News

SUA, ziua alegerilor parțiale 2022. Joe Biden, mesaj despre o nouă candidatură în 2024. Update

Alegerile generale parțiale din 8 noiembrie vor determina echilibrul puterii în Congres pentru următorii doi ani și soarta proiectelor președintelui Biden
10.11.2022 | 08:49
SUA ziua alegerilor partiale 2022 Joe Biden mesaj despre o noua candidatura in 2024 Update
De obicei, partidul aflat la putere pierde locurile din Camera Reprezentanților la alegerile parțiale Foto: hepta, The New York Times, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
10-11-2022
06:49

Joe Biden ar vrea să candideze în 2024

Joe Biden a anunțat că vrea să candideze din nou la alegerile prezidențiale din 2024. Președintele ”intenționează” să candideze, însă va face un anunț oficial în 2023.

”Intenţia mea este să mă reprezint”, a declarat Biden, cu toate că a menționat că o decizie finală în acest sens va fi una ”de familie”.

Joe Biden împlinește 80 de ani în curând, astfel că o nouă candidatură pare improbabilă conform experților, așa cum pare improbabilă și candidatura lui Donald Trump.

Cu toate acestea, atât Biden cât și Trump au dreptul de a-și anunța candidatura, însă vor avea nevoie de validarea partidelor din care fac parte în cele din urmă.

09-11-2022
21:51

Joe Biden, primul discurs după rezultatele parțiale: ”Valul roșu uriaș nu a mai venit. Democrații au avut o noapte puternică”

Președintele american Joe Biden a avut, miercuri, primul său discurs în urma alegerilor intermediare din Statele Unite.

Vorbind pe seama rezultatelor parțiale, șeful de la Casa Albă a tras concluzia că ”a fost o zi bună pentru democrație și pentru America. Democrații au avut o noapte puternică. Cea mai bună noapte pentru (alegerea) de guvernatori din 1986”.

În ceea ce privește ”valul gigant al republicanilor”, despre care s-a vorbit în presa de peste ocean, Biden a spus: ”Valul roșu anunțat de mass-media nu a mai venit”.

Poporul american a vorbit, acest lucru arată că democrația este ceea ce suntem”, a mai spus președintele SUA.

În același discurs, Biden a spus că orice loc pierdut de partidul său este dureros. Dar el a subliniat că partidul său ”a pierdut mai puține locuri în Camera Reprezentanților decât orice președinte democrat la primele alegeri de la jumătatea mandatului din ultimii 40 de ani”.

09-11-2022
19:16

În Georgia va avea loc un tur II la Senat, în decembrie

Cursa pentru Senat din Georgia dintre republicanul Herschel Walker și senatorul democrat Raphael Warnock este una extrem de strânsă.

Presa americană scrie că aceasta se îndreaptă către un al doilea tur de scrutin, care va avea loc în 6 decembrie.

Potrivit proiecției CNN, niciunul dintre candidați nu pare să primească mai mult de 50% din voturi.

În Georgia un candidat trebuie să obțină peste 50% din voturi pentru a câștiga din primul tur.

Gabriel Sterling, directorul operațional al Oficiului Secretarului de Stat al Georgiei, a declarat, pentru CNN, că pur și simplu nu au mai rămas suficiente voturi care să-l pună pe senatorul democrat Raphael Warnock peste pragul necesar pentru a evita un tur secund.

 

09-11-2022
17:14

Proiecții CNN, BBC și NBC: Senatorul republican Ron Johnson va câștiga în statul cheie Wisconsin

Publicații importante de peste ocean și din Europa, precum CNN, NBC și BBC spun că senatorul republican Ron Johnson va fi reales în Wisconsin. El îl învinge aici pe democratul Mandela Barnes, într-una dintre cele mai importante curse pentru Senat din țară.

În acest moment, republicanii mai au nevoie de două din cele trei locuri ale Senatului Arizona, Georgia sau Nevada pentru a câștiga Senatul.

Johnson, în vârstă de 67 de ani, ajunse la victorie în trei alegeri consecutive foarte disputate, în ciuda sondajelor care îl arătau printre cei mai puțin populari senatori care vor fi realeși în acest an.

09-11-2022
15:26

Trump, vinovat pentru rezultatele mai modeste ale republicanilor, spune o fostă consilieră

Sarah Matthews, o fostă consilieră a lui Donald Trump, afirmă că modul în care a decurs seara alegerilor din 2022 indică faptul că fostul șef de la Casa Albă îi costă pe republicani locuri care pot fi câștigate.

Republicanii aveau speranța că vor obține o majoritate clară în Camera Reprezentanților. În ciuda acestui aspect, rezultatele preliminare arată o oarecare balanță.

”Cred că noaptea trecută a fost cel mai mare indicator că Donald Trump nu ar trebui să fie candidatul republican în 2024. El i-a costat pe republicani locuri care puteau fi câștigate, impulsionând candidați de slabă calitate”, a declarat Matthews, conform Sky News.

”Avem o inflație record, temeri sporite cu privire la criminalitate, cea mai gravă criză la graniță din istorie, un președinte nepopular, iar performanța republicană a fost sub așteptări. Și asta s-a datorat în mare parte candidaților pe care Trump i-a susținut. Ei nu au fost la înălțimea calității.

Cred că aceasta este o lecție învățată pentru republicani că Trump nu este un câștigător național și că de fapt calitatea candidaților contează”, mai spune fosta consilieră.

09-11-2022
15:18

Proiecții NBC News pentru Camera Reprezentanților: 219 la 216 pentru republicani

Cea mai recentă estimare a celor de la NBC News arată că republicanii ar câștiga 219 de locuri în Camera Reprezentaților, în comparație cu 216 de locuri ale democraților.

Dacă proiecția se adeverește, republicanii vor prelua controlul, însă cu mult mai puțină autoritate față de cele peste 40 de locuri avans anticipate de unele sondaje.

Mult mai strânsă este lupta pentru Senat. Democrații au raportat un succes mare în Pennsylvania. Lupte strânse se duc pentru Nevada și Georgia.

09-11-2022
15:11

”Dr. Oz” și-a recunoscut înfrângerea în fața lui John Fetterman, în Pennsylvania

Republicanul Mehmet Oz sau ”Dr. Oz”, o figură mediatică extrem de cunoscută în SUA, și-a recunoscut înfrângerea în fața lui John Fetterman, în cursa din Pennsylvania.

Anunțul a fost făcut, pe Twitter, de purtătorul de cuvânt al campaniei lui Fetterman, Joe Calvello.


Democratul Fetterman şi Dr. Oz, care a fost susţinut de fostul preşedinte Donald Trump, au avut una dintre cele mai controversate şi mai costisitoare curse pentru Senat din ţară. Totul s-a întâmplat în contextul în care Fetterman şi-a continuat recuperarea după un accident vascular cerebral suferit înainte de alegerile primare.

09-11-2022
13:25

Cursa pentru Senat din Georgia are mari șanse să fie decisă într-un tur doi al alegerilor

Patru curse pentru Senat mai trebuie să fie decise, dar numai una dintre ele oferă șansa unei revanșe – cea din Georgia.

Echipele de campanie ale senatorului democrat Raphael Warnock și a contracandidatului republican Herschel Walker încep să se pregătească pentru încă o lună de campanie – fără a aștepta ca un al doilea tur de scrutin să fie convocat oficial de către oficialii electorali ai statului.

Warnock deține un avantaj strâns asupra lui Walker, de aproximativ 18.000 de voturi – din peste 4 milioane de buletine de vot exprimate.

Gabriel Sterling, directorul operațional al biroului secretarului de stat din Georgia, a scris miercuri dimineață pe Twitter că “se poate spune cu siguranță” că alegerile din Georgia se vor îndrepta către un tur doi de scrutin. Statul nu a făcut încă un anunț oficial.

“În timp ce oficialii fac încă munca de detaliu privind numărarea voturilor, considerăm că putem spune cu siguranță că va avea loc un tur doi de scrutin pentru Senatul SUA aici, în Georgia, programat pentru 6 decembrie”, a scris el pe Twitter.

09-11-2022
12:39

Victoria lui DeSantis în Florida alimentează perspectiva unei confruntări cu Trump în 2024

Guvernatorul Floridei, republicanul Ron DeSantis, a ieșit marți seară învingător clar în rândul republicanilor, alimentând cu victoria sa zdrobitoare discuțiile despre o candidatură la prezidențiale în 2024.

DeSantis s-a impus în ultimele luni ca un favorit al mișcării conservatoare, mulți membri ai Partidului Republican fiind pregătiți să-l uite pe fostul președinte Donald Trump și citându-l pe guvernatorul Floridei ca alternativă preferată.

Marți, DeSantis a demonstrat cu prisosință că ar putea fi un candidat viabil, învingându-l pe fostul guvernator democratul Charlie Crist cu aproximativ 1,5 milioane de voturi și aproape 20 de puncte, câștigând chiar și districtul Miami-Dade, un bastion democrat de mult timp.

În timp ce DeSantis și-a folosit discursul de victorie pentru a prezenta rezultatul ca pe o validare a agendei sale și a mișcării conservatoare, susținătorii săi aveau altceva în minte.

“Încă doi ani!”, a scandat mulțimea în timp ce DeSantis zâmbea, un indiciu privind posibilitatea ca el să părăsească postul de guvernator pentru a candida la Casa Albă.

09-11-2022
11:27

Rusia urmărește cu atenție rezultatele alegerilor din SUA, anunță Kremlinul

Alegerile de la jumătatea mandatului din SUA sunt analizate cu atenție de elita politică din Rusia, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în fața jurnaliștilor.

“Nu aș spune că am renunțat la tot și le urmărim – avem o mulțime de lucruri proprii, care sunt mai importante pentru noi”, a spus el, potrivit agenției ruse de știri de stat Tass. “Dar, bineînțeles, analizăm cu atenție informațiile care ne parvin.”

Cu toate acestea, Peskov a minimizat importanța alegerilor și a declarat că acestea nu vor schimba relațiile dintre SUA și Rusia, care s-au înrăutățit dramatic după invazia Rusiei în Ucraina.

“Aceste alegeri nu pot schimba nimic esențial. Relațiile încă sunt și vor rămâne proaste”, a declarat el.

09-11-2022
09:37

Nancy Pelosi, realeasă în Camera Reprezentanților

Democrata Nancy Pelosi, care este și șefa Camerei Reprezentanților, ar urma să câștige cu ușurință realegerea în cel de-al 11-lea district al Congresului din California, continuându-și mandatul de zeci de ani în Cameră, început în 1987.

Pelosi l-a învins fără probleme pe republicanul John Dennis.

Democrata californiană a fost trimisă pentru prima dată în Cameră în cadrul unor alegeri speciale în 1987 pentru a ocupa locul ocupat de fostul reprezentant Sala Burton, care a murit în timpul mandatului.

Acest Congres a marcat a patra oară când a condus grupul democrat în calitate de președinte.

Deși victoria de marți nu a fost deloc neașteptată, aceasta va ridica întrebări dacă Pelosi, care a devenit prima femeie președinte al Camerei în 2007, va renunța la locul său în fruntea grupului parlamentar sau chiar se va retrage cu totul din Congres.

În 2018, Pelosi a promis că va renunța la ciocanul de președinte al Camerei la sfârșitul acestui an, ca o modalitate de a consolida sprijinul pentru candidatura sa la conducerea Camerei în acel an.

Cu toate acestea, unii democrați cred că ea și-ar putea păstra poziția dacă partidul va reuși o surpriză și va păstra controlul camerei inferioare în acest ciclu, ceea ce este puțin probabil.

09-11-2022
08:45

Dr. Oz pierde fotoliul de senator de Pennsylvania în fața democratului John Fetterman

Viceguvernatorul John Fetterman, figura neconvențională și tatuată în care democrații și-au pus speranțele de a-și păstra controlul fragil asupra Senatului, l-a învins marți pe Mehmet Oz pentru a câștiga cursa pentru Senat din Pennsylvania, potrivit proiecțiilor New York Times, schimbând un loc care fusese în mâinile republicanilor.

Fetterman, în vârstă de 53 de ani, a suferit un accident vascular cerebral aproape fatal în luna mai și a revenit în campanie câteva luni mai târziu, vorbind ezitant, în timp ce se prezenta ca “luptând pentru toți cei din Pennsylvania care au fost vreodată doborâți”.

El i-a ținut piept lui Dr. Mehmet Oz, fostul chirurg cardiolog și prezentator TV celebru, care a renunțat la o emisiune profitabilă, s-a confruntat cu critici și a încercat să atragă alegătorii obosiți de politică cu o promisiune finală de “echilibru” – chiar și după o campanie care a ironizat sănătatea lui Fetterman și a alimentat temerile legate de creșterea criminalității.

09-11-2022
08:25

Alegătorii din Florida vor să-l vadă pe Ron DeSantis candidat la prezidențialele din 2024

Potrivit unui exit poll prezentat de CBS News, mai mulți alegători din Florida doresc ca guvernatorul republican Ron DeSantis, proaspăt reales, să candideze la președinție în 2024 decât președintele Joe Biden sau fostul președinte Donald Trump.

27% dintre alegătorii din Florida vor ca Biden să candideze

33% dintre alegătorii din Florida doresc ca Trump să candideze

45% dintre alegătorii din Florida doresc ca DeSantis să candideze

Iar în rândul republicanilor din Florida, mai mulți doresc să îl vadă pe DeSantis candidând (76%) decât doresc să îl vadă pe Trump candidând (61%).

09-11-2022
07:47

Democrații au momentan avantajul în cursa pentru controlul Senatului american

Lupta de la Senat rămâne strânsă, pe măsură ce tot mai multe voturi sunt numărate. Potrivit proiecțiilor principalelor mijloace media americane, democrații au până în prezent 48 de senatori, în vreme ce republicanii numără 47 de locuri.

La Camera Reprezentanților, republicanii conduc deocamdată cu 195 de mandate la 167, potrivit The New York Times, respectiv 195 la 174, potrivit CNN.

Președinta Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, a emis o declarație cu privire la rezultatele de până acum, afirmând că, deși există mai multe curse care rămân prea strânse pentru a fi declarat un câștigător, “este clar că deputații și candidații democrați din Camera Reprezentanților depășesc cu mult așteptările din întreaga țară”.

“În timp ce statele continuă să contabilizeze rezultatele finale, fiecare vot trebuie să fie numărat ca fiind exprimat. Mulțumim voluntarilor noștri de bază pentru că au permis fiecărui alegător să aibă un cuvânt de spus în democrația noastră.”

09-11-2022
06:09

Vermont, California și Michigan au votat pentru a înscrie dreptul la avort în constituția de stat

Alegătorii din Vermont au aprobat cu o majoritate covârșitoare o inițiativă electorală care protejează în mod explicit libertatea de reproducere, inclusiv avortul, în constituția statului lor.

Adoptarea Propunerii 5 era așteptată în acest stat, unde avortul este legal fără limite majore, cum ar fi perioadele de așteptare, potrivit Institutului Guttmacher, o organizație de cercetare în favoarea drepturilor avortului.

Guvernatorul Phil Scott, un republican, a semnat o lege care păstrează dreptul la avort în 2019.

California, Kentucky, Michigan și Montana au, de asemenea, referendumuri privind avortul pe buletinul de vot.

CBS News preconizează că alegătorii din California vor aproba Propunerea 1, care va modifica constituția statului pentru a proteja dreptul la avort.

În Kentucky, un stat solid roșu (republican n.r.), până în prezent, alegătorii resping un efort de a refuza dreptul la avort. Cu toate acestea, statul interzice deja avorturile și este puțin probabil ca acest lucru să se schimbe.

Michigan a votat de asemenea marți pentru a înscrie dreptul la avort în constituția statului, o mișcare care va bloca intrarea în vigoare a unei interdicții a avortului vechi de zeci de ani, arată proiecțiile CNN.

Adoptarea propunerii de vot 3 modifică constituția statului Michigan pentru a stabili un “drept individual la libertatea de reproducere, inclusiv dreptul de a lua și de a duce la îndeplinire toate deciziile privind sarcina”.

09-11-2022
05:48

Alegătorii din Iowa au adăugat dreptul de a deține și de a purta arme în Constituția statului

Iowa a votat cu o majoritate covârșitoare pentru a adăuga dreptul de a deține și de a purta arme de foc în constituția statului, arată proiecțiile NBC News.

Măsura supusă la vot afirmă că acesta este un drept individual fundamental și necesită o examinare strictă pentru orice presupusă încălcare adusă în fața unei instanțe.

Este singurul referendum electoral din întreaga țară care susține dreptul la arme de foc.

Între timp, alegătorii din Oregon vor stabili dacă vor adopta restricții privind controlul armelor de foc, care ar necesita permise pentru achiziționarea de arme de foc și ar interzice încărcătoarele de mare capacitate.

09-11-2022
05:21

Marijuana și politica privind drogurile pe buletinul de vot

Pe lângă alegerea candidaților pentru Congresul SUA sau conducerile locale,o parte dintre alegătorii americani au fost chemați să decidă și asupra altor chestiuni.

Șase state au votat asupra unor măsuri care ar legaliza sau dezincrimina anumite droguri.

Cele mai multe dintre acestea ar legaliza marijuana în scop recreativ.

În Colorado, unde marijuana recreațională este deja legală, Propunerea 122 ar dezincrimina anumite substanțe psihedelice, inclusiv ciupercile care produc psilocibină – o substanță care este dezincriminată doar în Oregon și în câteva orașe.

În Maryland, alegătorii au decis că posesia și consumul de canabis să devină legale pentru persoanele cu vârsta de 21 de ani și peste începând cu iulie 2023.

De asemenea, în Missouri majoritatea s-a declarat de acord ca posesia și consumul de marijuana să devină legale pentru persoanele de 21 de ani și mai în vârstă.

Pe de altă parte Dakota de Nord a votat contra deciziei ca posesia și consumul de canabis să devină legale pentru persoanele de 21 de ani și mai în vârstă.

Un vor împotrivă și în Arkansas care a decis ca deținerea și consumul de canabis să nu devină legale pentru persoanele de 21 de ani și peste, iar vânzarea comercială a canabisului să nu fie autorizată.

Alegătorii din Colorado, în schimb, au votat în favoarea propunerii ca posesia și utilizarea anumitor plante și ciuperci psihedelice să fie dezincriminate pentru persoanele de 21 de ani și peste, iar statul să creeze noi reglementări pentru distribuirea și administrarea acestor substanțe.

Cei din Dakota de Sud însă nu sunt de acord ca posesia și consumul de marijuana să devină legale pentru persoanele de 21 de ani și peste.

09-11-2022
04:43

Lupta pentru controlul Congresului este una strânsă

Pe măsură ce ziua alegerilor se încheie, controlul asupra Camerei și Senatului era departe de a fi stabilit și, având în vedere că mai multe curse strânse nu au fost încă anunțate, un portret mai complet al implicațiilor nu va apărea decât cel mai devreme miercuri.

Potrivit proiecțiilor CNN, ambele partide ar controla 46 de mandate în Senat. La Camera Reprezentanților, până la această oră proiecțiile arată 135 de locuri pentru democrați și 178 pentru republicani.

Ceea ce este deja clar este că alegerile nu se prezintă așa cum se așteptau republicanii. Democrații au început chiar să își îmbunătățească șansele de a păstra Camera Reprezentanților.

08-11-2022
21:27

Rezultatele alegerilor din California ar urma să fie întârziate cu zile sau săptămâni în unele zone

Din cauza faptului că foarte mulți locuitori din California participă la alegeri prin vot prin corespondență, rezultatele din mai multe zone ar putea fi anunțate abia la câteva zile sau săptămâni după ziua alegerilor, informează publicația LA Times, citată de Fox News.

”Rezultatele finale pot dura zile sau săptămâni în anumite curse de profil înalt, inclusiv o mână de competiții parlamentare încleștate în jurul statului și o serie de curse competitive între democrați în orașul și comitatul Los Angeles, cum ar fi cursa foarte disputată a primarului din L.A.”, scrie LA Times.

În zonă este în derulare o cursă tot mai strânsă între reprezentanta democrată Karen Bass, aleasă de mult timp în sud-estul Los Angeles-ului, și dezvoltatorul miliardar Rick Caruso, care concurează pentru a deveni primar al celui de-al doilea oraș ca mărime din țară.

08-11-2022
18:52

Mai multe secții din Carolina de Nord ar putea avea programul de votare prelungit

Probleme organizatorice în Carolina de Nord. Consiliul electoral din acest stat va decide, marți după-amiază, dacă votul ar trebui extins în patru secții de votare care au fost deschise mai târziu în ziua alegerilor, potrivit directorului executiv al NCSBE, Karen Brinson Bell, citată de CNN.

În această dimineață, aproape toate secțiile de votare din stat au fost deschise la timp”, a spus Bell la o conferință de presă de marți, adăugând că ”știm de patru întârzieri”.

Întârzierile ar putea face ca orele de închidere să fie prelungite. ”Consiliul electoral de stat va organiza o ședință virtuală de urgență în această după-amiază pentru a decide dacă votul ar trebui extins în unele locuri”, a spus Bell. 

Secția de votare Gaddys Community Building ”s-a deschis cu aproximativ o oră întârziere, deoarece clădirea era încuiată și alegătorii nu aveau codul de acces corect pentru a intra în clădire”, a spus Brinson Bell. 

De asemenea, trei locații din Columbus au avut întârzieri din cauza calculatoarelor care nu erau conectate corect la imprimante și, prin urmare, lucrătorii nu au putut tipări formularele de autorizare a alegătorilor.

