News

Fenomen rar în stațiunea Olimp: Marea Neagră a devenit roșie. Care este explicația biologilor

Marea Neagră a devenit roșie, în aceste zile, în stațiunea românească Olimp. Care este explicația acestui fenomen extrem de rar.
26.04.2023 | 20:31
Fenomen rar in statiunea Olimp Marea Neagra a devenit rosie Care este explicatia biologilor
Marea Neagră a devenit roșie, în stațiunea Olimp. Explicația acestui fenomen rar. Sursa foto: Florentina Marin / Facebook / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Marea Neagră și-a pierdut culoarea clasică în această săptămână și a devenit roșie. Fenomenul, unul extrem de rar, a fost observat în cursul zilei de marți, 25 aprilie, în stațiunea Olimp.

Marea Neagră a devenit roșie, în stațiunea Olimp. Explicația acestui fenomen rar

Turiștii prezenți în acest debut de săptămână în stațiunea Olimp de pe litoralul românesc al Mării Negre au avut parte de imagini rare. Marea a devenit roșie, în apropiere de mal. Vorbim de un fenomen foarte rar întâlnit. El a fost observat de fotograful Florentina Marin, care a postat imaginile pe contul său de Facebook.

ADVERTISEMENT

Întrebare pe care și-a pus-o toată lumea în acest context este ”De ce au devenit valurile roșii?”. Într-un interviu pentru Discover Dobrogea, Răzvan Popescu Mirceni, biolog la Societatea de Explorări Oceanografice și Protecție a Mediului Marin ”Oceanic Club”, a oferit o explicație.

”Culoarea roșie a apei marine în apropierea țărmului poate să apară din două motive. Unul dintre ele este legat de antrenarea unor depozite argiloase, care, generând particule extrem de fine rămân mai multă vreme în masa apei și uneori sunt acumulate în diverse golfuri și intrânduri de pe coastă, conjunctural cu ajutorul curenților.

ADVERTISEMENT

În sezonul de primăvară-vară, această culoare poate să apară în urma terminării unui ciclu de vegetație al unor alge roșii din genul Ceramium. Acestea sunt tocate efectiv de mișcarea maselor de apă după ce au fost smulse de pe substrat de valuri.

Datorită pigmentului caracteristic împrumută această culoare zonelor de apă marină unde devin abundente prin acumularea conjuncturală datorată curenților și valurilor”, explică biologul marin.

ADVERTISEMENT

Este periculos acest fenomen de la Marea Neagră?

Doctorul în științe, Adrian Bîlbă, a vorbit și el despre acest fenomen. Acesta liniștește populația și spune că nu este ceva care să îngrijoreze. Este ”un fenomen natural, fiind vorba de lut, de argilă, oxid de fier, siliciu, nimic periculos, nici pentru noi, nici pentru vietățile marine”.

Biologul admite că Olimp nu este singura zonă cu apa mării devenită roșie. Imagini similare s-au mai întâlnit în sudul Crimeei și Sevastopol. ”În aceste zone au fost raportate cu ani în urmă ape de culoare roșiatică.

ADVERTISEMENT

”Ele au fost generate de aceste sedimente care au fost ridicate. Temperatura mării este foarte scăzută, undeva la 10-12 grade și, în consecință, nu ne putem imagina o eventuală explozie a algelor de culoare roșiatică. Este nevoie de o temperatură mai mare pentru ca populația acestora să se dezvolte exploziv”, adaugă Bîlbă, conform sursei citate.

ADVERTISEMENT
Tags: