News

Fenomen rar în stațiunea Olimp: Marea Neagră a devenit roșie. Care este explicația biologilor

Marea Neagră a devenit roșie, în aceste zile, în stațiunea românească Olimp. Care este explicația acestui fenomen extrem de rar.
26.04.2023 | 20:31
Fenomen rar in statiunea Olimp Marea Neagra a devenit rosie Care este explicatia biologilor
Marea Neagră a devenit roșie, în stațiunea Olimp. Explicația acestui fenomen rar. Sursa foto: Florentina Marin / Facebook / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Marea Neagră și-a pierdut culoarea clasică în această săptămână și a devenit roșie. Fenomenul, unul extrem de rar, a fost observat în cursul zilei de marți, 25 aprilie, în stațiunea Olimp.

Marea Neagră a devenit roșie, în stațiunea Olimp. Explicația acestui fenomen rar

Turiștii prezenți în acest debut de săptămână în stațiunea Olimp de pe litoralul românesc al Mării Negre au avut parte de imagini rare. Marea a devenit roșie, în apropiere de mal. Vorbim de un fenomen foarte rar întâlnit. El a fost observat de fotograful Florentina Marin, care a postat imaginile pe contul său de Facebook.

ADVERTISEMENT

Întrebare pe care și-a pus-o toată lumea în acest context este ”De ce au devenit valurile roșii?”. Într-un interviu pentru Discover Dobrogea, Răzvan Popescu Mirceni, biolog la Societatea de Explorări Oceanografice și Protecție a Mediului Marin ”Oceanic Club”, a oferit o explicație.

”Culoarea roșie a apei marine în apropierea țărmului poate să apară din două motive. Unul dintre ele este legat de antrenarea unor depozite argiloase, care, generând particule extrem de fine rămân mai multă vreme în masa apei și uneori sunt acumulate în diverse golfuri și intrânduri de pe coastă, conjunctural cu ajutorul curenților.

ADVERTISEMENT

În sezonul de primăvară-vară, această culoare poate să apară în urma terminării unui ciclu de vegetație al unor alge roșii din genul Ceramium. Acestea sunt tocate efectiv de mișcarea maselor de apă după ce au fost smulse de pe substrat de valuri.

Datorită pigmentului caracteristic împrumută această culoare zonelor de apă marină unde devin abundente prin acumularea conjuncturală datorată curenților și valurilor”, explică biologul marin.

ADVERTISEMENT

Este periculos acest fenomen de la Marea Neagră?

Doctorul în științe, Adrian Bîlbă, a vorbit și el despre acest fenomen. Acesta liniștește populația și spune că nu este ceva care să îngrijoreze. Este ”un fenomen natural, fiind vorba de lut, de argilă, oxid de fier, siliciu, nimic periculos, nici pentru noi, nici pentru vietățile marine”.

Biologul admite că Olimp nu este singura zonă cu apa mării devenită roșie. Imagini similare s-au mai întâlnit în sudul Crimeei și Sevastopol. ”În aceste zone au fost raportate cu ani în urmă ape de culoare roșiatică.

ADVERTISEMENT

”Ele au fost generate de aceste sedimente care au fost ridicate. Temperatura mării este foarte scăzută, undeva la 10-12 grade și, în consecință, nu ne putem imagina o eventuală explozie a algelor de culoare roșiatică. Este nevoie de o temperatură mai mare pentru ca populația acestora să se dezvolte exploziv”, adaugă Bîlbă, conform sursei citate.

ADVERTISEMENT
Tags:
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului...
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului Piero Ferrari: „Știți ce se întâmpla după?”
ÎPS Teodosie cheamă ploaia, în această seară, pe câmpurile din Constanța. În jumătate...
ÎPS Teodosie cheamă ploaia, în această seară, pe câmpurile din Constanța. În jumătate de județ a fost deja potop
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
Admitere facultate 2024. Cea mai căutată specializare: 25 de candidaţi pe un loc
Admitere facultate 2024. Cea mai căutată specializare: 25 de candidaţi pe un loc
Cât a costat?! Aroganţa uriaşă de aproape un milion de euro a lui...
Cât a costat?! Aroganţa uriaşă de aproape un milion de euro a lui Ion Ţiriac în faţa tuturor: Gratis! Nu ştiu de ce nu am luat două
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
AVERTISMENT FINAL al RUSIEI pentru ROMÂNIA! PUTIN a ANUNȚAT
AVERTISMENT FINAL al RUSIEI pentru ROMÂNIA! PUTIN a ANUNȚAT
Bianca Drăgușanu, săltată de Poliție în această dimineată. Vedeta este acuzată de lucruri...
Bianca Drăgușanu, săltată de Poliție în această dimineată. Vedeta este acuzată de lucruri grave
Șoșoacă o bate pe Simona Halep. A făcut înconjurul lumii
Șoșoacă o bate pe Simona Halep. A făcut înconjurul lumii
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția...
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția lui. Este superbă și are siluetă de model! Nașii sunt și ei foarte cunoscuți!
FOTO. Cum a fost surprinsă Diana Șoșoacă, după ce a fost dată afară...
FOTO. Cum a fost surprinsă Diana Șoșoacă, după ce a fost dată afară din plenul Parlamentului European
Tatăl lui Salman Khan rupe tăcerea! De ce nu s-a căsătorit actorul cu...
Tatăl lui Salman Khan rupe tăcerea! De ce nu s-a căsătorit actorul cu Iulia Vântur: „Femeia să fie dedicată, să gătească...”