08-11-2022
17:08

Trump spune că a votat pentru DeSantis și prezice o "noapte grozavă" pentru Partidul Republican

Fostul președinte Donald Trump a confirmat marți că a votat pentru guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, prezicând o “noapte grozavă” pentru republicani.

“Da, am făcut-o”, a declarat Trump reporterilor atunci când a fost întrebat dacă a votat pentru DeSantis în fața unei secții de votare din Palm Beach unde a votat.

“Cred că vom avea o noapte foarte bună și este interesant”, a adăugat el.

Trump a votat la puțin timp după ora locală 11:30 ET la Centrul de recreere Morton și Barbara Mandel din Palm Beach, la doar câteva minute distanță de proprietatea sa de la Mar-a-Lago, unde intenționează să urmărească rezultatele alegerilor în această seară, alături de zeci de consilieri, aliați și republicani locali.

El a sosit împreună cu fosta primă doamnă Melania Trump și a răspuns pentru scurt timp la întrebări, după ce a votat.

08-11-2022
15:22

Planurile lui Biden pentru ziua alegerilor

Președintele Biden a început ziua alegerilor pregătit pentru pierderi, consilierii săi recunoscând în privat că nu văd o cale viabilă pentru democrați de a-și păstra majoritatea în Camera Reprezentanților, scrie CNN.

Dar Biden și echipa sa de conducere au început ziua cu ideea că perspectiva ca democrații să își păstreze majoritatea în Senat este reală, chiar dacă este una care ar putea dura câteva zile, sau mai mult, pentru a se realiza pe deplin.

Biden plănuiește să rămână în spatele ușilor închise pe tot parcursul zilei, dar consilierii spun că își va respecta programul obișnuit de dimineață, care include antrenamentul zilnic, întâlnirile de dimineață cu echipa sa de conducere și informarea zilnică cu privire la informații.

Echipa politică de la Casa Albă se va instala la mică distanță de Aripa de Vest, în clădirea Eisenhower Executive Office Building, unde va fi în strânsă legătură cu comitetele Partidului Democrat care se ocupă de punctul de vedere privind cursele de la jumătatea mandatului, precum și de monitorizarea problemelor juridice și de securitate care ar putea apărea.

Predecesorii lui Biden și-au petrecut adesea ziua alegerilor apărând în interviuri radiofonice menite să stimuleze prezența la vot în anumite state sau în rândul anumitor grupuri demografice critice, lucru pe care Biden este probabil să îl facă și el.

Seara, Biden plănuiește să urmărească rezultatele alegerilor împreună cu consilierii săi apropiați, potrivit unui oficial.

În timp ce oficialul nu a detaliat unde intenționează să fie Biden când se vor închide urnele, în momentele importante din primele 21 de luni de mandat, cum ar fi adoptarea în Parlament, la ore târzii, a proiectului său de lege privind infrastructura în valoare de 1.000 de miliarde de dolari, Biden și-a invitat cei mai apropiați consilieri la reședință pentru a urmări desfășurarea evenimentelor.

08-11-2022
13:44

La acest scrutin sunt 309 femei pe buletinele de vot

În total, 309 femei candidează pentru Camera Deputaților, Senat sau guvernator de stat pe buletinele de vot pentru alegerile parțiale din întreaga țară în acest an,

La Camera Reprezentanților sunt 263 de femei care candidează ca democrate sau republicane – 106 dintre ele sunt în funcție, 45 candidează în locuri libere și 112 sunt candidați care se confruntă cu candidații în funcție.

La Senat, există 21 de femei care candidează pentru un loc, fie ca democrat, fie ca republican. Există trei curse pentru Senat în care femeile candidează una împotriva celeilalte.

Femeile doboară recorduri în cursele pentru postul de guvernator din acest an: sunt 25 de femei care candidează pentru postul de guvernator.

O victorie a unei femei ar putea fi istorică în unele state precum Arkansas, Georgia și Iowa, unde o femeie nu a mai fost niciodată guvernator.

08-11-2022
11:44

Cele șase state de urmărit în ziua alegerilor

Șase state se vor afla în centrul universului politic în alegerile de la mijlocul mandatului din 2022: cele cinci pe care președintele Joe Biden le-a întors în 2020 – Arizona, Georgia, Michigan, Pennsylvania și Wisconsin – plus Nevada.

Toate aceste state au mai multe curse electorale critice care vor determina controlul Senatului, al Camerei și al guvernelor de stat.

Ceea ce se va întâmpla în aceste state va avea un impact asupra unor chestiuni precum dreptul la avort, politica economică, educația și criza climatică – nu doar în interiorul granițelor lor, ci în întreaga țară.

08-11-2022
09:21

Biden a admis că va fi greu pentru democrați să păstreze Camera Reprezentanților

Președintele Joe Biden a continuat să proiecteze optimism pentru democrați în alegerile parțiale, dar a recunoscut că va fi “greu” pentru ei să păstreze controlul asupra Camerei.

“Cred că va fi greu. Cred că putem. Cred că vom câștiga Senatul și cred că la Cameră este mai greu”, a declarat Biden reporterilor la întoarcerea la Casa Albă după ce a participat la ultimul miting electoral înaintea alegerilor.

Întrebat ce îl așteaptă dacă republicanii vor prelua controlul Congresului, Biden a răspuns simplu: “mai dificil”.

“Mă simt optimist. Dar sunt întotdeauna optimist”, a spus Biden când a fost întrebat cum se simte în legătură cu ziua de marți.

08-11-2022
08:20

SUA, ziua alegerilor parțiale: 41 de milioane de americani au votat anticipat

Statele unite ale Americii au intrat în ziua alegerilor parțiale. Candidații și-au prezentat luni argumentele finale în fața alegătorilor din întreaga țară, înaintea alegerilor cruciale de la jumătatea mandatului.

Miza scrutinului este controlul ambelor camere ale Congresului, toate cele 435 de locuri din Camera Reprezentanților și 35 din cele 100 de locuri din Senat fiind puse la bătaie.

Zeci de posturi de guvernatori, secretari de stat și procurori generali sunt, de asemenea, pe buletinul de vot.

Mai mult de 41 de milioane de buletine de vot preelectorale au fost exprimate în 47 de state. Votul preelectoral a fost peste nivelul din 2018 în statele în care sunt disponibile date pentru ultimele trei cicluri.

Controlul Congresului este în joc la alegerile parțiale de marți, 8 noiembrie, din SUA, împreună cu agenda președintelui Joe Biden pentru cei doi ani rămași din mandat. Republicanii au șanse mari să preia controlul Camerei Reprezentanților din SUA, în timp ce democrații păstrează o mică speranță de a păstra majoritatea în Senat.

Miza alegerilor parțiale din 2022 din SUA

Controlul republicanilor asupra oricăruia dintre cele două camere ar fi suficient pentru a deraia majoritatea legilor pe care Joe Biden și colegii săi democrați doresc să le promulge și pentru a impulsiona o avalanșă de anchete ale Congresului asupra administrației sale.

ADVERTISEMENT

De obicei, partidul aflat la putere pierde locurile din Camera Reprezentanților la jumătatea mandatului de patru ani al unui președinte.

În 2006, președintele George W. Bush a declarat că republicanii săi au luat ceea ce el a numit o “bătaie” în alegerile de la mijlocul mandatului. Președintele democrat Barack Obama a descris pierderea de către partidul său a 63 de locuri în Camera Reprezentanților în alegerile din 2010 drept o “lovitură zdrobitoare”.

ADVERTISEMENT

În 2018, după doi ani de președinție a lui Donald Trump, Partidul Republican a cedat 41 de locuri în Camera Reprezentanților.

În toate cele trei cazuri, controlul asupra Camerei a fost schimbat.

În acest an, republicanii trebuie doar să câștige cinci locuri pentru a prelua majoritatea în camera cu 435 de membri, arată o analiză Reuters.

ADVERTISEMENT

Temându-se de o preluare a puterii de către republicani, 31 de democrați din Camera Reprezentanților au anunțat că se retrag sau caută alte funcții, cel mai mare număr pentru acest partid din 1992 încoace. Prin comparație, 20 de deputați republicani din Camera Reprezentanților au anunțat că se retrag sau că își caută o altă funcție.

La Senat, republicanii au nevoie doar de un loc în plus

Perspectivele de victorie ale republicanilor au fost îmbunătățite prin ”gerrymandering”, practica prin care un partid manipulează frontierele districtelor din Congres pentru a-și consolida propria putere în timpul procesului de redistribuire a circumscripțiilor, care are loc o dată pe deceniu.

ADVERTISEMENT

Legiuitorii republicani au adoptat noi hărți avantajoase în state mari precum Texas și Florida, în timp ce democrații din New York și-au văzut propria hartă agresivă invalidată de către instanța supremă a statului.

Experții independenți au estimat că republicanii au câștigat aproximativ trei locuri prin redistribuirea circumscripțiilor, un avantaj mai mic decât în ciclurile trecute, dar care ar putea avea un impact uriaș având în vedere majoritatea extrem de subțire a democraților în Cameră.

Cincizeci și trei de curse pentru Camera Reprezentanților sunt considerate la scară largă drept competiții strânse marți, potrivit unui agregat al principalilor analiști electorali.

Republicanii trebuie să câștige un loc pentru a prelua controlul Senatului SUA, care este în prezent împărțit 50-50, cu vicepreședintele Kamala Harris ca vot de departajare.

Candidații susținuți pentru prima dată de Trump, inclusiv medicul-vedetă de televiziune Mehmet Oz în Pennsylvania și fostul star de fotbal Herschel Walker în Georgia, s-au dovedit mai formidabili decât se așteptau democrații. Campaniile pentru locurile deținute de democrați în Arizona și Nevada sunt, de asemenea, foarte disputate.

Parțialele, adesea un referendum asupra președintelui

Mai puțin de jumătate din țară – 40% – aprobă performanțele profesionale ale lui Biden, potrivit unui sondaj Reuters/Ipsos realizat între 31 octombrie și 1 noiembrie. Același sondaj a arătat că 69% dintre americani cred că țara se află pe un drum greșit, față de doar 18% care au spus că este pe drumul cel bun.

Ca și Biden, Trump nu se află pe buletinul de vot. Dar fostul președinte a susținut o listă de candidați cu vederi asemănătoare, în încercarea de a rămâne liderul de facto al partidului său înaintea unei alte posibile candidaturi la Casa Albă în 2024.

Democrații au fost susținuți de consecințele deciziei Curții Supreme a SUA de a anula protecția constituțională a avortului din Roe vs. Wade, care a dus la un val de voturi de protest ale democraților la un referendum din Kansas și a declanșat o creștere a numărului de înscrieri la vot în rândul femeilor din întreaga țară.

Dar sondajele de opinie arată că economia rămâne o preocupare mult mai mare pentru alegători, sugerând că furia legată de decizia privind avortul nu va fi suficientă pentru a-i salva pe democrați.

Democrații speră, de asemenea, că problemele juridice ale lui Trump, care decurg din posibila utilizare abuzivă a documentelor clasificate și din anchetele privind rolul său în încercarea de a anula rezultatul alegerilor prezidențiale din 2020, vor face ca alegătorii oscilanți să fie mai puțin înclinați să susțină candidații republicani.

Odată cu apropierea zilei alegerilor, unii democrați îi prezentau din nou pe adversarii lor republicani drept susținători ai teoriei conspirației care neagă legitimitatea alegerilor și susținători ai atacului din 6 ianuarie 2021 de la Capitoliul SUA.

Anxietate economică

În pofida unei scăderi puternice a șomajului, economia rămâne afectată de o inflație galopantă, care a dus la creșterea bruscă a costului alimentelor de bază pentru gospodării, cum ar fi alimentele și energia. Chiar dacă prețul benzinei și al unor bunuri de consum au scăzut, Rezerva Federală a luat măsuri agresive pentru a controla inflația care ar putea încetini creșterea.

Sondajele Reuters/Ipsos și altele arată că economia este principala preocupare a alegătorilor, depășind cu mult probleme precum criminalitatea, imigrația, avortul și mediul înconjurător.

Democrații au argumentat că un pachet de măsuri privind climatul și asistența medicală adoptat de Congres în august va contribui la reducerea inflației, printre altele, făcând mai accesibile medicamentele eliberate pe bază de rețetă și reducând costurile asistenței medicale.

Casa Albă a lui Biden a anunțat, de asemenea, că guvernul va ierta o parte din datoriile pentru împrumuturi studențești, o decizie controversată care, speră democrații, va crește prezența la vot în rândul alegătorilor tineri.

Republicanii au acuzat că pachetul privind clima și alte măsuri democrate de stimulare a economiei au agravat inflația. Inflația și temerile legate de o viitoare recesiune au fost în centrul argumentelor republicane în ultimele săptămâni ale alegerilor.

Republicanii au investit masiv în reclame care alimentează temerile alegătorilor cu privire la o creștere a criminalității violente, legându-i pe democrați de așa-numitele eforturi de reducere a bugetului poliției (defund the police).

ADVERTISEMENT