News

Fenomen rar pe cerul României! Cometa descoperită în acest an poate fi observată cu ochiul liber

13.07.2020 | 16:50
Fenomen rar pe cerul Romaniei Cometa descoperita in acest an poate fi observata cu ochiul liber
ADVERTISEMENT

Dacă zilele de iulie ne aduc temperaturile caniculare după care tânjeam de un an întreg și ne trimit cu gândul la vacanță, în ciuda situației dificile pe care o traversăm cu toții, nopțile vor pune în scenă un spectacol cu totul și cu totul deosebit. Asta pentru că Neowise, cometa descoperită chiar în prima parte a lui 2020 va putea fi observată cu ochiul liber pe cerul României.

Asistăm, practic, la unul dintre puținele astfel de momente ale secolului XXI, așa că trebuie să profităm din plin, mai ales că în momentul identificării sale corpul ceresc „botezat” după astrologul care a făcut descoperirea nu putea fi văzut fără echipament de specialitate.

ADVERTISEMENT

Spre deosebire de alte obiecte de acest fel care au fost distruse odată cu apropierea de soare, cometa Neowise  a „supravieţuit” și chiar a ajuns pe orbita lui Mercur. Acum, se îndreaptă din nou spre părțile îndepărtate ale sistemului nostru solar și așteaptă să fie admirată de specialiști și curioși deopotrivă.

 Cometa Neowise poate fi văzută cu ochiul liber pe cerul României. Este printre puținele momente de acest gen din secolul XXI

Potrivit astrologilor, cometa va sta pe cer aproape toată luna iulie și este suficient de luminoasă pentru a putea fi reperată cu ochiul liber. În toată această perioadă, ea nu numai că se va mişca, dar va deveni mai uşor de observat pe cerul nopţii.

ADVERTISEMENT

C/2020 F3 NEOWISE a apărut pe cerul dimineţii, imediat după 3 iulie 2020, fiind văzută deasupra orizontului nord-estic.

Ea poate fi observată în continuare, începând cu ora 3:45-4:00, deasupra orizontului nord-estic, iar elongaţia creşte pe zi ce trece.

ADVERTISEMENT

Care este perioada optimă de observare, conform specialiștilor

În intervalul 11-24 iulie cometa este circumpolară, observată de pe teritoriul României, fiind, cel puţin teoretic, vizibilă pe tot parcursul nopții.

Merită, însă, precizat faptul că la culminaţia inferioară va fi la doar câteva grade deasupra orizontului nordic.

ADVERTISEMENT

În această perioadă, Luna va fi pe cerul nopții în același timp cu cometa Neowise, ceea ce înseamnă că observarea ei poate deveni dificilă. Potrivit specialiștilor, intervalul optim lipsit de intervenția Lunii este 15-25 iulie.

ADVERTISEMENT