ca urmare a polarizării crescânde a politicii americane.

“Partea bună a polarizării partidelor și a faptului că politica a devenit atât de disfuncțională este că faptul că știind dacă un candidat este democrat sau republican le spune oamenilor aproape tot ce trebuie să știe.

ADVERTISEMENT

Așa că asta înseamnă că femeile au la fel de multe șanse de a fi alese ca și bărbații atunci când compoziția partizană a statului lor se potrivește”, spune Lawless, ale cărei cercetări se concentrează asupra femeilor în politică, citată de TIME.

Statele unde femeile pot ocupa ambele funcții de conducere

Ce culoare politică au cele trei state care ar putea face istorie prin alegerea femeilor în ambele funcții de conducere din stat?

ADVERTISEMENT

Arkansas

Experții consideră că Arkansas va fi probabil primul stat care va alege pentru prima dată femei pentru a ocupa locurile de guvernator și de viceguvernator.

Arkansas este un stat roșu, iar republicanii au deținut atât funcția de guvernator, cât și Camera Deputaților și Senatul din acest stat din 2015.

Cursa pentru postul de guvernator dintre Sanders și adversarul său democrat Chris Jones se va încheia “foarte probabil” cu o victorie a lui Sanders, care are un avans de 18,3 puncte.

Sarah Huckabee Sanders Leslie Rutdlege
Sarah Huckabee Sanders și Leslie Rutdlege Foto: Arkansas Democrat Gazette

Cursa pentru funcția de viceguvernator se desfășoară între republicana Leslie Rutledge, care este actualul procuror general al statului, și democrata Kelly Krout.

“În calitate de prima femeie aleasă procuror general, cunosc importanța spargerii plafoanelor de sticlă”, spune Rutledge, “dar reperele istorice nu trebuie să vină în detrimentul Americii. Trebuie să alegem femei (și bărbați) care vor face America mai puternică și mai sigură, apărându-ne mereu libertățile”.

Krout, care este asistent social și mamă a șapte copii și care a făcut campanie alături de Jones, un bărbat de culoare, a declarat că apreciază că, într-un fel sau altul, cursa pentru postul de guvernator în Arkansas va fi istorică.

Kelly Krout Chris Jones
Kelly Krout și Chris Jones Foto: Twitter

“Toate femeile din această cursă, eu, Leslie Rutledge și Sarah Huckabee Sanders, din punct de vedere politic suntem toate destul de tinere. Toate suntem mame de copii mici și apreciez reprezentarea de acolo, pentru că arătăm altor femei că și voi puteți face acest lucru”, spune Krout.

“Fiind perfect sinceră, desigur, vreau să ne vedem alegând primul bărbat de culoare ca guvernator, pentru că alegerea femeilor de dreapta nu va fi un pas înainte pentru femei așa cum am spera să fie. Va duce Arkansasul înapoi.”

Ohio

Cele două femei care candidează pentru postul de guvernator și viceguvernator al statului Ohio s-ar putea să nu se descurce la fel de bine ca Sanders și Rutledge.

Nan Whaley și partenera sa de candidatură Cheryl Stephens, membră a consiliului pentru Cuyahoga County și femeie de culoare, au subliniat caracterul istoric al campaniei lor.

Nan Whaley Cheryl Stephens
Nan Whaley și Cheryl Stephens Foto: nanwhaley.com

Dar sondajele indică faptul că guvernatorul în exercițiu Mike DeWine are șanse să-și păstreze locul – el și partenerul său, Jon Husted, au un avans de 20,7 puncte față de Whaley și Stephens.

Dar candidatele democrate speră că decizia Curții Supreme din iunie de a anula dreptul constituțional la avort îi va motiva pe democrați să se prezinte în număr mai mare la vot.

“Acum, când Curtea Supremă a trimis problema dreptului la avort către state, alegerea unui guvernator și a unui locotenent guvernator de sex feminin pro-alegere nu a fost niciodată mai importantă”, a declaratun purtător de cuvânt al campaniei Whaley-Stephens.

“În acest moment, mai mult ca niciodată, avem nevoie de femei lider care vor lupta pentru drepturile femeilor din Ohio și ale tuturor locuitorilor din Ohio care muncesc.”

Cu toate acestea, experții sugerează că s-ar putea să nu fie suficient pentru a le ridica pe Whaley și Stephens spre victorie.

“Știm că avortul este unul dintre subiectele care pot determina creșterea participării la vot în acest ciclu electoral”, spune Lawless.

“Acestea fiind spuse, climatul politic și candidatura contra unui guvernator republican în funcție, precum și datele demografice și partizanatul acestui stat, fac foarte, foarte dificilă victoria unei candidate democrate.”

Oklahoma

Cursa pentru funcția de guvernator al statului Oklahoma este una dintre cele mai strânse din țară, iar candidata democrată, Joy Hofmeister, luptă pentru a-l învinge pe actualul guvernator republican Kevin Stitt.

Hofmeister este o republicană de o viață, care și-a schimbat doar recent apartenența politică în democrată pentru a candida împotriva lui Stitt.

Joy Hofmeister
Joy Hofmeister Foto: joyforok.com

“Am fost republicană mai mult timp decât a fost înregistrat guvernatorul Stitt pentru a vota”, a declarat Hofmeister. “Sunt conservatoare din punct de vedere fiscal. Sunt moderată în mod agresiv. Întotdeauna am fost.”

O femeie candidează, de asemenea, pentru funcția de viceguvernator: Melinda Alizadeh-Fard, democrată și avocat.

Melinda Alizadeh-Fard
Melinda Alizadeh-Fard Foto: melinda4ltgovernor.com

“Acest stat a fost roșu prea mult timp, atât de mult timp încât actuala administrație a acționat cu carte albă pentru a lipsi femeile și triburile noastre de nativi americani, precum și pentru a îmbrățișa clientelismul și practicile de cheltuire risipitoare”, spune Alizadeh-Fard.

“Faptul că două femei își asumă acest lucru demonstrează că nu ne este frică de o provocare pentru a lupta pentru ceea ce este corect și pentru a ne proteja poporul.”

Problema avortului ar putea juca un rol în rezultatul votului. Oklahoma are una dintre cele mai restrictive legi privind avortul din țară, interzicând avorturile chiar și în caz de viol, incest și atunci când sănătatea mamei este în pericol, o interdicție pe care Stitt a semnat-o și pe care chiar și unii conservatori au criticat-o.

Hofmeister, care spune că este personal pro-viață, dar crede că avortul este o decizie de sănătate între o femeie și medicul ei, a declarat că a candidat ca democrată pentru a se opune republicanismului de tip Stitt.

“El face pe placul extremismului”, a spus ea. Biroul lui Stitt nu a răspuns la o cerere de comentarii din partea TIME.

ADVERTISEMENT
Tags: