News

Fenomen îngrijorător în România: tot mai mulți pacienți netestați ajung de acasă, direct la ATI

22.11.2020 | 17:52
Fenomen ingrijorator in Romania tot mai multi pacienti netestati ajung de acasa direct la ATI
ADVERTISEMENT

Într-o perioadă în care România se confruntă cu o criză accentuată a locurilor la terapie intensivă, medicii avertizează că tot mai mulți pacienți netestați ajung de acasă, direct la ATI.

Medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului “Marius Nasta” din București, a dezvăluit că un număr în creștere de pacienți ajung la spital, direct în terapie intensivă, cu forme severe de pneumonie cauzată de Covid-19, ei nefiind testați pentru această boală.

ADVERTISEMENT

Doctorul din Capitală mai spune că aceste persoane ajung în aceste situații critice pentru că nu apelează la medicul de familie sau serviciul 112 decât când nu mai pot respira.

Tot mai mulți pacienți netestați, cu forme grave, ajung de acasă direct la ATI

România a ajuns, duminică, 22 noiembrie, la un total de 1.174 de pacienți internați cu forme grave de COVID-19 în secțiile ATI ale spitalelor din țară.

ADVERTISEMENT

Îngrijorător este faptul că tot mai mulți cetățeni ajung la Anestezie și Terapie Intensivă direct de acasă, nefiind testați în prealabil. Acesta lucru a fost dezvăluit de Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta” din Bucureşti.

Aflată în prima linie a luptei cu SARS-CoV-2, aceasta spune că tot mai mulți pacienți ajung la spital, direct în terapie intensivă, cu forme severe de pneumonie cauzată de Covid-19, ei nefiind testaţi pentru această boală.

ADVERTISEMENT

”Suntem încă la un nivel destul de ridicat. E un număr mare de teste pozitive și un număr mare de pacienți care se adresează spitalelor, în condițiile în care, din punctul meu de vedere, numărul de pacienți care au simptomatologie și care sunt la domiciliu încă netestați este mare.

Tot mai mulți pacienți ajung cu forme severe de pneumonie care necesită internare și nu au testare efectuată. În jurul lor au alte persoane pozitive, simptomatice, dar care nu sună nici măcar medicul de familie și nici DSP pentru a solicita testare sau 112.

ADVERTISEMENT

Este o situație care a început să fie prezentă în ultimele zile sau pe care eu am constatat-o la Institutul “Marius Nasta” ca fiind prezentă sau din ce în ce mai frecventă. Pacienți cu forme severe de afectare care ajung în Institut cu saturații de 50-60%, veniți direct de la domiciliu, netestați și care nu se reușește compensarea stării lor de insuficiență respiratorie și necesită internarea în terapie intensivă.”, spune Dr. Beatrice Mahler la Digi24.

Beatrice Mahler, apel pentru cetățeni

În același mesaj de duminică, Beatrice Mahler îndeamnă cetățenii să apeleze la medicul de familie sau să sune la 112 dacă observă că starea lor de sănătate de agravează. Altfel, oamenii riscă să ajungă direct la ATI, iar viața lor să fie pusă în pericol.

”Nu înțeleg de ce aceste persoane așteaptă să se vindece la domiciliu atunci când văd că starea lor de sănătate nu e bună și nu apelează la medicul de familie sau la serviciul 112, decât într-un moment în care riscul pentru viața lor este major”, a mai afirmat Mahler pentru postul de știri citat.

ADVERTISEMENT
Tags: